Namizni računalniki
22.07.2011 14:49
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pet vrhunskih alternativ novim Applovim izdelkom

Je ogrizeno jabolko res najboljše?
Je ogrizeno jabolko res najboljše?

Čeprav se morda sliši neverjetno, vsi računalničarji ne obožujejo ogrizenega jabolka in za njegove izdelke niso pripravljeni odšteti gore denarja. Za vse vas, ki iz vsega srca sovražite pregrešno drage Applove izdelke, smo pripravili seznam vrhunskih alternativ najnovejšim izdelkom podjetja iz Cupertina. Tu gre za računalniške izdelke, ki so zmogljivejši in/ali cenejši od najnovejših Applovih izdelkov.

MacBook Air = Samsung Series 9

Žepni računalnik Samsung Series 9 je le za odtenek večji od Applovega malčka MacBook Air. To žal velja še za njegovo maloprodajno ceno, saj se ta giba okoli 1.200 evrov. Žepni računalnik Samsung Series je kos celo zahtevnejšim nalogam, saj je opremljen z 11,6-palčnim oziroma 29,4-centimetrskim zaslonom, dvema gigabajtoma sistemskega pomnilnika in 64 gigabajti prostora. Preračunavanju podatkov je kos Intelov procesor takta 1,33 gigaherca. MacBook Air se sicer lahko pobaha z 1,6-gigaherčnim procesorjem.

MacBook = Toshiba Portege R835-P70
Če gledamo zmogljivost, je prenosni računalnik Toshiba Portege R835-P70 v precejšnji prednosti pred MacBookom. Ta je namreč opremljen s procesorjem frekvence 2,3 gigaherce, sistemskim pomnilnikom kapacitete štiri gigabajte in trdim diskom s 640 gigabajti prostora. To pomeni, da ima kar dvakrat več sistemskega pomnilnika in trikrat več prostora za podatke kot odhajajoči model MacBooka. Zanj je potrebno v prosti prodaji odšteti zgolj 583 evrov.

Mac Mini = Dell Inspiron Zino HD
Čeprav miniaturni računalnik Mac Mini ni bil nikoli mišljen kot sistem za domači kino, njegov neposredni konkurent prihaja prav iz tega področja. Tu gre za miniaturni računalnik Dell Inspiron Zino HD. Ta je sicer nekoliko večji od Applovega Maca Mini, vendar omogoča uporabo zgoščenk CD, DVD in Blu-Ray. Maloprodajna cena miniaturnega računalnika Dell Inspiron Zino HD se giba okoli 350 evrov, kar je seveda precej manj od cene Maca Mini.

Thunderbolt = USB 3.0

Applov vmesnik Thunderbolt se lahko ponaša s hitrim prenosom podatkov, saj ta poteka s hitrostjo deset gigabitov na sekundo. Čeprav konkurenčni priključek USB 3.0 ponuja hitrost prenosa le do pet gigabitov na sekundo, je z njim opremljena že bogata paleta zunanjih naprav. Priključek Thunderbolt pa lahko uporabljamo le na napravah, ki so namenjene izključno Applovim izdelkom.

Thunderbolt Display = Dell UltraSharp U2711

Applov zaslon Display Thunderbolt je požel že veliko pozitivnih kritik. Ta se namreč lahko pobaha s 27-palčno oziroma 68,6-centimetrsko diagonalo, ločljivostjo 2.560 × 1.440 točk in osvetlitvijo LED. Če ravno ne potrebujete zaslona z možnostjo neposrednega priklopa trdega diska, je nakup zaslona Dell UltraSharp U2711 več kot odlična alternativa. Ta se namreč lahko pobaha s 27-palčno oziroma 68,6-centimetrsko diagonalo, ločljivostjo 2.560 × 1.440 točk in kontrastnim razmerjem 80.000 proti 1. Maloprodajna cena vrhunskega zaslona Dell UltraSharp U2711 se giba okoli 900 evrov.

Vas zanima več iz te teme?
Apple računalniki

Prijavi napako v članku