Računalništvo, telefonija
Računalniške komponente
Mrežna oprema
15.11.2022 08:03

Deli z drugimi:

Share

Kaj nujno potrebujete v pametnem domu?

Kako si predstavljate svoj idealen pametni dom?

Vsak ima drugačno podobo, kako naj bi pametni dom izgledal oziroma kaj se sploh kvalificira kot pametni dom. Nekateri razmišljajo bolj ozko, na primer pametni dom z le nekaj pametnimi napravami, ki so sposobna med seboj komunicirati. Drugi, bolj zahtevni uporabniki, pa razmišljajo širše in imajo v glavi visokotehnološko podobo doma s številnimi napravami, nadzornimi ploščami, podatkovnim centrom in še več.

Kakorkoli si predstavljate pametni dom, osnova je povsod enaka. Najprej potrebujete zanesljivo internetno povezavo, brez katere so tudi najpametnejše naprave slepe in gluhe.

Ko zatajita brezžična in žična povezava …

… vam lahko pomagajo samo še t. i. powerline Elektro LAN adapterji in LAN povezava kar preko električne vtičnice. O čem govorimo? Ethernet žična povezava nedvomno zagotavlja najboljše hitrosti, vendar njena vzpostavitev ni samoumevna v vsakem prostoru. Tudi estetika ni na njeni strani. Samo pomislite na kable, ki visijo poleg vašega televizorja ali računalnika. Wi-Fi oziroma brezžična povezava ne deluje vedno po pričakovanjih. Medtem ko je zelo uporabna v prostorih, kjer je žična povezava otežena, se pogosto pojavljajo scenariji, ko boste imeli težave s stabilnostjo in hitrostjo.

Powerline Elektro LAN omrežje je tehnologija, ki si sposoja elemente obeh vrst internetnih povezav. Namesto da bi pošiljali omrežne podatke skozi zrak ali kable, powerline Elektro LAN adapterji za prenos uporabljajo obstoječo električno napeljavo v domu ali pisarni. S tem se ne borijo na vsakem koraku z motilci signalov, kot so stene in železo, kar pomeni, da je največja odlika powerline Elektro LAN omrežja predvsem stabilnost, nizka zakasnitev in preprostost uporabe.

Imate težave z internetom v pametnem domu? Na spletni strani www.techtrade.si. si lahko ogledate powerline Elektro LAN adapterje, ki podpirajo hitrosti vse do 1000 Mbps priznanih proizvajalcev Tenda in Mikrotik. Netflix, Disney+, Youtube, igranje iger … Več kot dovolj hitrosti za katerokoli opravilo.

Dobra žična internetna povezava je odvisna od vrste kabla

Kabli so razdeljeni v različne skupine glede na tip kabla UTP/FTP/SFTP, ki se razlikujejo po kategoriji glede na hitrost prenosa podatkov. Ta določa značilnosti kabla, kot so stopnja navijanja, debelina žice, zaščita, skupna zmogljivost pasovne širine in podobno. Za vas je pomembno, da izberete vrsto kabla, ki vam bo zagotovila najboljšo splošno zmogljivost, stabilnost in hitrost omrežja.

Če želite izkoristiti giga ali 10 gigabitne hitrosti, ki vam jih zagotavlja vaš operater, potem boste izbirali med CAT.5e, CAT.6/6A, CAT.7 ali CAT.8 kabli. Razumljivo je, da novejša kot je vrsta kabla, je posledično novejša tudi podporna tehnologija. CAT.8 kabel tako na primer podpira hitrosti do 40 Gbps pri razdalji 30 metrov. Proizvajalci Leviton, Keline in Digitus imajo v svoji ponudbi kable za domačo rabo v vsaki dnevni sobi ali za profesionalno rabo, kot na primer za podatkovne centre.

Kaj lahko naredite z manj pametnimi napravami v domu?

Sanje o pametnem domu se lahko hitro razblinijo za tiste uporabnike, ki živijo v starejših domovih, kjer je poglobljeno poseganje v notranjost finančno potratno in nepriročno. Tovrstni domovi so polni naprav, ki ne premorejo inteligence novejših naprav. Kaj z njimi? Lahko jih spametujete s pametnimi vtičnicami Tenda, ki vam omogočajo celovit nadzor nad vsemi priključenimi napravami, bodisi preko aplikacije ali s pomočjo digitalnega pomočnika.

Ali potrebujete domač podatkovni center?

Po vsej verjetnosti ne, razen če ste tehnološko vešč uporabnik, ki potrebuje vso razpoložljivo visokotehnološko opremo. V tem primeru boste potrebovali namenski prostor, ki bo varno hranil možgane vašega pametnega doma.

Prva izbira mnogih so Triton in Digitus samostoječi kabineti različnih velikosti in oblik. Odlikuje jih predvsem robustnost, enostavna namestitev in veliko manevrskega prostora za dobro organizacijo kablov in ostale opreme.

Zelo priročni, zaželeni, cenovno ugodni in enostavno sestavljivi so tudi Datech zidni kabineti, ki jih lahko uporabite za telekomunikacijske inštalacije in nadzorne ali alarmne sisteme.

Dvignite inteligenco vašega doma še danes z visokotehnološko opremo na spletni strani www.techtrade.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
brezžični internet wi-fi 6

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TechTrade Trzin
Za več informacij so vam na voljo pri TechTrade Trzin
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TechTrade Trzin? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več