Računalništvo, telefonija
31.12.2018 07:59
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametne uniforme za sledenje študentom

Pametne uniforme so poskrbele, da se je neupravičen izostanek študentov močno zmanjšal.
Pametne uniforme so poskrbele, da se je neupravičen izostanek študentov močno zmanjšal.

Danes vedno bolj prisegamo na raznovrstne pametne naprave, kot so telefoni, televizorji, zapestnice, svetilke ter celo dežniki. Vsaj deset izobraževalnih ustanov v kitajskih provinci Guizhou in avtonomni regiji Guangxi Zhuang pa je sodobno tehnologijo izkoristilo za namene sledenja študentom. Ti so namreč študentom zapovedali, da morajo nositi pametne šolske uniforme, ki so opremljene s posebnimi čipi, ta pa podatke posreduje centralnemu strežniškemu sistemu univerz.

Pametna oblačila izobraževalnim ustanovam v kitajskih provinci Guizhou in avtonomni regiji Guangxi Zhuang omogočajo sledenje študentom v realnem času. Poleg podatkov o trenutni lokaciji študenta, namenska tipala posredujejo še podatke o tem, kdaj je študent prišel v šolo ali odšel domov. Vsi zbrani podatki pa se nato samodejno posredujejo tako učiteljem kot tudi staršem oziroma skrbnikom. Če pa študent neupravičeno izostane od pouka ali pa se ta oddalji od šole, pametno oblačilo samodejno sproži alarm in o tem obvesti vse, ki morajo biti s tem seznanjeni.

Kitajske izobraževalne ustanove seveda razpolagajo tudi z naprednim sistemom za zaznavo obrazov, zato ni bojazni, da bi študentje z namenom goljufanja zamenjali oblačila. Uniforme so nameček izdelane iz bombaža in so odporne tako na visoke temperature kot pranje v pralnem stroju. Čeprav tovrstno sledenje učencem ni vsem po godu (predvsem zaradi zasebnosti), se je to v praksi izkazalo za nadvse učinkovito. Neupravičen izostanek učencev se je namreč od uvedbe pametnih uniform močno zmanjšal, poleg tega je manjša tudi stopnja goljufanja na preizkusih znanja.


Prijavi napako v članku