Igre
27.03.2012 13:14
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Osnovnošolce opremili s čipi

Verjamete, da bo elektronski nadzor nad brazilskimi učenci zmanjšal število izostankov?
Verjamete, da bo elektronski nadzor nad brazilskimi učenci zmanjšal število izostankov?

Učenci se morajo učiti, saj to je njihova dolžnost. Da bo temu dejansko tako še v praksi, je mestni svet brazilskega mesta Vitória da Conquista sprejel odločitev, da vse tamkajšnje osnovnošolce opremijo s čipovji RFID, ki omogočajo hitro in brezkontaktno identifikacijo. Te so všili kar v šolske uniforme. S čipovji RFID so opremili osnovnošolce iz kar petindvajsetih osnovnih šol. To so seveda storili ob predhodni odobritvi s strani njihovih staršev.

Čipovja RFID, ki so vgrajena v šolske uniforme, so seveda povezana s centralnim nadzornim sistemom. Če ta zazna, da učenec 20 minut po pričetku pouka še ni vstopil v šolsko zgradbo, starši nemudoma prejmejo kratko sporočilo SMS. Resni zapleti se pričnejo, če učenec izostane od pouka trikrat zapored. V tem primeru morajo namreč starši na zagovor k ravnatelju. Na sestanek so seveda povabljeni tudi državni organi (na primer socialna služba).

Za projekt čipiranja osnovnošolcev je mestni svet brazilskega mesta Vitória da Conquista odštel preračunanih pol milijona evrov. Oblasti trdijo, da so čipi RFID odporni na pranje in nepooblaščen dostop, čeprav javnosti niso razkrili, kako naj bi preprečevali zlorabo. Starši so nad novim sistemom navdušeni in upajo, da bodo s tem njihovi otroci manj izostajali od pouka. Ti bodo namreč odslej točno vedeli, kdaj so njihovi otroci prispeli v šolo in odšli iz nje. Bodo morale tovrstni sistem kmalu uvesti še slovenske osnovne šole?


Prijavi napako v članku