Računalništvo, telefonija
24.01.2019 12:17

Deli z drugimi:

Share

Orange Pi 3 proti priljubljenemu Raspberry Pi

Na kompaktnem računalniku Orange Pi 3 lahko med drugim poganjate tudi Android in Linux.
Na kompaktnem računalniku Orange Pi 3 lahko med drugim poganjate tudi Android in Linux.

Cenovno ugodni osebni računalniki Raspberry Pi gredo v prodajo kot za stavo, kar pomeni, da razpoložljive zaloge navadno poidejo že v nekaj urah. To niti ne preseneča, saj je mogoče na njegovi osnovi zgraditi zelo zanimive naprave. Verjamemo, da bo to držalo tudi za najnovejši računalnik Orange Pi 3 konkurenčnega kitajskega podjetja Xunlong Software, saj gre za majhen in poceni računalnik, ki naj bi omogočil izdelavo nadvse zanimivih izdelkov.

Računalnik Orange Pi 3, ki stane vsega zgolj preračunanih 26 evrov, namreč temelji na osnovi štirijedrnega in 64-bitnega procesorja Allwinner H6 (procesorske sredice Cortex-A53 frekvence 1,8 gigahercev), je na voljo z enim oziroma dvema gigabajtoma sistemskega pomnilnika, za shranjevanje podatkov pa lahko uporabimo vgrajeni pomnilnik eMMC kapacitete osem gigabajtov in pomnilniško kartico microSD. Med priključki in povezavami pa najdemo vmesnik HDMI 2.0a, gigabitno mrežno kartico, brezžični povezavi Wi-Fi 802.11ac (WiFi 5) in Bluetooth 5.0 ter še vrsto vmesnikov USB. Tu je na voljo še vrsto drugih priključkov za izdelavo poljubne končne naprave.

Vstopni model računalnika Orange Pi 3 z enim gigabajtom sistemskega pomnilnika je mogoče kupiti že za preračunanih 26 evrov preko spletne prodajalne AliExpress (https://bit.ly/2Huc0bZ). Za dodaten gigabajt sistemskega pomnilnika bo treba odšteti še preračunanih 4,3 evrov, enako velja tudi za pomnilnik eMMC. Za najzmogljivejšo različico osebnega računalnika Orange Pi 3 bo torej treba odšteti zgolj preračunanih 35 evrov.


Prijavi napako v članku