Računalništvo, telefonija
17.05.2019 06:12
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Odslej cenejši klici in pošiljanje kratkih sporočil med članicami EU

Najvišja cena za mednarodne klice je sedaj omejena na 19 evrskih centov na minuto.
Najvišja cena za mednarodne klice je sedaj omejena na 19 evrskih centov na minuto.

Evropski ponudniki storitev mobilne telefonije že vse od leta 2017 ne smejo več zaračunavati dodatnih stroškov gostovanja za telefoniranje, pošiljanje kratkih sporočil in za prenos podatkov preko mobilnega omrežja. Ta pravila veljajo za vse uporabnike storitev mobilne telefonije znotraj meja Evropske unije, uvedba pa je bila samodejna, kar pomeni, da uporabnikom ni bilo treba storiti ničesar. Odprava stroškov mobilnega gostovanja je v praksi prinesla številne ugodnosti, zato ne preseneča, da se je število gostujočih klicev z mobilnimi telefoni znotraj meja Evropske unije skoraj podvojilo, uporaba prenosa podatkov pa se je povečala celo za petkrat.

Stroški klicev in pošiljanja kratkih sporočil iz domače države v katero od drugih članic pa so se pred kratkim še dodatno zmanjšali. Odslej namreč najvišja cena za mednarodne klice znotraj Evropske unije znaša do največ 19 centov na minuto, cena kratkega sporočila SMS pa znašala največ šest centov. To bo nedvomno znižalo stroške gostovanja marsikomu, saj cena za minuto klica še pred kratkim znašala do 80 centov. Zaradi tega lahko pričakujemo, da se bo število mednarodnih klicev v Evropski uniji povečalo.

Pri tem velja še omeniti, da ponudniki storitev mobilne telefonije še vedno lahko zaračunavajo klice v intervalih, ki so krajši od ene minute, a ta interval ne sme biti daljši od 60 sekund. Poleg omenjenih cen ponudniki storitev mobilne telefonije seveda lahko ponujajo tudi alternativne cene za klice, kratka sporočila in dostop do svetovnega spleta v državah, ki niso članice Evropske unije.


Prijavi napako v članku