Računalništvo, telefonija
06.04.2012 14:47

Deli z drugimi:

Share

Od ust do ust okrog sveta

Z množično uporabo interneta se način uporabe medijskih kanalov spreminja. Pred desetimi leti smo reklame spremljali na TV in radiu, danes pa se z množično uporabo “pametnih” pripomočkov razvijajo številna marketinška orodja. Komunikacijske platforme in mobilne aplikacije rastejo kot gobe po dežju. Internetna revolucija razvija tehnologije, ki omogočajo globalno povezovanje, raziskovanje, komuniciranje, reševanje problemov, trženje in nakupovanje. Vzpostavlja se nov marketinški prostor, ki spodbuja človeško kreativnost in aktivnost.
Od ust do ust okrog sveta
Od ust do ust okrog sveta

Facebook je namenjen množičnemu marketingu in komuniciranju, kjer blagovne znamke nagovarjajo posameznike. Razvoj osebnega marketinga ponuja Twitter. Radi ga uporabljajo politiki, direktorji, predstavniki civilne družbe. Družabno omrežje LinkedIn je namenjeno poslovnemu marketingu in je zanimivo za trg dela. Pri Google+ ni jasnega namena komuniciranja zato je aktivnost uporabnikov nizka.

Neposreden marketing na komunikacijskih platformah je brezplačen, kar pa ne velja za oglaševanje prek spletnih iskalnikov. Za prisotnost na Googlu, Bingu in Yahooju je potrebno seči v žep. Večina internetnih surfarjev uporablja prvega, ker je na pogled bolj prijeten, enostaven in ponuja dodatne vsebine. Google to s pridom izkorišča, saj brez konkurence mastno zaračunava vidljivo prisotnost na spletu. Na tem mestu pozivam uporabo drugih iskalnikov, saj zdrav trg potrebuje alternativo, ki niža ceno spletnega oglaševanja.

Tudi pri mobilnih aplikacijah je marketinško oglaševanje plačljivo. Fokus marketinga temelji na določenih ciljnih skupinah. Uporabniki mobilnih naprav nalagajo aplikacije, ki jih zanimajo. Oglaševalec sklepa, kakšno vsebino naj ponudi z aplikacijo glede na njeno funkcionalnost. Na primer, na aplikaciji s kuharskimi recepti je oglas iz živilske industrije primeren, avtomobilske pa neprimeren, saj ni v skladu z interesnim področjem uporabnika aplikacije. Mobilno oglaševanje se izogne zmotno postavljenim oglasom spletnih iskalnikov.

Številne aplikacije delujejo po konceptu izmenjave mnenj potrošnikov, kjer uporabnik ocenjuje izdelke, vsebino in storitve, ki jih trg ponuja. S tem aplikacije, kot je Foursquare, pridobivajo na zaupanju uporabnikov, saj marketing od ust do ust iz lokalnega selijo na globalni trg. Koncept je iskren, pozitiven in bolj zabaven od klasičnega več plačaš, več dobiš.

Priljubljen primer slovenske mobilne aplikacije je Odpiralni časi, ki omogoča iskanje odprtih bank, pošt, trgovin in uporabnikom omogoča dodajanje slik in komentarjev. Aplikacija vključuje njene uporabnike pri dodajanju vsebine in spodbuja gradnjo mobilne skupnosti.

BIView mobilna aplikacija je bolj specifična in cilja na uporabnike, ki so vodilni kadri v podjetjih. BIView skrbi za sprejemanje poslovnih informacij kjerkoli in kadarkoli, hitro in varno. Omogoča analizo in nadzor podatkov v realnem času. Z BIView je sprejemanje odločitev enostavno. BIView Mobile se uporablja tudi za vizualen prikaz položaja blagovne znamke na trgu, za trženje in informiranje potrošnikov.

S porastom uporabe pametnih telefonov se veča število uporabnikov. Zanimanja oglaševalcev za vključevanje vsebin na aplikacije je vse več. Mobilne aplikacije ponujajo odlično priložnost, da se blagovne znamke približajo posameznikovem interesu, izpolnijo njegove želje in potrebe. Identifikacija vrednot potrošnika z vrednotami oglaševalca pridobiva na vrednosti. Mobilni marketing. To je to.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem RESULT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri RESULT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Result logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem RESULT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku