Računalništvo, telefonija
06.03.2019 18:00

Deli z drugimi:

Share

Nobena naprava ne bo tako izboljšala vašega vsakdana kot pametna ključavnica

Nobena naprava ne bo tako izboljšala vašega vsakdana kot pametna ključavnica
Nobena naprava ne bo tako izboljšala vašega vsakdana kot pametna ključavnica

Uporabiti Alexo za pretvarjanje evrov v dolarje ali centimetrov v inče je zagotovo zanimivo in zabavno. Tudi spreminjanje svetlobe in jakosti luči v dnevni sobi ne bo pustilo vaših prijateljev ravnodušniih, kajne? Ko pa občutek “novosti” nekoliko zbledi, nobena od domačih naprav ne bo izboljšala vašega vsakdana tako, kot bo to uspelo pametni ključavnici. Verjetno smo že vsi slišali za koncept pametnega doma in pametnih ključavnic, vendar se le redkokdo zaveda, kako zelo uporabna je lahko.

Novinar spletnega portala Digital Trends je to izkusil na lastni koži, ko je pred osmimi meseci preobrazil svojo 100 let staro hišo v moderno vilo, ki je postala kot neke vrste testno okolje za vse, kar je digitalnega. Vgradil je termostate Nest, stikala Brilliant z vgrajenimi ekrani, poleg tega pa je poskrbel celo za senzorje na garaži. Dotaknil se je skorajda vsega in ga spremenil v novo, moderno in digitalno. Kot sam trdi, še enkrat ne bi šel v podoben podvig, bi pa zagotovo še neštetokrat zamenjal vse svoje ključavnice za pametne nadgradnje.

Če se sprašujete, zakaj, vam takoj ponujamo odgovor. Klasične ključavnice niso ravno najbolj atraktivne naprave oz. kosi pohištva, s katerimi se ukvarjamo, ko gradimo hišo ali renoviramo stanovanje. Brez ključavnic je življenje lažje. Že res, da ključavnice poskrbijo, da nam ne ukradejo našega imetja, ali nas ponoči ne zabodejo, vendar težko rečemo, da same po sebi izboljšujejo naše življenje – vse kar delajo je, da skrbijo, da naše življenje ne postane slabše. V najboljšem primeru je vloga ključavnic povsem nevidna, mi pa pozabimo, da sploh obstajajo.

Pametne ključavnice nas odrešijo mentalnega bremena

Kaj je torej glavna prednost uporabe pametnih ključavnic? Rešijo nas mentalnega bremena, za katerega se sploh ne zavedamo, da obstaja. Odidemo iz hiše in pozabimo ključe? S pametno ključavnico lahko brez tažav pridemo nazaj. Odidemo iz hiše in pozabimo zakleniti? Pametne ključavnice se zaklepajo same. Vrnemo se iz trgovine s polnimi rokami in se ne moremo spomniti, v katerem žepu nosimo ključe? Pametna ključavnica je že odklenjena.

Si predstavljate, koliko lažje bi bilo vsakdanje življenje, če bi uporabljali pametne ključavnice? Zgoraj opisani primeri so zgolj eni izmed najbolj razširjenih primerov, kako nam lahko pametne ključavnice olajšajo življenje.

Novinar je v svoji hiši namestil Kwikset Convert ključavnico na garaži in Kwikset 888 na vhodna vrata. Verjetno vam ta imena ne pomenijo ravno veliko, vendar verjemite, gre za kakovostne produkte. Najboljše pri vsem pa je to, da pri preobrazbi hiše ali stanovanja ne posegamo v dizajn in izgled, kajti večina pametnih ključavnic se montira na notranji strani. Kwikset 888 je opremljen z zunanjo številčnico, kar pomeni, da lahko v hišo ali stanovanje vstopimo tudi, če smo pozabili štirimestno kodo. To lahko z nekaj kliki delimo v kompatibilni aplikaciji s pooblaščenimi osebami – recimo varuškami ali družinskimi prijatelji – in se tako poslovimo od posojanja ključev ali klasičnega nastavljanja pod prag.

Že res, da smo v zadnjih nekaj letih dobili resnično revolucionarne tehnologije kot so videoklic in 3D tiskanje, vendar še vedno trdimo, da bo vsak, ki si namesti pametne ključavnice, dobil občutek, da živi v prihodnosti.

Pametnih ključavnic se hitro navadimo

Dejstvo je, da je pred “digitalno preobrazbo” doma potrebno dobro razmisliti, kaj si želimo in kako pametno umestiti naprave. Novinar portala Digital Trends je tako naknadno moral zamenjati lokacijo pametne ključavnice Convert in glavnih vhodnih vrat v garažo, zaradi materiala, ki ni ustrezal sistemu. Druga anekdota pa je povezana z reakcijo avtomatiziranega sistema, ki se je sprožil, ko je novinar bil v bližini doma oz. se je peljal mimo doma, vendar v resnici ni prišel domov. Si predstavljate reakcijo žene, ko so se vrata kar naenkrat odklenila, pred njimi pa ni bilo nikogar.

Ne glede na nekatere začetne težave pa se je splačalo potrpeti. Tako sedaj novinarju ni potrebno razmišljati, ali se bo zaklenil, ko bo zjutraj peljal psa na sprehod in ali je vzel ključe. Prav tako se s pametnimi ključavnicami za vedno poslovimo od iskanja ključev, ko želimo recimo na hitro odnesti smeti ali kaj podobnega. Verjetno smo se že vsi kdaj znašli v situaciji, ko smo se ulegli v udobno posteljo, potem pa nas je prešinila misel, da smo pozabili zakleniti vhodna vrata. S pametnimi ključavnicam teh skrbi ne bomo imeli, kajti vrata se bodo zaklenila sama.

Pametne ključavnice niso najbolj poceni investicija

Pametne ključavnice niso ravno najbolj poceni investicija za vaš dom, še vedno pa smo mnenja, da so ena najbolj uporabnih. Pametna ključavnica Kwikset 888 stane od $125 oz. od preračunanih 110 eur naprej, medtem ko je Covert nekoliko cenejša varianta. Če to ceno primerjamo s ceno klasičnih ključavnic, bomo seveda rekli, da ni variante, da vgradimo pametne ključavnice. Če pomnožimo zgoraj izpostavljeno ceno s številom vrat, na katerih si želimo pametnih ključavnic, se račun še nekoliko poveča, ampak zapomnimo si, da ne potrebujemo dotičnih ključavnic na vseh vratih.

V primeru prenove novinarjeve hiše se je ta odločil za zamenjavo zgolj dveh ključavnic. Zanj je bilo to povsem dovolj, je pa v splošnem tako, da se ljudje po navadi odločajo za pametne kjučavnice na vhodnih vratih in garažah. Vsekakor velja spomniti, da ni pomembno samo to, da imamo pametno ključavnico vgrajeno, temveč je ključno tudi to, da jo znamo optimizirati in strateško umestiti v ostale pametne naprave (če jih seveda imamo). Z uporabo aplikacij in pametnih ključavnic lahko torej izboljšamo svoj vsakdan oz. še bolj pomembno, znebimo se lahko velikega mentalnega bremena.


Prijavi napako v članku