Telefoni
17.05.2013 09:46
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

NEC Medias X: Prvi vodno hlajeni pametni mobilni telefon

Ker previsoka temperatura procesorja lahko privede do okvare aparata, so se inženirji podjetja NEC pri načrtovanju mobilnika Medias X domislili izjemno inovativnega hladilnega sistema. Za hlajenje zmogljivega 4-jedrnega procesorja Snapdragon 600 so namreč uporabili zaprt sistem, v katerem je voda.
Mobilnik NEC Medias X je zaradi inovativnega hladilnega sistema znatno hladnejši od primerljivih aparatov.
Mobilnik NEC Medias X je zaradi inovativnega hladilnega sistema znatno hladnejši od primerljivih aparatov.

Pametni mobilni telefoni postajajo vedno bolj uporabni, saj imajo vedno večje zaslone izjemne ločljivosti, več pomnilnika in izjemno zmogljive procesorje. Ker so slednji zmogljivostno že primerljivi s procesorji cenovno ugodnih računalnikov, ti pri polni obremenitvi kakopak proizvedejo veliko odvečne toplote.

Ker previsoka temperatura procesorja lahko privede do okvare aparata, so se inženirji podjetja NEC pri načrtovanju pametnega mobilnega telefona Medias X domislili izjemno inovativne rešitve. Za hlajenje zmogljivega 4-jedrnega procesorja Snapdragon 600 so ti namreč uporabili zaprt sistem, v katerem je voda. Slednja z izparevanjem odstranjuje odvečno toploto s površine procesorja in jo oddaja skozi hladilna rebra, kjer se ponovno utekočini. Zaradi inovativnega hladilnega sistema je novinec znatno hladnejši od primerljivih mobilnikov z vgrajenimi 4-jedrnimi procesorji.

Pametni mobilni telefon NEC Medias X navdušuje tudi s preostalo strojno opremo, saj ta obsega digitalni fotoaparat Exmor RS ločljivosti 13,1milijona slikovnih točk, modem za mobilno omrežje 4G/LTE in zaslon s 4,7-palčno (11,9-centimetrsko) diagonalo in ločljivostjo 1.280 x 720 slikovnih točk. Piko na i pa daje še mobilni operacijski sistem Android 4.2 Jelly Bean. Pametni mobilni telefon NEC Medias X bo sprva naprodaj le na Japonskem in vsaj zaenkrat nič ne kaže na to, da bi prispel na evropski trg.


Prijavi napako v članku