Računalništvo, telefonija
12.08.2020 09:30

Deli z drugimi:

Share

Navigacijo v letalih Boeing 747 še vedno posodobljajo z disketami!

Diskete se uporabljajo za posodabljanje računalnika letala z navigacijskimi podatki.
Diskete se uporabljajo za posodabljanje računalnika letala z navigacijskimi podatki.

Nekateri delujoči računalniški sistemi v industriji in javnem sektorju so precej stari (več kot desetletje), vendar za njihovo nadgradnjo doslej še niso našli pravega motiva. Povsem enako drži tudi za letalsko industrijo. Tu govorimo predvsem o modelu Boeing 747, ki je med letalskimi prevozniki zelo priljubljeno in je med nami prisotno že kar dolgih 50 let in še vedno velja za eno izmed najzanesljivejših letal na svetu.

Letalo Boeing 747 ima namreč še vedno bralnik 3,5-palčnih disket, ki so bili med nami prisotni že v zgodnjih sedemdesetih letih, nanjo pa lahko shranimo do 1,44 megabajtov podatkov. Diskete se uporabljajo za posodabljanje računalnika letala z navigacijskimi podatki, kar se izvaja vsakih 28 dni. Za ta postopek so odgovorni inženirji, ki pregledajo letalo in poskrbijo za posodobitev baz podatkov o navigaciji.

Kako poteka posodobitev navigacijskega sistema s pomočjo disket, si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku oziroma na spletni povezavi https://youtu.be/yq8wgJO-JXY. Čeprav gre za zastarelo tehnologijo, je ta relativno varna, saj sistem ni povezan s svetovnim spletom, kjer preži kar nekaj nevarnosti.


Prijavi napako v članku