Računalništvo, telefonija
26.10.2010 14:48
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nared prvi komercialni zapisovalniki za zgoščenke Blu-Ray kapacitete 128 GB

Težko pričakovana tehnologije BDXL bo kmalu zašla v naše vsakdanje življenje!
Težko pričakovana tehnologije BDXL bo kmalu zašla v naše vsakdanje življenje!

Aprila letos je organizacija Blu-ray Disc Association (BDA) razkrila specifikacijo BDXL (High Capacity Recordable and Rewritable). Z njeno pomočjo je mogoče na ponovno zapisljive zgoščenke Blu-Ray shraniti do 100 gigabajtov podatkov oziroma do 128 gigabajtov vsebine na enkratno zapisljive optične nosilce. Čeprav so številni nejeverni Tomaži močno dvomili v to, da bo nova tehnologija že letos na voljo v prosti prodaji, se bo to vendarle zgodilo. In to po vsej verjetnosti že novembra.

Za prihod tehnologije BDXL na prodajne police računalniških trgovin bo poskrbelo podjetje Buffalo Technology. To je namreč že pripravilo tako vgradni zapisovalnik za osebne računalnike (model BRXL-6FBS-BK) kot zunanji zapisovalnik za prenosnike (model BRXL-6U2). Novinca bosta lahko zapisovala tako na ponovno zapisljive (100 gigabajtov) kot enkratno zapisljive (128 gigabajtov) optične zgoščenke s štirikratno hitrostjo. Z njima bo seveda mogoče zapisovati podatke še na običajne ploščke Blu-Ray.

V novembru bo zapisovalnik s podporo tehnologiji BDXL ponudilo v prodajo še podjetje Pioneer. Novost bo opremljena s prodajno oznako BDR-206MBK. Tako podjetje Pioneer kot Buffalo Technology bosta maloprodajni ceni novih zapisovalnikov optičnih zgoščenk Blu-Ray razkrili šele tik pred njihovim pričetkom prodaje. Upajmo, da bodo tako novi zapisovalniki kot optične zgoščenke cenovno dostopni manj premožnim računalničarjem.


Prijavi napako v članku