Varnost
11.06.2021 12:57

Deli z drugimi:

Share

Napredna gotovinska plačila, ki pospešijo prodajo

Kljub temu da je brezgotovinsko poslovanje v nekaterih državah že danes realnost, polovica slovenskega trga še vedno stavi na gotovino. To pa je tudi velika priložnost.

Več kot očitno je, da Slovenci radi plačujemo z gotovino. Kaj to pomeni za podjetja? Recimo, da imate potencialnega kupca, ki bi nek izdelek ali storitev želel v vaši spletni trgovini plačati z gotovino, vi pa mu tega ne omogočate ali pa je proces plačila zapleten in dolgotrajen. Na ta način ste izgubili stranko. Če je vaš trg Slovenija, potem to lahko pomeni veliko izgubljenih priložnosti. V Sloveniji je namreč v obtoku 6 milijard evrov gotovine, kar predstavlja več kot 50 % trga. Brez podpore za gotovinska plačila v spletni trgovini torej dosegate manj kot polovico trga. Rešitev? Vključite podporo za gotovinska plačila s celovito rešitvijo uPay.

Preizkusili smo, kako deluje v praksi

Poenostavite in avtomatizirajte izdajo položnic oziroma povečajte uporabnost UPN nalogov. Tako boste poslovanje razširili tudi na tiste kupce, ki želijo plačati z gotovino, hkrati pa pospešili prodajo. S takojšnjim obvestilom o plačilu boste skrajšali dobavne roke, smo prebrali na spletni strani www.upay.si. Pa smo preizkusili, ustvarili račun podjetja oziroma se registrirali in se podali na pot prvega naloga. Ob registraciji smo morali vpisati nekaj podatkov o podjetju, kot so davčna številka, naslov, mobilna telefonska številka, TRR in podobno. Skratka podatke, za katere ob tovrstnih registracijah pričakujete, da jih bo ponudnik potreboval.

Po uspešni registraciji in aktivaciji uporabniškega računa smo že lahko kreirali prvi UPN nalog. Pri podatkih plačnika morata biti izpolnjeni tudi okenci za e-naslovom, da sistem ve, kam UPN nalog in QR kodo poslati, in seveda polje s kontaktno telefonsko številko. Po vpisu podatkov smo sledili korakom, tako ustvarili nalog in QR kodo, na mail pa smo prejeli obvestilo o uspešni kreaciji UPN naloga. Kaj pa zdaj?

Nekaj sekund po plačilu smo že prejeli obvestilo

V prejšnjem koraku smo za plačnika storitve določili in vpisali sodelavca, ki je nalog in QR kodo prejel na svoj mail. Zato smo ga tudi poslali, naj simboličen znesek poravna.

Na dnu spletne strani www.upay.si je našel pregleden zemljevid mest, kjer lahko račun poravna z gotovino in se odpravil do bližnje trafike. Prodajalka je QR kodo skenirala in že je lahko z gotovino poravnal želen znesek. Pri tem pa je najbolje to, da smo v podjetju že nekaj sekund po plačilu na mail prejeli obvestilo o poravnanem znesku. Brez čakanja!

Z uPay lahko tudi kreirate predloge nalogov ter nadgradite obstoječi plačilni sistem spletne trgovine in izkoristite prednosti, ki vam jih storitev prinaša.

Če v spletni trgovini še nimate možnosti izdaje UPN nalogov, lahko z uPay v nekaj minutah vzpostavite napreden sistem gotovinskih plačil.

Večplastna rešitev

Rešitev uPay ima vsaj štiri možne načine uporabe, ki jih velja omeniti v nadaljevanju.

  1. Univerzalni servis

uPay je lahko univerzalni servis, v katerem trgovec ustvari UPN nalog, ki ga potrošnik plača – bodisi z gotovino na pogodbenih prodajnih mestih uPay ali kjerkoli drugje, kjer lahko plačate UPN nalog. Prednost plačila na pogodbenih prodajnih mestih je, da bo trgovec dobil potrdilo o plačilu že nekaj sekund zatem, ko ga boste izvedli.

2. Predloge in večnamenska QR koda

Kot smo že omenili, uPay omogoča tudi kreiranje predlog za plačilni nalog, kar je še bolj zanimiva in edinstvena rešitev. Prodajalec lahko objavi ali nekomu pošlje povezavo (link) s QR kodo, ki jo potrošnik skenira, nato izpolni ali dopolni nalog ter ga plača na enem izmed pogodbenih mest storitve uPay. To omogoča manjša QR koda.

Večja je kompleksnejša in poleg tega vsebuje tudi podatke o predlogi, v njej je več podatkov, znesek pa lahko plačate neposredno s skeniranjem v spletni banki. Večja QR koda je večnamenska, zato jo lahko uporabite tudi za plačilo z gotovino na enak način kot pri manjši QR kodi.

3. Pospeševanje prodaje s takojšnjo potrditvijo o plačilu

Še enkrat lahko poudarimo to, kar se nam zdi največja prednost, in to je takojšnje obvestilo o plačilu, ki ga prejme podjetje po plačanem znesku na UPN nalogu oziroma v QR kodi. Potrditev o plačilu na pogodbenih prodajnih mestih je takojšnja, zato je rešitev idealna za trgovce, ki želijo pospešiti prodajo. Če je trgovec o plačilu obveščen takoj, lahko takoj tudi opravi storitev ali odpošlje izdelek in ne izgubi dragocenega dneva ali dveh.

4. Povezovanje z zalednim sistemom

Poleg tega sta s storitvijo uPay omogočena tudi povezovanje z zalednim sistemom in avtomatizacija.

Zakaj bi sploh izdajali naloge za plačila z gotovino?

Odgovor na to vprašanje ste prebrali že na začetku članka. Več kot polovica denarnega toka v Sloveniji namreč poteka gotovinsko. Potrošniki imajo očitno še vedno radi občutek, da nekaj plačajo z gotovino.

Ni pa to edini razlog. uPay prepriča tudi tiste, ki se jim gotovina zdi stvar preteklosti. Zakaj? UPN nalog je na ta način obdelan takoj. Tudi podjetje dobi obvestilo takoj, ko je plačilo izvedeno. Vedeti namreč moramo, da je trenutni čas obdelave standardnega plačilnega naloga 1-3 dni, a ne s storitvijo uPay, kjer pri obdelavi kot mersko enoto priznavajo zgolj sekunde. Podjetje lahko tako blago izda praktično takoj, ko je plačilo izvedeno.

Več o inovativni rešitvi uPay za pospeševanje prodaje na www.upay.si (P.R.)

Prednosti v 4 točkah:

  • Razširitev poslovanja tudi na kupce, ki želijo plačati z gotovino.
  • Pospeševanje prodaje na daljavo.
  • Prodaja prek spletnega mesta, trgovine ali elektronske pošte.
  • Skrajšanje dobavnih rokov s takojšnjim obvestilom o plačilu.

Prijavi napako v članku