Računalništvo, telefonija
01.03.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Nakupovanje računalnika je prav zabavno opravilo

.. Stranke pogosto sprašujejo, kakšen računalnik naj kupijo, da bo čim bolj optimalno deloval in jim dolgo služil. S tem so podjetja, ki prodajajo računalniško opremo, velikokrat v podobni vlogi kot prodajalec avtomobila, ko ga vprašajo, kakšen avtomobil jim svetuje ..
Nakupovanje računalnika je prav zabavno opravilo
Nakupovanje računalnika je prav zabavno opravilo

Ob vsej obilici izbire strojne opreme prodajalci enostavno ne morejo dati enoznačnega odgovora, zato morajo malce povrtati in spraševati. Kot kupec pa lahko prodajalcu kar precej pomagate.

Razmislek pred obiskom računalniške trgovine

Eden izmed najpomembnejših podatkov, ki ga lahko prodajalcu predložite takoj, ko stopite v trgovino je, da mu čim bolj jasno poveste, čemu bo računalnik namenjen. Lahko, da iščete računalnik “za internet in tipkanje in, da si še kakšen film pogledam in poslušam glasbo” – tukaj praktično kateri koli računalnik povsem zadošča.

Stvari pa se znajo zakomplicirati, ko iščete “računalnik, ki bo primeren za obdelavo videa v 4K ločljivosti ali igranje igric”. V tem primeru vam bo prodajalec postavil še kakšno podvprašanje. Vedite, da vam bo ponudil grafično zmogljiv stroj.

Služben ali domač?

Veliko vlogo igra tudi podatek, ali bo računalnik za domačo ali za službeno rabo. Medtem, ko se za domačo uporabo največkrat svetuje “consumer” produkte, ki so večinoma lepše oblikovani in tudi cenovno ugodnejši, si poslovne stranke večinoma želijo “stroj, ki bo dobro in zanesljivo delal”. Taka lastnost se največkrat odraža v dražjih in bolj vzdržljivih komponentah sistema in vse to vpliva na končno ceno.

Tudi izbira operacijskega sistema je pri domači uporabi enostavna. Različica Windows 10 Home bo zadostovala. Za poslovno rabo pa ne bo primerna, saj se takega računalnika ne da integrirati v poslovno okolje.

Kakšen je vaš proračun za nabavo?

Tretji podatek, s katerim bo prodajalec bolje svetoval, je vsekakor vaš proračun. Res je, da je v trgovini podjetja Anni računalnik mogoče kupiti tudi že za slabih 400 evrov, vendar se morate zavedati, da so najcenejši računalniki večinoma brez operacijskega sistema in so namenjeni običajni domači rabi.

Naj bo prenosen ali stacionaren?

Stanujete v garsonjeri in nimate dovolj prostora? V tem primeru bo najbolj primeren nakup prenosnika. Imate željo po tem, da bi kdaj kaj sami vgradili? Potem je namizni računalnik edina realna možnost. Vprašanje o faktorju velikosti računalnika je tudi vprašanje o tem, kaj vam bolj odgovarja. Če ste povsem zadovoljni s tem, da je računalnik skrit nekje pod mizo in ga boste težko selili na vikend, potem je povsem primerno, da razmišljate o namiznih računalnikih.

Če je včasih veljalo, da je pri prenosniku precej težje kar koli zamenjati, pa slednje vedno bolj velja tudi za stacionarne računalnike. Grafičnih kartic se, razen v specifičnih primerih obdelave videa, igranja igric ali projektiranja, ne kupuje več, zvočna kartica je ravno tako integrirana. Skratka, edini dve stvari, ki se ju splača menjati ali nadgrajevati tako v prenosnikih kot tudi v namiznih računalnikih, sta količina delovnega pomnilniki (RAM) in velikost podatkovnega nosilca – klasični trdi disk ali vedno bolj smiselni hitri SSD.

V največji meri je odločitev za prenosnik ali namizni računalnik odvisna od osebnih želja in tudi od fizičnih mer prostora, kjer bo računalnik največkrat uporabljan. Pobrskajte po spletni trgovini na www.anni.si.

Bom lahko igral tudi igre?

Industrija računalniških in video iger je večja od Hollywooda. To je dejstvo, ki začudi marsikoga. Igranje iger je že dlje časa tudi profesionalizirano v tako imenovanih eSport ligah, kjer so nagradni skladi vredni milijone dolarjev.

Za nakup domačega računalnika, ki bo namenjen igram, je pomembno vedeti, da mora biti čim bolj zmogljiv, še posebej mora imeti hiter grafični podsistem. Zmogljive grafične kartice so drage, sistem potrebuje tudi močan procesor in veliko pomnilnika ter velike in dobre SSD diske. Vse to se odraža tudi v višji ceni celotnega sistema.

Spodaj brez?

Ja, tudi računalniki so lahko spodaj brez. V trgovini jih lahko kupimo nage (brez operacijskega sistema), samo s figovim listom (precej neuporaben Free DOS) ali pa polno oblečene (Windows 10). Če resnici pogledamo naravnost v oči in pri tem ne zardimo, bomo priznali, da se na računalnike, ki jih kupimo brez operacijskega sistema ali tiste s figovim listom, večinoma nameščajo nelicenčni izdelki.

Najmanj dva razloga sta, da nameščamo samo legalno programsko opremo. Prvi je ta, da si s tem neizmerno zmanjšamo možnost zapletov ob uporabi. Pri “krekanju” namreč nikoli ne moremo biti zares prepričani, da tisti namestitveni medij, ki smo ga prenesli s spleta, ni tako ali drugače spremenjen oziroma prirejen … Drugi prav tako tehten razlog pa je spoštovanje avtorskih pravic avtorjev programske opreme. (P.R.)

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več
Zlati partner

RMC Pro d.o.o.

Brilejeva 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 36 33, 031 475 850
Podjetje RMC Pro vam bo pomagalo pri postavljanju in uresničevanju strateških ciljev. Kolikokrat ste se kot odgovorni, kot lastnik podjetja, kot direktor, kot vodja projekta spraševali, ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več