Računalništvo, telefonija
10.05.2019 07:20
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najzmogljivejši superračunalnik bo temeljil na tehnologiji AMD

Superračunalnik Frontier bo prevzel lovoriko najzmogljivejšega strežniškega sistema na svetu.
Superračunalnik Frontier bo prevzel lovoriko najzmogljivejšega strežniškega sistema na svetu.

Nedavna raziskava analitskega podjetja Mercury Research je pokazala, da je podjetju AMD v lanskem letu uspelo pridobiti kar zajeten kos tržnega deleža. V zadnjem četrtletju leta 2018 so namreč trgovci skupno prodali kar 15,8 odstotkov procesorjev AMD, kar je za več kot 2,8 odstotnih točk več kot v tretjem četrtletju leta 2018. Podjetje AMD je s tem doseglo največjo rast na področju prodaje procesorjev za osebne računalnike po tretjem četrtletju leta 2014. Glavne zasluge za to pa gre seveda pripisati odličnem razmerju med ceno in zmogljivostjo njegovih izdelkov.

To je tudi razlog, zakaj je ministrstvo za energijo Združenih držav Amerike sprejelo odločitev, da za postavitev najzmogljivejšega strežniškega sistema na svetu izberejo tako procesorje kot grafične kartice podjetja AMD. Za ta namen je ameriško ministrstvo najelo podjetje Cray Computing, superračunalniku, ki bo postavljen v prostore laboratorija Oak Ridge, pa bo dodeljena oznaka Frontier. Za preračunavanje podatkov bodo zadolženi procesorji AMD Epyc, vsak izmed njih pa bo povezan s štirimi grafičnimi karticami Radeon Instinc. Omenjeni superračunalnik bo zasedal za okoli dve košarkarski igrišči prostora, vseboval pa bo približno 145 kilometrov kablov. Skupna cena projekta je postavljena na okoli preračunanih 540 milijonov evrov.

Superračunalnik Frontier bo ameriško ministrstvo za energijo pričakovano uporabljalo za predvidevanje podnebnih sprememb, hkrati pa bo uporabljen tudi za namene raziskavanja novih zdravil, napovedovanje poti večjih orkanov, kozmološke simulacije in raziskave na področju jedrske energije. Najzmogljivejši superračunalnik naj bi bil nared za uporabo v letu 2021.


Prijavi napako v članku