Slika, tv, avdio
Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
14.09.2023 12:00
Posodobljeno 2 dneva nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na testu 3.1-kanalni zvočni sistem Philips TAB8507

Zvočniki na televizorjih so se v zadnjih letih zelo izboljšali in večina uporabnikov niti ne vidi smisla v nakupovanju dodatnega zvočnega sistema. Morda zato, ker se ne zavedajo, kaj zamujajo z namenskim zvočnim sistemom, tudi tistim najbolj osnovnim.

Philips zvočna letev TAB8507 ni povsem običajna. V osnovi gre za zvočno letev (angl. soundbar), vendar v spremljavi z brezžičnim ojačevalcem basov oziroma nizkotoncem. Skupna nazivna moč zvočnikov je 600 W, kar je več kot dovolj za povprečno dnevno sobo.

Philips soundbar TAB8507 cena?

V Sloveniji se cena Philips zvočnika giblje okoli 500 evrov. BigBang ga prodaja za 520 evrov, Shoppster pa na primer za 555 evrov.

Na Amazonu je zvočnik nekoliko cenejši:

Philips soundbar TAB8507: klasičen in eleganten dizajn

Zvočna letev ima šest zvočnikov: dva na sredini, ki skrbita za bolj jasne vokale, in po dva srednjetonca na vsakem robu, torej skupno dodatni štirje, ki skrbijo, da zvok enakomerno potuje po prostoru. Nizkotonski ojačevalnik postavimo ločeno, po Philipsovih navodilih vsaj en meter stran od letve. S soundbar zvočnikom se povezuje brezžično, kabelska povezava ni mogoča. Združljivost poteka samodejno, vendar je potrebno natančno slediti navodilom. Na zadnji strani ojačevalca je gumb, ki ga moramo držati 5 sekund, vendar pred tem ne smemo imeti vklopljeno letev, drugače povezovanje ne bo uspelo. To je bila moja prva lekcija pri vzpostavitvi sistema.

Philips soundbar ima celo paleto možnosti za povezovanje: HDMI, HDMI eARC, optični kabel, USB, Bluetooth, Chromecast, Airplay 2 in DTS Play-Fi. Bolje rečeno: omogoča skoraj vse možne načine za povezovanje, zato tudi pri manj tehnološko opremljenih dnevnih sobah povezovanje ne bi smela biti težava.

Programska izkušnja ni najboljša, zvok je zelo dober

Primarno boste Philipsov zvočni sistem uporabljali v navezi s televizorjem, lahko pa povežete tudi igralno konzolo, računalnik ali telefon. Povezovanje z aplikacijo ni preprosto. Najprej je potrebno naložiti aplikacijo Philips Sound, nato še dodatni modul. Skupaj z začetno posodobitvijo smo za vzpostavitev zvočnika potrebovali 15 minut, od tega 10 minut za posodabljanje letve. Kaj je posodobitev spremenila, ne vemo, ker nam sistem teh podatkov ni posredoval.

Ko želimo dostopati do globljih nastavitev zvočnika, moramo namestiti vmesnik Philips Fine Tune, ki sprva ni zaznal, da je zvočni sistem vklopljen. Prisilna zaustavitev in ponovni zagon sta težavo odpravila.

Programsko upravljanje in namestitev bi lahko bila bolj enostavna in krajša, a po prvi vzpostavitvi smo se sčasoma privadili na aplikacijo in z nastavitvami, ki jih ponuja, smo zadovoljni.

Poleg možnosti aplikacije lahko z zvočnim sistemom Philips TAB8507 upravljamo tudi s klasičnim daljinskim upravljalnikom (baterije priložene).

Priložena navodila niso ravno v pomoč. So zelo osnovna, prikazujejo le nekaj slik s premalo informacijami. Na spletu smo našli bolj podrobna navodila, kjer smo izvedeli nekaj koristnih informacij: na primer, kako povezati zvočnik s Play-Fi podprtim televizorjem, kako vklopiti Dolby Atmos ali kako odstraniti naprave, povezane prek Bluetootha.

Po začetnih krčih sistem deluje brezhibno. V aplikaciji lahko nadziramo nivoje za posamezen zvočnik, stopnjo zakasnitve avdio-video signala in izbiramo med različnimi profili prostorskega zvoka (Upmix, Standard, Surround AI). Slednji so razrešili težavo, ki smo jo na začetku opazili s prostorskim zvokom. Privzeto je izbran profil Upmix, ki v teoriji poglobi ambientalno zvočno izkušnjo, ki ni prisotna v izvornem viru. Sprva nismo bili zadovoljni s to nastavitvijo in smo jo zamenjali s standardnim profilom, ki je zvenel veliko bolje. Vsi zvoki so bili bolj izpostavljeni in na splošno smo opazili večjo razliko med nizkimi in visokimi toni.

Izbiramo lahko tudi med različnimi zvočnimi profili: film, glasba, stadium, vokali ali pa se ročno lotimo nastavitev izenačevalnika. Zanimivo je ročno prilagajanje zvoka za posamezen zvočnik in jakost nizkotonca. Uporabniki z bolj ustrojenimi ušesi in tisti, ki se z nastavitvami radi poigrajo, si bodo lahko po meri nastavili zvok za posamezno avdio vsebino. Vsi ostali pa bomo to storili samo enkrat in na funkcijo pozabili.

Na voljo je podpora za Dolby Atmos (TV mora seveda podpirati ta standard) za trenutke, ko si resnično zaželite najbogatejše zvočne izkušnje.

Philips Soundbar je zelo spodoben avdio sistem, ki občutno nadgradi obstoječe osnovne avdio postavitve. Če ste se prej zanašali na vgrajene zvočnike televizorja, vas bo Philipsova zvočna letev popeljala v nov svet akustike. Tudi če doma že imate zvočno letev, bo Philipsov nizkotonec dodatno poglobil zvočno izkušnjo.

Vprašanje je le, kako bodo novega avdio sistema veseli vaši sosedje.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Soundbar zvočniki

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TP VISION
Za več informacij so vam na voljo pri TP VISION
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TP VISION? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več