Operacijski sistemi
12.02.2015 07:35

Deli z drugimi:

Share

Microsoft in Samsung vendarle dosegla dogovor glede Androida

Podjetji Samsung in Microsoft sta zgladili vse spore glede uporabe Androida.
Podjetji Samsung in Microsoft sta zgladili vse spore glede uporabe Androida.

Samsung Electronics je nedavno zaradi upočasnjene prodaje pametnih telefonov Galaxy napovedal 60-odstotni padec četrtletnega operativnega dobička. Ker je del izgube povezan s tem, da mora južnokorejski gigant za vsak prodani pametni mobilni telefon Android Microsoftu odšteti precejšnjo vsoto denarja z naslova uporabe registriranih patentov, je ta konec lanskega leta pred sodiščem sprožil postopek za razveljavitev pogodbe. Podjetje Samsung je namreč moralo samo v lanskem letu Microsoftu zaradi kršitve registriranih patentov s strani Androida odšteti preračunanih 800 milijonov evrov odškodnine.

Na srečo sodniki tokrat ne bodo imeli dela, saj sta podjetji Samsung in Microsoft po večmesečnih pogajanjih le dosegli dogovor o uporabi Microsoftovih registriranih patentov povezanih z mobilnim operacijskim sistemom Android na mobilnikih Galaxy. Vsebina doseženega sporazuma javnosti ni znana, je pa južnokorejski gigant vseskozi vztrajal, da je plačevanje drage licenčnine za uporabo operacijskega sistema Android neupravičeno, saj naj bi Microsoft z nakupom podjetja Nokia kršil dogovor o plačilu patentov iz leta 2011. Poleg tega naj bi kršitev pogodbe nastopila tudi z nedavnim razkritjem informacij, povezanih z višino vplačanih licenčnin za Android.

Prenehanje spora med podjetjema Samsung in Microsoft je nenazadnje dobra novica tudi za uporabnike pametnih mobilnih telefonov južnokorejskega giganta. Slednji bo namreč sprostil razvoj pametnih mobilnih telefonov, ki bodo temeljili na osnovi prihajajočega mobilnega operacijskega sistema Windows Phone 10.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku