Operacijski sistemi
24.10.2010 13:09

Deli z drugimi:

Share

Levji apetiti Applovega Leva

Levji apetiti Applovega Leva
Levji apetiti Applovega Leva

Slide ki je bil predvajan lani ob predstavitvi novega operacijskega sistema Apple Mac OS X 10.6, ljudsko znan kot Snow Leopard, na katerem je izpod krepko natisnjenih črk novosti štrlela ogromna številka 0, so nasprotniki obgrizenega jabolka uporabljali za številne posmehljive in duhovite fotomontaže. Pri tem je smotrno poudariti, da so se razvijalci osredotočili predvsem na optimizacijo obstoječih strojnih zadev, ki so jih posmehljivci očitno spregledali. Slabo leto zatem, so se pred nekaj dnevi za Jobsovim hrbtom zavrteli diapozitivi pihajočega leva 10.7, ob čemer so se posmehovali le bedaki.

Čeprav so nas verjetno vse skupaj zanimale predvsem veličastne novosti novega OS X, je največja in najbolj pomembna med njimi, ki jo je bilo roko na srce tekom Jobsove mučne predstavitve enostavno prezreti: App Store integracija v operacijski sistem. Ta »fičr« bo dodan že v aktualni Snow Leopard, a bo svoj status kot ena izmed ključnih komponent doživela šele z levom. Omogočila bo, kar je sedaj obstajalo samo za mobilne telefone Apple in prenosne predvajalnike in to je centralizirano mesto za nakup aplikacij.

Eden od najmočnejših (in povsem upravičenih) argumentov zagovornikov operacijskega sistema Windows je bila vedno izjemno razkošna ponudba aplikacij za ta operacijski sistem. Za skoraj vsako nalogo (ali “delo”), je uporabniku na razpolago več deset programskih rešitev, tako komercialnih kot brezplačnih. Čeprav bi bilo neumno trditi, da OS X nima enakih (ali vsaj podobnih) pogojev, je dejstvo, da je ponudba za Apple-ovo platformo precej bolj skromna in manj raznolika. Te anomalije ni mogoče pripisati izključno veliko večji priljubljenosti operacijskega sistema Windows v primerjavi z OS X , ampak velik del odgovornosti nosi slabo predstavljanje in trženje samih aplikacij.

Z implementacijo Mac App Store v operacijski sistem, izgradnja aplikacij za OS X nenadoma postaja zanimiv in potencialno zelo donosen posel za široko skupino domačih in profesionalnih programerjev. Za predstavitev in oglaševanje kakovostnih rešitve bo tako od zdaj naprej poskrbel kar Apple sam in ne malo število bo poslej tistih, ki jih bo to motiviralo, da se oprimejo posla, ki ga doslej zaradi te problematike niti povohati niso hoteli. Če nekdo dvomi v te napovedi, bo mu najbolje koristil obisk App Store trgovine za iPhone ali iPad, kjer se bo lahko na lastne oči prepričal o razsežnostih in pomenu tega, o čemer je tukaj govora.

Napovedane so tudi ostale izboljšave (iLife 11, Launchpad, ki predstavlja še večjo raven podpore za touchpadom Macov in Magic Mouse-a namiznih Apple-ov), a o tem Jobs in kompanjoni še niso želeli spregovoriti. Iz tega ni težko sklepati, da bo Lion veliko več kot le običajna posodobitev operacijskega sistema X.

Seveda bo nov poslovni model Apple-u prinesel nov vir dobička, kar ni presenetilo nikogar. App Store deluje po principu “nič brez odobritve in provizije”, ki se je v svetu mobilnih aplikacij izkazal za neverjetno donosen poslovni model. Tega jim ni moč zameriti, posnemali pa so jih že številni drugi, tako da na trgu obstaja že veliko število App Store kopij za ostale platforme. Ampak če so kriteriji za izgradnjo posameznih aplikacij tako togi, kot je to v primeru iOS, bodo tudi Maci morda dobili svojo »jailbrake« sceno, kot odgovor na zaprtost različnih “open source” rešitev.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku