Računalništvo, telefonija
18.07.2019 06:19

Deli z drugimi:

Share

Le še šest mesecev za Windows 7!

Windows 7 uporabnike že opozarja na nujnost nadgradnje na novejši operacijski sistem.
Windows 7 uporabnike že opozarja na nujnost nadgradnje na novejši operacijski sistem.

Operacijski sistem Windows 7 je po mnenju mnogih še vedno eden najboljših sistemov podjetja Microsoft za osebne računalnike, pa čeprav ta ni več kos sodobnim izzivom. Ker pa pri računalniškem gigantu ne želijo ponoviti napake kot z operacijskim sistemom Windows XP, so trdno odločeni, da mu po desetih letih dokončno odrečejo uradno podporo. Uporabniki zastarelega sistema bodo namreč že čez slabih šest mesecev ostali brez varnostnih popravkov, saj bo brezplačna podpora za operacijski sistem Windows 7 od 14. januarja prihodnje leto dokončno odpravljena. Za podjetja, ki bodo želela obdržati operacijski sistem Windows 7 tudi po letu 2020, pa bo na voljo plačljiva podpora. Z njo bodo lahko podaljšali življenje zastarelemu operacijskemu sistemu vse do leta 2023, po tem datumu pa bodo vsi osebni računalniški sistemi ostali brez varnostnih popravkov.

Ker pa danes na zastareli operacijski sistem Windows 7 še vedno prisega več kot 35 odstotkov uporabnikov po vsem svetu, so mnogi poznavalci prepričani, da bo na začetku naslednjega leta več milijonov uporabnikov osebnih računalnikov izpostavljenih številnim spletnim nevarnostim. Visok odstotek uporabnikov operacijskega sistema Windows 7 sicer nekoliko preseneča, saj jim je Microsoft že pred časom omogočil brezplačno nadgradnjo na novejši Windows 10. Nekateri uporabniki se za prehod na Windows 10 niso odločili zaradi tega, ker je Windows 7 hitrejši in boljši, nekateri so zaskrbljeni nad »vohunskimi sposobnostmi« novega Microsoftovega sistema, določeni uporabniki pa se preprosto ne želijo oddaljiti od tistega, kar jim je dobro poznano.

Nadgradnja na novejši Windows 10 pa seveda kot že omenjeno ni več brezplačna, saj ta »opcija« uporabnikom operacijskih sistemov Windows 7 in Windows 8 ni več na voljo. To z drugimi besedami povedano pomeni, da bo za posodobitev na novejši Windows 10 treba kupiti licenco ali pa na osebni računalnik namestiti brezplačno distribucijo operacijskega sistema Linux.


Prijavi napako v članku