Tiskalniki in skenerji
20.01.2023 13:07
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kompleksno 5-osno programiranje in obdelava s hyperMILL

Haimer je sponzor hokejske ekipe Augsburger Panther in odločili so se izdelati model panterja. Strokovnjaki za CAM pri Open Mind Technologies so se lotili zahtevne naloge programiranja s svojo hyperMILL programsko opremo.

Podjetji Haimer in Open Mind Technologies sta pokazali, kako je mogoče kompleksne operacije rezkanja obvladati na zmogljiv in dinamičen način. Haimer je veliki oboževalec in podpornik hokejske ekipe Augsburger Panther v nemški hokejski ligi. Prestižni dobavitelj sistemov orodij CNC strojev je to izkoristil kot priložnost za prikaz zmogljivosti svojih orodij in držal orodja z ustvarjanjem modela panterja. Strokovnjaki za CAM pri Open Mind Technologies so se lotili zahtevne naloge programiranja s svojo hyperMILL programsko opremo.

“Ausburger Panther” – hokejska ekipa

“Augsburški Panther” je ekipa nemške hokejske lige (DEL) in je najbolj znan “panter” v teh koncih. Podjetje Haimer GmbH je ponosen sponzor te profesionalne hokejske ekipe. So vodilni na trgu visoko preciznih orodij za obdelavo kovinskih kosov. Prišli so do genialne ideje o izdelavi panterja iz aluminija v njihovem centru. Panter predstavlja pravo mojstrovino, ki dokazuje, da se 5-osno rezkanje s Haimer držali in orodji lahko primerja s hokejem v smislu hitrosti, moči in dinamike.

“Hokej ne predstavljata le hitrost in surova sila. Vsak igralec mora imeti odlične tehnične sposobnosti in jih prispevati k popolni ekipni igri. Haimer deluje na zelo podoben način z vključevanjem popolne sinergije svojih visokotehnoloških izdelkov za najsodobnejše CNC stroje in najboljšo CAD/CAM programsko opremo.”

— Konstantin Brodowski, vodja Haimer centra

Ko strokovnjaki združijo moči

Pri iskanju “soigralcev” za izdelavo panterja so se v podjetju Haimer obrnili na Open Mind Technologies, kjer razvijajo hyperMILL CAM programsko opremo. hyperMILL je po mnenju številnih inženirjev vodilni v 5-osni obdelavi, zaradi česar je Open Mind Technologies pravi naslov, ko gre za programiranje popolnoma prosto oblikovanih kontur. Brez obotavljanja so odgovorili z “da” na vprašanje, ali bi bili pripravljeni sodelovati pri programiranju tega nenavadnega eksponata. Vodja globalnih inženirskih storitev, Christian Neuner, pojasnjuje: “Model, kot je ta, je odlična priložnost, da preizkusimo vsestranskost in prilagodljivost naše programske opreme. hyperMILL ima veliko funkcij, ki CAM uporabnikom omogočajo, da resnično preizkusijo moč stroja, da dosežejo željeni cilj.”

Za obdelavo so izbrali 5-osni CNC stroj DMG MORI HSC70, ki je idealen za natančno površinsko obdelavo aluminija.

Orodja za vse izzive

Obdelava panterjeve glave se je izkazala za posebno zahtevno, zlasti na področju ust in sekalcev. Ravno tako je bila zahtevna obdelava dolgega in tankega repa, saj je izjemno občutljiv na vibracije. Zaradi težko dostopnih predelov je bilo delo izjemno oteženo, zato so se odgovorni odločili, da kip izdelajo v dveh postavitvah.

“Med delom na tem projektu mi je bilo najbolj v pomoč, da so bila vsa Haimer držala in orodja na voljo tudi v obliki datotek DXF in STP. Modeli so na voljo na spletni strani, kjer jih lahko enostavno prenesete. Za vnos v podatkovno bazo so potrebni le trije kliki v hyperMILL Toolbuilder. Zatem so takoj pripravljeni za programiranje in simulacijo.”

— Jakob Nordmann, programer v Open Mind Technologies

Simulacija CAD za CAM v hyperMILL

Ustvarjanje vizualno privlačnega modela je zahtevalo vrhunsko programiranje. Strokovnjak za hyperMILL, Jakob Nordmann, pojasnjuje: “Za področja s posebnimi detajli, kot so usta, rep in gube okoli sklepov, smo ustvarili dodatne površine, ki jih je mogoče kombinirati z mrežo STL v hyperMILL.” Za ta namen je Nordmann uporabil hyperCAD-S, ki predstavlja “CAD za CAM” sistem, ki ga je posebej zasnovalo podjetje Open Mind Technologies, da bi izpolnilo vse potrebe programerjev.

Ker je omejen prostor zahteval različne nagibe orodja, se je osredotočil na ohranjanje točnega razmika med črtami in prehode brez vidnih vrzeli. Nordmann razkriva: “To mi je omogočilo, da sem določil celotno pot orodja in ga razdelil na odseke, kar je nato omogočilo urejanje v različnih nagibih z različnimi orodji. To mi je prihranilo veliko časa.” Enako nujen pred dejansko obdelavo je bil virtualni obdelovalni center. hyperMILL Virtual Machining je varna rešitev za NC simulacijo, kjer premiki virtualnega stroja v celoti posnemajo dejanske premike in zagotavljajo zanesljivo zaznavanje trkov.

Ekipa je potrebovala približno tri intenzivne tedne, da je dokončala prvi kip panterja. Slednji bo stal tudi v tunelu med garderobo in dvorani, tako da bodo imeli igralci vedno visoko motivacijo, ko stopijo na led.

Več o hyperMILL programski opremi si lahko preberete na spletni strani 3WAY d.o.o.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
3D tehnologija

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem 3WAY d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri 3WAY d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem 3WAY d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več