Računalništvo, telefonija
30.04.2009 10:00
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Koliko nas stane ukraden prenosnik?

Prenosniki so pogosto opremljeni z občutljivimi in zaupnimi podatki!
Prenosniki so pogosto opremljeni z občutljivimi in zaupnimi podatki!

Raziskovalci analitskega podjetja Ponemon Institute so v sodelovanju s podjetjem Intel prišli do zaključka, da v kolikor izgubimo ali pa nam ukradejo službeni prenosni računalnik, lahko podjetju in državi povzročimo za okoli petdeset tisoč dolarjev škode. Raziskava temelji na osnovi sto osemindvajsetih nesreč, ki so se pripetile devetindvajsetim podjetjem.

Pri kraji oziroma izgubi službenega prenosnega računalnika v povprečju nastanejo naslednji stroški: stroški zamenjave prenosnika (1.582 dolarjev), priprava novega prenosnika (282 dolarjev), policijska preiskava (814 dolarjev), izguba zaupnih podatkov (39.297 dolarjev), izguba intelektualne lastnine (5.871 dolarjev), izguba produktivnosti (283 dolarjev) ter pravni stroški (1.117 dolarjev). Višino stroškov zaradi kraje zaupnih podatkov so raziskovalci izračunali kot zmnožek ocene ekonomske vrednosti podatkov in verjetnosti, da so podatki prešli v roke nepridipravov, medtem ko so višino stroškov zaradi kraje intelektualne lastnine izračunali na podlagi največje ekonomske vrednosti posamičnega podatka. V kolikor je prenosnik opremljen s šifrirnim sistemom, se stroški za podjetje razpolovijo.

Raziskovalci analitskega podjetja Ponemon Institute močno odsvetujejo izdelovanje varnostih kopij podatkov, ki jih hranimo na prenosnih računalnikih, saj se stroški s tem v povprečju zvišajo za več kot polovico. Zakaj? Varnostne kopije podatkov namreč tako podjetju kot organom pregona olajšujejo potrditev izgube občutljivih in zaupnih podatkov.


Prijavi napako v članku