Računalništvo, telefonija
25.02.2021 08:37
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kitajci že pripravljeni na sistemske pomnilnike DDR5

Kitajci že pripravljeni na sistemske pomnilnike DDR5
Kitajci že pripravljeni na sistemske pomnilnike DDR5

Zmogljivost in odzivnost sistemskega pomnilnika je za hitro in zanesljivo delovanje osebnega računalnika ključnega pomena. Zato ne preseneča, da proizvajalci v razvoj tovrstnih računalniških komponent še vedno vlagajo zajetne količine denarja in človeških virov. Pri tem je trenutno izjemno uspešno kitajsko podjetje Asgard, saj je njegovim inženirjem uspelo izdelati pomnilnike DDR5 za »običajne« uporabnike. Novinci bodo sprva seveda namenjeni najzmogljivejšim osebnim računalnikom in delovnim postajam.

Sistemski pomnilniki Asgard s prodajno oznako VMA5AUK-MMH224W3 bodo končnim kupcem sprva na voljo s kapacitetami 32 gigabajtov, 64 gigabajtov in 128 gigabajtov. Frekvenca delovanja novosti bo znašala 4.800 megahercev, medtem ko bodo časi znašali 40-40-40, kar ustreza standardu JEDEC “B”. Novi pomnilniki bodo delovali pri napetosti 1,1 volta, kar pomeni, da bodo precej bolj varčni z dragoceno električno energijo. Ta naj bi bila za kar 10 odstotkov nižja, kar bodo znali ceniti predvsem uporabniki prenosnikov.

Novi sistemski pomnilniki DDR5 podjetja Asgard bodo sprva namenjeni kupcem procesorjev Intel 12. generacije, ki bodo opremljeni s procesorskimi jedri Alder Lake. Gre za prve procesorje podjetja Intel, ki bodo temeljili na osnovi 10-nanometrske tehnologije, imenovane »SuperFin«. Na trg naj bi prišli v mesecu septembru letošnjega leta, primarno bodo namenjeni osebnim računalnikom, nekoliko kasneje pa bi jih lahko našli celo v zmogljivejših prenosnikih. Slednji bodo sicer opremljeni z jedri Alder Lake-P.

Glede na spletne govorice bo podjetje Intel ponudil v prodajo kar bogato paleto procesorjev Alder Lake, najzmogljivejši pa naj bi podatke preračunaval z osmimi fizičnimi oziroma 16 navideznimi procesorskimi jedri. V procesorje bo vgrajena relativno zmogljiva grafična kartica Iris Xe, ki bo kos poganjanju tudi grafično zahtevnejših vsebin. Poleg tega bo tu zagotovljena še podporo za sistemskega pomnilnika DDR5, podatkovni vmesnik PCI-E Gen 5. Ker bodo novi procesorji opremljeni z novim podnožjem LDA 1700, ti seveda ne bodo združljivi z obstoječimi osnovnimi ploščami.


Prijavi napako v članku