Računalništvo, telefonija
20.11.2020 12:53
Posodobljeno 10 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kdaj je primeren čas za vpeljavo IT avtomatizacije? Zdaj!

Kdaj je primeren čas za vpeljavo IT avtomatizacije? Zdaj!
Kdaj je primeren čas za vpeljavo IT avtomatizacije? Zdaj!

IT avtomatizacija je vse manj izbira in vse bolj nuja. Če podjetje želi ostati konkurenčno, mora svoje procese optimizirati, zaposlenim pa omogočiti, da se namesto rutinskemu delu posvečajo aktivnostim, ki ustvarjajo konkurenčno prednost podjetja. Toda kako se lotiti avtomatizacije procesov? Slovenski strokovnjaki iz podjetja XLAB priporočajo orodje Red Hat Ansible, pomagajo pa vam tudi pri vpeljavi avtomatizacije.

Sodobna IT okolja so vse bolj kompleksna. Upravljati moramo vse več računalniških sistemov, uporaba porazdeljenih infrastruktur in javnih oblakov pa prinaša še dodatne izzive. In če se z uvajanjem novih in novih naprav, vsepovezanih v internet, kompleksnost sodobnih IT okolij strmo povečuje, se hkrati bistveno krajša čas razvojnih ciklov aplikacij: namesto o mesecih in tednih govorimo o dnevih.

Če želimo ostati konkurenčni na trgu, moramo optimizirati svoje delovanje. IT ekipe žal še vedno velik del svojega časa namenjajo ročnemu upravljanju sistemov, namesto da bi svojo energijo usmerile v nadgradnje in razvoj inovacij. Kako torej optimizirati upravljanje procesov, razbremeniti ekipe in povečati uspešnost podjetja na trgu? Ključ je v avtomatizaciji.

Kaj je IT avtomatizacija?

Kompleksnejši kot je sistem, kompleksnejše je upravljanje vseh njegovih delov. IT avtomatizacija je rešitev, ki organizacijam omogoča učinkovito in transparentno upravljanje, nameščanje ter konfiguracijo vseh komponent kompleksnih sistemov: od strežnikov, omrežnih in varnostnih nastavitev, pa vse do posameznih storitev aplikacije.

Gre za to, da samo enkrat ustvarimo učinkovito rešitev, nato pa na podlagi natančnih navodil za izvajanje procesov to izvajanje prepustimo orodjem, ki ta opravila izvajajo brez človeškega posredovanja. V svetu kompleksnih računalniških omrežij, kjer je nujno nenehno nameščanje, konfiguriranje, upravljanje in nadzor, poslovno okolje pa zahteva vse hitrejše zagotavljanje novih storitev, je avtomatizacija ključ do optimizacije.

Manj vložka, več učinka: IT avtomatizacija podpira inovacije

Ker avtomatizacija IT ekipam omogoča, da se namesto administrativnim opravilom posvečajo strateškim, ter storitve dostavljajo hitreje, se tudi podjetje lahko hitreje prilagaja razmeram, uspešno tekmuje in raste, ob tem pa hkrati zmanjšuje stroške. Manj delovnih ur se namreč namenja rutinskim opravilom, manj je stroškov, povezanih z odpravljanjem človeških napak, delovni procesi so veliko hitrejši, produktivnost pa višja.


Vse to vodi v povečanje inovacij, saj imajo IT strokovnjaki čas za aktivnosti, ki povečujejo razvojni potencial podjetja, istočasno pa so uporabniki deležni boljše uporabniške izkušnje. Ker hitrost razvoja vse številčnejših aplikacij raste v nebo, je namreč ena izmed ključnih sestavin sodobnega razvoja ustrezna avtomatizacija procesa izdaje novih različic aplikacij in storitev. Avtomatizacija omogoča vpeljavo enotnega postopka, ki ga je možno uporabiti v različnih okoljih (razvojno, testno, produkcijsko).

Kateremu orodju zaupati tako pomembno nalogo?

Poznamo več orodij za avtomatizacijo, med njimi pa v zadnjem času bistveno izstopa Red Hat Ansible, ki ga uporablja več kot 1500 svetovnih podjetij, med njimi Microsoft, BMW, Swisscom, Deutsche Bank, Siemens in Generali. Bistvene prednosti Ansibla so, da z enotnim opisnim jezikom upravljamo vso obstoječo infrastrukturo, je zelo preprost za uporabo in hkrati zelo zmogljiv.

Ansible avtomatizira uporabo, nameščanje, konfiguracijo in upravljanje, vse to pa počne preko zbirk navodil (playbook-ov), ki opisujejo postopke, ki jih želite izvesti, ter način, na katerega jih želite izvesti. In to v človeku in računalnikom razumljivem jeziku. S tem poenostavljamo upravljanje tudi izjemno kompleksnih struktur hitreje kot s katerim koli drugim orodjem za upravljanje konfiguracij.

Da je lahko uvedba orodja Ansible zaradi raznolikosti obstoječe strojne in programe opreme kar najbolj enostavna in učinkovita, je priporočljivo sodelovanje s strokovnjaki, ki so specializirani za avtomatizacijo z Ansible.

Kako vam lahko pomaga XLAB?

Ekipa slovenskih strokovnjakov v podjetju XLAB je specializirana za IT avtomatizacijo in od leta 2016 uradni partner podjetja Red Hat, vodilnega svetovnega ponudnika odprtokodnih rešitev, kot je Ansible. XLAB organizacijam pomaga pri optimizaciji s pomočjo avtomatizacije z orodjem Ansible. Poleg pomoči pri uvedbi avtomatizacije podjetjem tudi omogočajo, da s kakovostnimi integracijami s programom Ansible podjetja svojim uporabnikom omogočijo odlično uporabniško izkušnjo.

Strokovnjaki XLABa svoje znanje, izkušnje in nasvete pogosto delijo na odmevnih svetovnih konferencah, kot je AnsibleFest, ter preko spletnih seminarjev. Želite izvedeti več o IT avtomatizaciji in njeni nepogrešljivosti pri modernizaciji, s katero se danes soočajo vsa podjetja? Ne zamudite naslednjega spletnega seminarja, v katerem vam bodo na konkretnih primerih reševanja težav, ki se pogosto pojavljajo pri upravljanju sistemov in mrež, pokazali, kako izboljšati učinkovitost svojih ekip z uporabo orodja Ansible.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem XLAB d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri XLAB d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem XLAB d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Suhozemni terminal Sežana d.o.o.

Partizanska cesta 109, 6210 Sežana, Tel: 05 7390 100
Telekomunikacijske storitve so pomembno orodje tako za posameznika kot za podjetja, saj zagotavljajo učinkovito komunikacijo in možnost vzdrževanja visokih poslovnih standardov. ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več

AKTON d.o.o.

Dunajska cesta 9, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 29 00
Telekomunikacijske rešitve za vas! Slovensko podjetje Akton Communications je licencirani fiksni telekomunikacijski operater prisoten v Sloveniji in preko hčerinskih družb tudi ... Več
Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več