Programska in razvojna orodja
16.12.2011 12:11

Deli z drugimi:

Share

Kako ustvariti varnostno kopijo Google aplikacij?

So vaši podatki na varnem?
So vaši podatki na varnem?

Če uporabljate priljubljene Googlove storitve, kot so Gmail, Calendar, Docs and Spreadsheets in Picasa, se morate zavedati, da se vsi vaši podatki nahajajo le na Googlovih strežnikih. To pomeni, da lahko zaradi ene napake inženirjev računalniškega giganta čez noč ostanete brez vseh vaših podatkov. Ker je po toži zvoniti prepozno, vam priporočamo, da vaše podatke hranite tudi lokalno (pri sebi). Čeprav enostavnega načina za izdelavo varnostnih kopij vaših podatkov v okviru Googlovih storitev ni, si v nadaljevanju poglejmo nekaj postopkov, kako se tega lotiti v praksi.

Samodejna varnostna kopija Gmail računa

Najlažji način za izdelovanje samodejnih varnostnih kopij Gmail računa je uporaba odjemalca elektronske pošte. Za ta namen lahko uporabimo brezplačni odjemalec e-pošte Thunderbird. Če vam ta ni pri srcu lahko uporabite tudi Microsoftov Outlook ali kakšen drugi odjemalec elektronske pošte. Če vam odjemalec e-pošte ni po godu in vam delo s skriptami ni tuje, vam priporočamo program fetchmail (http://goo.gl/GYnGm). Kot možnost lahko izberemo še kopiranje vseh sporočil na drug elektronski naslov. To možnost najdemo med »Nastavitve za pošto«, »Posredovanje in POP/IMAP« in »Dodaj naslov za posredovanje«.

Varnostno kopiranje in sinhronizacija za Google Calendar

Za varnostno kopiranje in sinhronizacijo koledarja Google Calendar z domačim računalnikom lahko uporabimo programsko opremo GCALDaemon (http://goo.gl/q4JoE). Tu lahko vse zapise urejamo kar na domačem računalniku, saj se vsebina iz lokalnega računalnika »prekopira« v oblačnega. Za mobilni telefon pa nam bo prišel v poštev program GcalSync. Ta je na voljo na naslovu http://goo.gl/LqneE.

Prenos in varnostno kopiranje dokumentov iz storitve Google Docs and Spreadsheets

Če uporabljate spletni brskalnik Mozilla Firefox bo prenos in varnostno kopiranje dokumentov iz storitve Google Docs and Spreadsheets mala malica. Za to potrebujemo le programski dodatek, ki je na voljo na spletnem naslovu http://goo.gl/mLyyz. Dokumente lahko tu shranimo v različnih formatih, vključno s formati pisarniških paketov Microsoft Office in Open Office, PDF in celo CVS. Ta »procedura« žal zahteva nekaj ročnega dela in predvsem discipline.

Varnostno kopiranje slik s Picaso Web Albums

Hranjenje fotografij na osebnem ali prenosnem računalniku se lahko hitro sprevrže v »tragedijo«. To lahko preprečimo tako, da vse fotografije varnostno kopiramo na spletno storitev Picaso Web Albums. Za to potrebujemo le lokalno nameščen program Picasa (http://goo.gl/uwEiq), povezan s storitvijo Picasa Web Albums. Za varnostno kopiranje podatkov zadošča en sam gumb. Za računalniške sisteme Mac pa sta na voljo še programa Picasa Web Albums Exporter in Uploader.

Vas zanima več iz te teme?
Gmail elektronska pošta

Prijavi napako v članku