Poslovne rešitve
15.12.2022 10:31

Deli z drugimi:

Share

Kako so v podjetju Opikar kibernetsko zaščitili svojo inovativnost

Z uporabo Cynet 360, ki ga v Sloveniji zastopa CREAplus, in upravljano storitvijo Telekoma Slovenije v Opikarju uresničujejo zaupanje prestižnih svetovnih blagovnih znamk.
  • Osrednji pregled nad kibernetskimi tveganji in pravočasen odziv na morebitne varnostne incidente 24/7.
  • Kljub povečanemu obsegu poslovanja in kibernetskih groženj se lahko bolje posvetijo strankam.
  • Celovito kibernetsko varnostno upravljanje politik in virov, od končnih točk in omrežja do uporabnikov in vedenjskih vzorcev.

Opikar, d. o. o. je pravi zgled podjetništva, ki temelji na znanju, inovacijah in strasti. Glavna dejavnost tega majhnega družinskega podjetja je projektiranje in izgradnja čistih prostorov ter sistemov za ogrevanje, prezračevanje in hlajenje prostorov. S svojimi rešitvami oskrbujejo nekatere najbolj prestižne blagovne znamke iz sveta farmacije, biotehnologije, medicine in kemije, kot so Bionetch, GSK, Bayer Pharma, Roche, Novartis in drugi.

V podjetju poleg izvajanja storitev inženiringa, kjer nastaja velika količina občutljive projektne dokumentacije, kot edini na trgu proizvajajo steklene samonosilne stene za operacijske dvorane. Ob vseh poslovno občutljivih podatkih morajo tako ščititi tudi svojo intelektualno lastnino, ki jim predstavlja ključno konkurenčno prednost.

“To smo dobili v znanju in stalni razpoložljivosti Telekomovih strokovnjakov, ki z uporabo vodilne rešitve Cynet 360 zagotavljajo neprimerljivo višjo raven obvladovanja kibernetskih tveganj, kot bi jo lahko kdaj koli sami vzpostavili.”

Luka Puntarič, direktor operacij v podjetju Opikar

Podjetje je v letu 2021 povečalo prihodke za kar dve tretjini. K rasti je največ prispevalo skokovito povpraševanje po njihovih steklenih modularnih operacijskih dvoranah, ki prihaja z vsega sveta. Rast poslovanja je le še okrepila zahteve glede kibernetske varnosti. Rešitev s požarno pregrado ter lokalno nameščenimi protivirusnimi programi, za katere je skrbel zunanji vzdrževalec računalnikov, enostavno ni več sledila poslovnim potrebam pri obvladovanju tveganj.

Zanesljivost in varnost sta dodatni konkurenčni prednosti

Vse bolj globalno poslovanje ustvarja nova tveganja in v podjetju Opikar želijo biti nanje pripravljeni. Še posebej na kibernetske napade, ki bi lahko povzročili izgubo podatkov, odliv informacij ali prekinitev procesov. »Na tako visoki ravni je izpolnjevanje dogovorov ter zaupanje strank ključno za ohranjanje in rast posla. Čeprav še nismo doživeli resnega problema, je varnostni pregled pokazal določene ranljivosti, ki smo jih želeli čim prej odpraviti,« je dejal Luka Puntarič, direktor operacij v podjetju Opikar.

Podjetje na primer ni imelo osrednjega pregleda nad dogajanjem na posameznih končnih točkah in v poslovnem omrežju niti ustrezno usposobljenih ljudi, ki bi se lahko hitro odzvali na morebiten incident. To je pomenilo, da bi se incident zaznalo šele, ko bi se pokazale posledice, na primer izguba dostopa do podatkov v posameznem računalniku v primeru izsiljevalskega virusa ali izpad celotnega informacijskega sistema. Tveganja so v lanskem letu še narasla zaradi nenadnega povečanja oddaljenega dela ter komunikacije z vedno več strankami po vsem svetu.

“Naše stranke so vodilna svetovna farmacevtska in biotehnološka podjetja. Enostavno si ne moremo privoščiti, da bi se naš ugled zamajal zaradi pomanjkljive kibernetske zaščite. Kot majhno podjetje nimamo zaposlenih strokovnjakov za kibernetsko varnost, ki bi lahko zagotavljali neprestano vrhunsko kibernetsko zaščito, niti si ne moremo privoščiti nakupa neke res celovite varnostne rešitve. Zato smo se odločili za najem storitev Operativnega centra kibernetske varnosti Telekoma Slovenije ter tehnologijo Cynet 360« je razložil Puntarič.

Za napredek pri informacijski varnosti izbrali Cynet 360 in ekipo Telekomovega Operativnega centra kibernetske varnosti

Pri izbiri zunanjih kibernetskih varnostnih storitev je podjetje Opikar vodila predvsem želja po celoviti zaščiti, ki bi delovala 24 ur na dan, vse dni v letu, kar je nenazadnje temeljna zahteva vsakega podjetja, ki se širi globalno. »Hoteli smo rešitev, ki bi ji povsem zaupali. To smo dobili v znanju in stalni razpoložljivosti Telekomovih strokovnjakov, ki z uporabo vodilne rešitve Cynet 360 zagotavljajo neprimerljivo višjo raven obvladovanja kibernetskih tveganj, kot bi jo lahko kdaj koli sami vzpostavili,« je še izpostavil Puntarič.

Prehod na novo kibernetsko zaščito vse v enem ni vplival na tekoče delo uporabnikov, saj se je namestitev na vse končne točke izvedla oddaljeno, iz Telekomovega Operativnega centra kibernetske varnosti. Strokovnjaki v operativnem centru prek osrednje nadzorne plošče spremljajo dogajanje na končnih točkah v realnem času, kar omogoča takojšen odziv in odpravo incidentov, še preden bi jih občutili uporabniki. V primerjavi s prejšnjo različico so pridobili zmogljivejšo zaščito vseh končnih točk (EDR in XDR) s protivirusno tehnologijo nove generacije, pri čemer sistem Cynet 360 spremlja tudi vedenje uporabnikov. S pomočjo umetne inteligence prepoznava odstopanja od običajnega delovanja računalnikov in proaktivno opozarja operaterje na anomalije. Poleg tega so z uporabo umetne inteligence avtomatizirani tudi procesi odpravljanja škode, ki nastane ob varnostnem incidentu, kar še dodatno zmanjšuje tveganja in krepi odpornost poslovanja.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Telekom Slovenije kibernetska varnost CREAplus Cynet

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CREAPLUS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CREAPLUS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CREAPLUS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Pametni zasloni Potrebujete ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več
Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več