Poslovne rešitve
15.12.2022 10:31

Deli z drugimi:

Share

Kako so v podjetju Opikar kibernetsko zaščitili svojo inovativnost

Z uporabo Cynet 360, ki ga v Sloveniji zastopa CREAplus, in upravljano storitvijo Telekoma Slovenije v Opikarju uresničujejo zaupanje prestižnih svetovnih blagovnih znamk.
  • Osrednji pregled nad kibernetskimi tveganji in pravočasen odziv na morebitne varnostne incidente 24/7.
  • Kljub povečanemu obsegu poslovanja in kibernetskih groženj se lahko bolje posvetijo strankam.
  • Celovito kibernetsko varnostno upravljanje politik in virov, od končnih točk in omrežja do uporabnikov in vedenjskih vzorcev.

Opikar, d. o. o. je pravi zgled podjetništva, ki temelji na znanju, inovacijah in strasti. Glavna dejavnost tega majhnega družinskega podjetja je projektiranje in izgradnja čistih prostorov ter sistemov za ogrevanje, prezračevanje in hlajenje prostorov. S svojimi rešitvami oskrbujejo nekatere najbolj prestižne blagovne znamke iz sveta farmacije, biotehnologije, medicine in kemije, kot so Bionetch, GSK, Bayer Pharma, Roche, Novartis in drugi.

V podjetju poleg izvajanja storitev inženiringa, kjer nastaja velika količina občutljive projektne dokumentacije, kot edini na trgu proizvajajo steklene samonosilne stene za operacijske dvorane. Ob vseh poslovno občutljivih podatkih morajo tako ščititi tudi svojo intelektualno lastnino, ki jim predstavlja ključno konkurenčno prednost.

“To smo dobili v znanju in stalni razpoložljivosti Telekomovih strokovnjakov, ki z uporabo vodilne rešitve Cynet 360 zagotavljajo neprimerljivo višjo raven obvladovanja kibernetskih tveganj, kot bi jo lahko kdaj koli sami vzpostavili.”

Luka Puntarič, direktor operacij v podjetju Opikar

Podjetje je v letu 2021 povečalo prihodke za kar dve tretjini. K rasti je največ prispevalo skokovito povpraševanje po njihovih steklenih modularnih operacijskih dvoranah, ki prihaja z vsega sveta. Rast poslovanja je le še okrepila zahteve glede kibernetske varnosti. Rešitev s požarno pregrado ter lokalno nameščenimi protivirusnimi programi, za katere je skrbel zunanji vzdrževalec računalnikov, enostavno ni več sledila poslovnim potrebam pri obvladovanju tveganj.

Zanesljivost in varnost sta dodatni konkurenčni prednosti

Vse bolj globalno poslovanje ustvarja nova tveganja in v podjetju Opikar želijo biti nanje pripravljeni. Še posebej na kibernetske napade, ki bi lahko povzročili izgubo podatkov, odliv informacij ali prekinitev procesov. »Na tako visoki ravni je izpolnjevanje dogovorov ter zaupanje strank ključno za ohranjanje in rast posla. Čeprav še nismo doživeli resnega problema, je varnostni pregled pokazal določene ranljivosti, ki smo jih želeli čim prej odpraviti,« je dejal Luka Puntarič, direktor operacij v podjetju Opikar.

Podjetje na primer ni imelo osrednjega pregleda nad dogajanjem na posameznih končnih točkah in v poslovnem omrežju niti ustrezno usposobljenih ljudi, ki bi se lahko hitro odzvali na morebiten incident. To je pomenilo, da bi se incident zaznalo šele, ko bi se pokazale posledice, na primer izguba dostopa do podatkov v posameznem računalniku v primeru izsiljevalskega virusa ali izpad celotnega informacijskega sistema. Tveganja so v lanskem letu še narasla zaradi nenadnega povečanja oddaljenega dela ter komunikacije z vedno več strankami po vsem svetu.

“Naše stranke so vodilna svetovna farmacevtska in biotehnološka podjetja. Enostavno si ne moremo privoščiti, da bi se naš ugled zamajal zaradi pomanjkljive kibernetske zaščite. Kot majhno podjetje nimamo zaposlenih strokovnjakov za kibernetsko varnost, ki bi lahko zagotavljali neprestano vrhunsko kibernetsko zaščito, niti si ne moremo privoščiti nakupa neke res celovite varnostne rešitve. Zato smo se odločili za najem storitev Operativnega centra kibernetske varnosti Telekoma Slovenije ter tehnologijo Cynet 360« je razložil Puntarič.

Za napredek pri informacijski varnosti izbrali Cynet 360 in ekipo Telekomovega Operativnega centra kibernetske varnosti

Pri izbiri zunanjih kibernetskih varnostnih storitev je podjetje Opikar vodila predvsem želja po celoviti zaščiti, ki bi delovala 24 ur na dan, vse dni v letu, kar je nenazadnje temeljna zahteva vsakega podjetja, ki se širi globalno. »Hoteli smo rešitev, ki bi ji povsem zaupali. To smo dobili v znanju in stalni razpoložljivosti Telekomovih strokovnjakov, ki z uporabo vodilne rešitve Cynet 360 zagotavljajo neprimerljivo višjo raven obvladovanja kibernetskih tveganj, kot bi jo lahko kdaj koli sami vzpostavili,« je še izpostavil Puntarič.

Prehod na novo kibernetsko zaščito vse v enem ni vplival na tekoče delo uporabnikov, saj se je namestitev na vse končne točke izvedla oddaljeno, iz Telekomovega Operativnega centra kibernetske varnosti. Strokovnjaki v operativnem centru prek osrednje nadzorne plošče spremljajo dogajanje na končnih točkah v realnem času, kar omogoča takojšen odziv in odpravo incidentov, še preden bi jih občutili uporabniki. V primerjavi s prejšnjo različico so pridobili zmogljivejšo zaščito vseh končnih točk (EDR in XDR) s protivirusno tehnologijo nove generacije, pri čemer sistem Cynet 360 spremlja tudi vedenje uporabnikov. S pomočjo umetne inteligence prepoznava odstopanja od običajnega delovanja računalnikov in proaktivno opozarja operaterje na anomalije. Poleg tega so z uporabo umetne inteligence avtomatizirani tudi procesi odpravljanja škode, ki nastane ob varnostnem incidentu, kar še dodatno zmanjšuje tveganja in krepi odpornost poslovanja.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Telekom Slovenije kibernetska varnost CREAplus Cynet

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CREAplus d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CREAplus d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

creaplus_logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CREAplus d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več