Triki in nasveti
22.03.2022 10:10
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako optimizirati domač Wi-Fi?

Želite izboljšati brezžično omrežje za boljše delovanje? Tukaj je nekaj preprostih korakov za optimalno konfiguracijo usmerjevalnika.
Če je vaš brezžični internet počasnejši od fiksnega, je tukaj nekaj nasvetov
Če je vaš brezžični internet počasnejši od fiksnega, je tukaj nekaj nasvetov

Samo zato, ker ste vse priklopili in so vse utripajoče lučke zasvetile zeleno, še ne pomeni, da sta zmogljivost vašega omrežja in njegova varnost tako dobri, kot bi lahko bili. Sledite tem osnovnim korakom, da pravilno konfigurirate usmerjevalnik in optimizirate svoje brezžično omrežje.

Preden začnete, morate razmisliti, kam boste postavili usmerjevalnik. Najti odprt prostor v bližini središča vašega doma je najboljši način za zagotovitev optimalne pokritosti. Zavedajte se, da bodo stene in tla ovirali signal, zato si je potrebno zapomniti, da več kot imate ovir med napravami in usmerjevalnikom, šibkejši (in potencialno počasnejši) bo signal.

Poskusite se izogniti bližini velikih kovinskih, steklenih, opečnih ali betonskih predmetov.

2,4 GHz ali 5GHz

Če uporabljate dvopasovni usmerjevalnik Wi-Fi 5 ali Wi-Fi 6, lahko svoje naprave povežete z pasom 2,4 GHz ali 5 GHz. V kolikor pa imate tripasovni usmerjevalnik, dobite dodaten pas 5 GHz, ki ga lahko namenite igranju iger in pretakanju videa.

Povezava 5 GHz bo zagotovila boljše delovanje na kratkih razdaljah kot 2,4 GHz; to je zato, ker 5 GHz, čeprav nekoliko hitrejši, ne more potovati tako daleč ali oddajati skozi nekatere predmete zaradi krajših valovnih dolžin. Po drugi strani pa signal na pasu 2,4 GHz potuje dlje, vendar ima večjo preobremenjenost in manj možnosti izbire kanalov.

Qos

QoS je ena najbolj uporabnih funkcij. Omogoča vam, da izberete in določite prednost prometa v vašem omrežju, kar lahko poveča učinkovitost vaše najljubše storitve pretakanja ali spletne igre. Večina usmerjevalnikov bo imela na konfiguracijski strani zavihek, namenjen spremljanju prometa. Pomaknite se do tega in poiščite zavihek QoS. Vklopite QoS in nato določite prednost določenim storitvam, kot so spletne igre ali pretakanje videoposnetkov.

Omrežje za goste

Omrežje za goste je priročno imeti, če želite vse podatke in datoteke v svojem osebnem omrežju obdržati nedosegljive gostom. Če želite to nastaviti, ponovno obiščite spletno stran nastavitev usmerjevalnika in se pomaknite do brezžičnih nastavitev. Večina usmerjevalnikov ima omrežja za goste privzeto onemogočena. Potrdite ime in geslo omrežja in omrežje bo nastavljeno.

Močno priporočamo uporabo vsaj šifriranja WPA2, (novejši usmerjevalniki omogočajo šifriranje WPA3) vendar boste morda želeli, da vaše omrežje za goste za lažji dostop pustite “odprto”. Čeprav je priročno, lahko to spodbudi tudi povezave sosedov in ostalih uporabnikov. Poskrbite, da boste dodatno omejili privilegije dostopa do omrežja za goste, na primer, kateri pas lahko uporabljajo tisti, ki se povezujejo, ali ob katerih urah je omrežje aktivno. Morda boste želeli omejiti tudi omrežje za goste na pas 2,4 GHz ali 5 GHz, vendar ne na oboje.

Starševski nadzor

Nazadnje, starševski nadzor vam vsaj omogoča, da določite časovne omejitve, ko je lahko vsaka naprava (prepoznana z naslovom MAC) povezana v omrežje. Torej, če ima vaš otrok slabo navado uporabljati naprave dolgo v noč, vendar se ne želite nenehno igrati policista, ki mora vsak večer nadzorovati, kje in kdaj se naprave uporabljajo, je to nastavitev za vas.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
brezžični internet


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več

MintPOS, programska oprema, d.o.o.

Pot za Brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 81
Uspešna maloprodajna podjetja dnevno opravijo številne transakcije, včasih tudi na tisoče. Za obvladovanje takšnega obsega se morajo podjetja opremiti z orodji, tako strojnimi ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več