Računalništvo, telefonija
13.02.2019 06:32
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako mraz vpliva na avtonomijo električnih avtomobilov?

V ostrem mrazu se avtonomija delovanja električnih avtomobilov lahko zmanjša tudi za več kot polovico.
V ostrem mrazu se avtonomija delovanja električnih avtomobilov lahko zmanjša tudi za več kot polovico.

Prihodnost je električna, kar še posebej drži za avtomobilsko industrijo. Kljub temu električni avtomobili danes še niso del našega vsakdana. Ovirata jih namreč še dva dejavnika, in sicer njihova maloprodajna cena in doseg z enim polnjenjem akumulatorja. Predvsem slednja je zelo pomembna ko se odločamo za nakup električnega avtomobila, pri tem pa se je treba zavedati, da se ta med različnimi letnimi časi lahko močno razlikuje.

Raziskava opravljena s strani inženirjev podjetji CNBC in General Motors na električnem vozilu Chevrolet Bolt EV je pokazala, da se v zelo mrzlem podnebju avtonomija delovanja močno zmanjša. Medtem ko lahko z njim v idealnih pogojih z enim polnjenjem opravimo do 430 kilometrov, se avtonomija delovanja v mrzlih zimskih dneh lahko zmanjša na zgolj 160 kilometrov. Pri tem je zanimivo predvsem to, da je za občutno zmanjšano avtonomijo delovanja krivo predvsem ogrevanje, saj ta pri delovanju porabi precejšno količino električne energije. Pri avtomobilih z notranjim izgorevanjem temu seveda ni tako, saj je tu za gretje koristi kar toplota motorja.

Pri nizkih temperaturah moramo za nameček vzeti v zakup še to, da polnjenje baterije traja več časa kot v toplejših časih in to kljub temu, da postajajo polnilne postaje vse bolj zmogljive. Na avtonomijo delovanja električnih avtomobilov seveda vplivajo tudi previsoke temperature, saj pregrevanje baterije zmanjšuje njihovo avtonomijo. Zaradi tega bodo morale baterije električnih avtomobilov postati še boljše, saj se v prihodnjih nekaj letih pričakuje znatno povečanje tovrstnih vozil, kar bo držalo predvsem za večja mesta.


Prijavi napako v članku