Računalništvo, telefonija
Nas in strežniki
23.05.2024 11:13

Deli z drugimi:

Share

Evropska direktiva povzroča sive lase lastnikom podatkovnih centrov

Evropska komisija vzela industrijo podatkovnih centrov pod drobnogled.
Foto: Schneider Electric
Foto: Schneider Electric

Podatkovni centri so požrešni porabniki energije, saj predstavljajo skoraj 2,7 % evropske porabe električne energije, do leta 2030 pa se pričakuje, da se bo ta delež povečal na 3,21 %. Zato ni nič nepričakovanega, da je Evropska komisija (EK) vzela industrijo podatkovnih centrov pod drobnogled.

Evropska direktiva o energetski učinkovitosti (EED) je celovit zakonodajni okvir, namenjen zmanjševanju porabe energije in spodbujanju energetske učinkovitosti v različnih sektorjih. EK z novo EED direktivo, sprejeto septembra 2023, naslavlja naraščajoči okolijski vpliv podatkovnih centrov in spodbuja izboljšave energetske učinkovitosti. 14. marca 2024 je bila s strani EK potrjena Delegirana uredba o prvi fazi vzpostavitve skupne sheme Unije za ocenjevanje podatkovnih centrov.

Ključne določbe Direktive o energetski učinkovitosti za podatkovne centre

Ta od lastnikov in operaterjev podatkovnih centrov zahteva, da v evropsko podatkovno zbirko do 15. septembra 2024, nato pa do 15. maja 2025 in naprej vsako leto poročajo informacije in kazalnike uspešnosti iz Aneksov I in II. Ključni so učinkovitost uporabe električne energije (PUE), uporabe vode (WUE), stopnja uporabe energije iz obnovljivih virov (REF) ter stopnja ponovne uporabe energije (ERF). Informacije in ključni kazalniki uspešnosti zajemajo koledarsko leto neposredno pred letom poročanja. Če podatkovni center, ki poroča, deluje manj kot eno leto, operater podatkovnega centra poroča samo za obdobje delovanja podatkovnega centra, pri čemer to obdobje tudi navede. Metodologija izračunov je povzeta iz zbirke standardov za podatkovne centre CEN/CENELEC EN50600-4.

Del najnovejše publikacije Evropske komisije v zvezi z direktivo EU o energetski učinkovitosti našteva velikostne kategorije podatkovnih centrov, ki segajo od 100 kW do več kot 10 MW.

Ker je Delegirana uredba EU za podatkovne centre že veljavna je skrajni čas, da podjetja in organizacije poskrbijo, da bodo do 15. septembra 2024 imela na voljo vse potrebne mehanizme za zbiranje zahtevanih podatkov. Vhodne podatke pa je potrebno pridobiti z meritvami.

Prednosti izvajanja zahtev Direktive

Podjetja, ki bodo obratovanje svojih podatkovnih centrov  prilagodila zahtevam Direktive, bodo imela številne koristi:

  • Zmanjšani stroški za energijo: Podatkovni centri lahko znižajo svoje operativne stroške z optimizacijo porabe energije in implementacijo učinkovitih tehnologij.
  • Varstvo okolja: izboljšana energetska učinkovitost zmanjšuje emisije toplogrednih plinov in prispeva k bolj trajnostni industriji podatkovnih centrov.
  • Izboljšana konkurenčnost: Energetsko učinkoviti podatkovni centri prispevajo h konkurenčni prednosti z znižanjem operativnih stroškov in dokazovanjem zavezanosti k trajnosti.
  • Izboljšana javna podoba: Podatkovni centri, ki izpolnjujejo zahteve EED, ustvarjajo pozitivno podobo okolijske odgovornosti.

Učinkovit način za izpolnitev Direktive

Lastniki in operaterji podatkovnih centrov bodo morali ohraniti prilagodljivo, varno in trajnostno infrastrukturo in pri tem je ključnega pomena napredna programska oprema za upravljanje infrastrukture podatkovnega centra ali DCIM.

»V podjetju ADVANT smo ves čas pozorno spremljali pripravo nove Direktive in skupaj z našim partnerjem Schneider Electric vlagali v podporo pri razvoju primerne rešitve DCIM. Našim strankam lahko že sedaj zagotovimo odločilno podporo z integriranimi rešitvami EcoStruxure (IT, Building, Power, Grid), ki jih lahko uporabijo kot orodje v smeri implementacije EED direktive,« je povedal Branko Jovanović, vodja projektov podatkovnih centrov v podjetju Advant d.o.o.

Natančneje, DCIM 3.0 bo prispeval k zbiranju obveznih poročil o spremljanju energije, kar bo povečalo učinkovitost in produktivnost ter hkrati zagotovilo razvoj pametnega in trajnostnega podatkovnega centra.

Rešitve IT EcoStruxure ponujajo avtomatizirano poročanje, ki temelji na modelih in podatkih, za skoraj vse potrebne KPI-je in možnost enostavnega ogleda napredka skozi čas v več podatkovnih centrih. Vzporedno ponuja možnost izvoza podatkov in ustvarjanja prilagojenih informacij, katerih cilj je krepitev ciljev Direktive EED vsakega podjetja. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
podatkovni centri

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ADVANT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ADVANT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ADVANT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več