Računalništvo, telefonija
31.03.2020 16:04
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako izgleda digitalna prihodnost Evrope?

Kakšni so izzivi digitalizacije v Evropi? Kako lahko majhna in srednje velika podjetja (MSVP) in oblikovalci politike sodelujejo skupaj? Kaj je potrebno za okrepitev izmenjave inovativnih praks med regijami in državami alpskega prostora?
DIH-i so regionalne večstranske partnerske storitve, ki podpirajo tako MSVP kot javni sektor pri njihovi digitalni preobrazbi.
DIH-i so regionalne večstranske partnerske storitve, ki podpirajo tako MSVP kot javni sektor pri njihovi digitalni preobrazbi.

To je le nekaj vprašanj, ki so jih obravnavali udeleženci konference “Digitalna Evropa in prihodnost vloge DIH-ov/S3”. Dogodek, ki je potekal v Bruslju, je potekal v so-organizaciji Slovenskega poslovno-raziskovalnega združenja in Tehnološkega parka Ljubljana.

Koristi za vse državljane in podjetja

Žiga Bahovec iz GD CNECT je najprej pojasnil cilje evropskih spodbud h digitalizaciji. “Glavni cilj je zagotoviti, da Evropa poganja digitalno preobrazbo družbe in gospodarstva, kar prinaša koristi vsem državljanom in podjetjem,” je izrazil Bahovec.

Med drugim želi EU okrepiti svoje digitalne zmogljivosti, voditi razvoj tehnologij naslednje generacije in graditi vodilno svetovno infrastrukturo za povezovanje. Skupno je EU namenila 9,2 milijarde EUR za različne projekte, povezane z digitalizacijo.

Obrazložitev teh celovitih prizadevanj je jasna. Kot je poudaril Bahovec, bodo digitalne strateške zmogljivosti EU omogočile svetovno konkurenco, si povrnile nadzor nad evropskimi vrednostnimi verigami in bolje reševale evropske gospodarske ter družbene izzive.

DIH: vse na enem mestu za digitalno preobrazbo

Katja Reppel, namestnica vodje enote GD za pametno in trajnostno rast za regionalno in mestno politiko, je še pojasnila vlogo digitalnih inovativnih vozlišč oz. hubov (DIH).

DIH-i so regionalne večstranske partnerske storitve, ki podpirajo tako MSVP kot javni sektor pri njihovi digitalni preobrazbi. Zagotavljajo dostop do najnovejših, strokovnih znanj in tehnologij ter podporo pri pilotiranju, testiranju in eksperimentiranju z digitalnimi inovacijami. DIH-i zagotavljajo tudi poslovno in finančno podporo za izvajanje teh inovacij.

Najboljše prakse v alpskem prostoru

Izmenjava inovativnih praks, ki jih v veliki meri omogočajo DIH-i, je bila še posebej uspešna med regijami in državami alpskega prostora.

Alpski prostor je evropski program transnacionalnega sodelovanja, ki zagotavlja okvir za sodelovanje med ključnimi gospodarskimi, socialnimi in okoljskimi akterji v sedmih alpskih državah.

Eden izmed udeležencev je TECOS – Razvojni center orodjarstva Slovenije. Dr. Aleš Hančič, direktor, je pojasnil, kako TECOS olajšuje sodelovanje s platformami DIH. Dejal je, da so DIH-i “skupna metoda, ki pomaga regionalnim in nacionalnim strateškim institucijam razumeti, kako je mogoče spodbujati ustvarjanje vrednosti RIS3”.

Druge primere uporabe in najboljših praks so predstavili tudi dr. Jürgen Jähnert, predsednik uprave Bwcon, Fiorenzo Cazzato, Regione Veneto, Esteban Pelayo, EURADA – Evropsko združenje razvojnih agencij in Jean-Jacques Bernerdini, Grand E-nov.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRICEPILOT d.o.o.

Triglavska cesta 36, 4240 Radovljica, Tel: 031 312 038
Price Pilot je slovenska platforma za spletno naročanje v salonih, zdravstvenih ordinacijah, avtoservisnih delavnicah in pralnicah. Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več
Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več