Računalništvo, telefonija
15.03.2011 15:45
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako bo silovit potres na Japonskem vplival na trg elektronskih naprav?

Zaradi manjše proizvodnje se bodo cene elektronskih naprav po vsej verjetnosti občutno povišale.
Zaradi manjše proizvodnje se bodo cene elektronskih naprav po vsej verjetnosti občutno povišale.

Japonsko sta 11. marca prizadela tako potres z magnitudo 9 kot uničujoči cunami, ki je sledil prvemu. Infrastruktura države vzhajajočega sonca je danes v kritičnem stanju. Računalniško vodeni vlaki v glavnem mestu Tokio ne vozijo, tovornjaki ne morejo dostavljati zalog in police se v trgovinah praznijo s svetlobno hitrostjo. Po vsej državi močno varčujejo z elektriko, saj petina japonskih jedrskih reaktorjev ne deluje.

Ker je japonska ena vodilnih držav na področju proizvodnje elektronskih naprav in komponent zanje, bomo posledice potresa in uničujočega cunamija seveda čutili vsi prebivalci modrega planeta. Naravna nesreča je zdaleč največ škode povzročila podjetju Sony. To je bilo namreč primorano zapreti kar šest tovarn. Medtem ko podjetja Fujitsu, Canon, Epson, Nikon in Sharp šele ocenjujejo nastalo škodo, je bila Panasonicova tovarna EV Energy v mestu Sendai povsem uničena. Brez prask sta jo odnesli tovarni Sandisk in Toshiba. Ti sta bili od žarišča potresa oddaljeni 630 kilometrov.

Analitsko podjetje iSuppli ocenjuje, da se bodo zaradi manjše proizvodnje cene močno povišale, in sicer tako samih elektronskih naprav kot komponent zanje. To sicer ne preseneča, saj je Japonska lani iz prodaje elektronskih naprav ustvarila kar 14 odstotkov prometa na globalni ravni. In to še ni vse. Japonska je s proizvodnjo elektronskih komponent pokrila kar 21 odstotkov svetovnega trga in pri tem ustvarila preračunanih 63 milijard evrov dohodkov. Trenutno žal še ni mogoče oceniti, za koliko odstotkov se bodo cene elektronskih naprav in komponent zanje dejansko podražile. Nekateri viri govorijo celo o slabih desetih odstotkih.


Prijavi napako v članku