Računalništvo, telefonija
27.12.2020 17:00

Deli z drugimi:

Share

Kaj vam omogočajo bančne aplikacije na telefonih Huawei

.. Storitve mobilnega bančništva uporablja že skoraj dve tretjini Slovencev. Večji del uporabnikov do njih dostopa prek pametnih telefonov znamke Huawei, zato je odlično, da so v trgovini AppGallery na voljo mobilne aplikacije večine slovenskih bank ..
Kaj vam omogočajo bančne aplikacije na telefonih Huawei
Kaj vam omogočajo bančne aplikacije na telefonih Huawei

Opravljanje bančnih storitev na pametnih telefonih in tabličnih računalnikih je prisotno že več kot desetletje, medtem ko je pri nas razcvet doživelo pred petimi leti in od tedaj strmo narašča. Če je tistega leta aplikacije mobilnega bančništva uporabljajo dobrih dvesto tisoč pravnih in fizičnih oseb, se je število uporabnikov do letos povečalo že skoraj na milijon. Zasluge za rast imata pandemija, kajti banke so prisiljene v zapiranje ali skrajševanje odpiralnega časa poslovalnic, in napovedane novosti pri zaščiti spletnih nakupov, ki stopijo v veljavo januarja 2021. Vsak spletni nakup bo od tedaj potrebno potrditi z dvema od treh elementov prepoznave uporabnika, po načelih »kaj veš«, »kaj imaš« in »kaj si«. Večina bank bo temu zadostila z metodo potrjevanja nakupa v mobilni bančni aplikaciji (kaj imaš), v katero uporabnik ne more vstopiti mimo obveznega vnosa kode PIN (kaj veš) oziroma preverjanja prstnega odtisa ali obraza s pomočjo biometričnih tipal pametnega telefona (kaj si). Zato ni odveč dodati, da imajo pametni telefoni Huawei vgrajeno zanesljivo in hitro tipalo prstnega odtisa, nekateri pa poleg tega še sistem prepoznave obraza v vseh pogojih uporabe.

V uradni trgovini uporabnikov pametnih telefonov Huawei so aplikacije banke NLB (NLB Klikin), Intese Sanpaolo Bank (ISPS), Delavske hranilnice (DH Mobilni), NKBM (mBank@Net) in Sparkasse (Sparkasse M.Stick). Med njimi so manjše razlike: banke vedno iščejo načine, kako bi se med seboj razlikovale, vendar splošno gledano nudijo vse, kar uporabnik pričakuje.

 • Transakcijski računi: pregledovanje stanj na vseh računih; pregled prometa; vpogled v čakalno vrsto in možnost preklica naloga; pregled zavrnjenih nalogov, vpogled v podrobnosti računa.
 • Plačilne kartice: pregledovanje stanj na vseh plačilnih karticah; pregled čakalnice in pregled prometa, vpogled v podrobnosti kartice.
 • Pregled podatkov o sklenjenih depozitih (stanje, datum sprostitve, grafični prikaz trajanja …)
 • Pregled podatkov o sklenjenih kreditih (stanje, trajanje in grafični prikaz trajanja, znesek zapadlih neplačanih obveznosti …) in možnost hitrega plačila obroka.
 • Plačevanje prek vnosa univerzalnega plačilnega naloga.
 • Hitra izvedba plačil prek fotografiranja položnic.
 • Enostavno in hitro plačevanje položnic prek shranjene predloge plačila.
 • Interna nakazila, nakazila na druge banke.
 • Prodaja, nakup deviz.
 • Prikaz bankomatov v bližini trenutne lokacije uporabnika ali prikaz bankomatov v bližini izbrane lokacije.
 • Obveščanje o zavrnjenih plačilih, novostih, ponudbah, splošnih pogojih in posebnih akcijah.
 • Koristne informacije: veljavna tečajna lista banke, kontaktni podatki banke ipd.

Ni lepšega kot to, če lahko večino bančnih storitev opraviš v varnem (in toplem) zavetju doma in predvsem kadarkoli. Z mobilno banko so vam bančne storitve vedno in zaradi intuitivnega načina uporabe pametnega telefona tudi preprosto dostopne. Celo bolj kot storitve spletnega bančništva, ki so jim pravzaprav odprle vrata. Vendarle je treba pogledati še drugo plat medalje.

Uporabniki, vajeni osebnega pristopa pri opravljanju bančnih poslov, bodo še vedno, vsaj za bolj zapletene, raje zavili v bančno poslovalnico. Zaprtje poslovalnic ali celo odsotnost v odročnejših krajih pa je težava, ki jo je odlično rešila NLB, sicer ena izmed pionirjev spletnega, pa tudi mobilnega bančništva pri nas. Njihova NLB Mobilna poslovalnica Bank&Go na štirih kolesih bo tako po eni strani ljudem v manjših slovenskih krajih, kjer ni bančnih poslovalnic, omogočila nemoteno poslovanje ter osebni stik z bančnim uslužbencem. Po drugi strani pa želijo v okviru projekta stranke izobraziti na področju storitev mobilnega bančništva. Da bodo v prihodnosti lahko vse več storitev opravljali samostojno – prek spleta ali svojih pametnih telefonov. (P.R.)

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sidera logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Srebrni partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več