Računalništvo, telefonija
11.01.2019 09:18

Deli z drugimi:

Share

Kaj prinaša povsem nova grafična kartica AMD Radeon VII?

Grafična kartica AMD Radeon VII bo nedvomno razveselila ljubitelje računalniških iger.
Grafična kartica AMD Radeon VII bo nedvomno razveselila ljubitelje računalniških iger.

Na področju grafičnih kartic trenutno prevladuje podjetje Nvidia z grafičnimi karticami družine GeForce, saj to z njimi obvladuje skorajda tri četrtine svetovnega trga. S prihodom grafične kartice Radeon VII pa bi lahko nekaj tega trga pridobilo podjetje AMD, saj gre za zmogljivo grafično kartico namenjeno zahtevnejšim uporabnikom. Poleg tega gre tu za prvo grafično kartico podjetja AMD z grafičnim jedrom, ki je izdelano s pomočjo 7-nanometrske tehnologije, za preračunavanje grafičnih vsebin pa je na voljo 60 procesorskih enot in skupno 3.840 tako imenovanih »streaming« procesorjev.

Grafično jedro grafične kartice AMD Radeon VII lahko pri polni zmogljivosti doseže frekvenco do 1,8 gigahercev, na voljo pa je 16 gigabajtov grafičnega pomnilnika, ki je z jedrom povezan preko podatkovnega vodila s pretočnostjo od enega terabajta na sekundo. Kljub temu je novost v primerjavi z grafičnimi karticami družine Radeon RX Vega precej bolj varčna z električno energijo. Poraba električne energije pri polni obremenitvi je namreč za kar četrtino manjša, kar seveda pomeni manj segrevanja.

Zmogljivost grafične kartice AMD Radeon VII je v primerjavi z zdajšnjo generacijo grafičnih kartic Radeon RX Vega pričakovano večja. Pri podjetju AMD ocenjujejo, da je zmogljivost večja med 25 odstotki in 42 odstotki pri določenih računalniških igrah. Zmogljivost grafične kartice AMD Radeon VII je torej primerljiva z grafično kartico GeForce RTX 2080 konkurenčnega podjetja Nvidia. Novost bo na voljo v prosti prodaji že od prve polovice februarja, zanjo pa bo v Združenih državah Amerike treba odšteti okoli preračunanih 520 evrov, kar pomeni, da se bo maloprodajna cena na evropskem trgu gibala okoli 700 evrov.


Prijavi napako v članku