Računalništvo, telefonija
26.03.2019 19:10
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Je to začetek cenzure interneta v Sloveniji?

Nova evropska pravila o avtorskih pravicah na svetovnem spletu bi lahko ogrozila svobodno izmenjavo informacij.
Nova evropska pravila o avtorskih pravicah na svetovnem spletu bi lahko ogrozila svobodno izmenjavo informacij.

Svetovni splet je po naravi svoboden in odprt medij. Zaradi “odprtosti” in “obsega” ter razmaha tehnologije se ga praktično ne da nadzirati. Zato so pričele države po vsem svetu množično uvajati cenzuro svetovnega spleta. Sedaj obstaja bojazen, da se bo cenzura svetovnega spleta pričela tudi v Evropski uniji, saj so evropski poslanci na nedavnem glasovanju plenarnega zasedanja v Strasbourgu s 348 glasovi za in 274 proti podprli novo direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu.

Pri pravkar sprejeti direktivi o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu je zdaleč najbolj sporen 13. člen, saj ponudnikom spletnih vsebin neposredno nalaga odgovornost, da vzpostavijo filter za preverjanje, ali različne vsebine in dela, ki so jih naložili njihovi uporabniki, morebiti kršijo avtorske pravice. To bi v praksi lahko pomenilo celo cenzuriranje spletnih vsebin, ki ne kršijo avtorskih pravic, saj bo delovanje algoritma pod nadzorom ponudnikov spletnih vsebin. Poleg tega bi bilo to tudi veliko finančno breme za ponudnike, še zlasti pa za manjše spletne platforme, saj lasten razvoj tovrstnih filtrov ne bo ravno poceni, kar bo veljalo tudi za tuje rešitve.

Avtorji bodo na podlagi nove direktive lahko končno zahtevali ustrezno poplačilo za uporabo svojih del, vse pa bo bolj kot ne odvisno od tega, kako bo direktiva vgrajena v nacionalno zakonodajo. Države članice imajo za implementacijo novih pravil v lokalno zakonodajo dve leti časa, postopek implementacije pa bo v Sloveniji vodilo ministrstvo za gospodarstvo. Ker časa na razpolago ni ravno veliko, verjamemo, da se bo javna razprava glede implementacije novih pravil kmalu pričela.


Prijavi napako v članku