Operacijski sistemi
23.04.2021 10:30

Deli z drugimi:

Share

Izsiljevalska škodljiva koda nad uporabnike novih računalnikov Apple!

Novi računalniki Apple M1 prav tako niso imuni na delovanje zlonamernih kod.
Novi računalniki Apple M1 prav tako niso imuni na delovanje zlonamernih kod.

Raziskave številnih varnostnih podjetji so na začetku letošnjega leta pokazale, da se je kar precejšen del uporabnikov Applovih osebnih računalnikov vendarle zbudil, saj so na osebne računalnike že namestili kakovostne protivirusne rešitve. Brezskrbni časi so zanje namreč že zdavnaj mimo, saj je operacijski sistem MacOS zaradi priljubljenost vse bolj zanimiv za nepridiprave. To dokazuje tudi nova škodljiva programska koda, ki jo je pred kratkih razkrilo podjetje Kaspersky.

Nova izsiljevalska programska kode XCSSET je bila prilagojena delovanju osebnih računalnikov podjetje Apple, ki temeljijo na procesorjih M1. Nadvse nevarna zlonamerna programska koda še širi predvsem preko spletnih straneh z nelegalno vsebino, pogosto pa je skrit tudi v nelegalno programsko opremo. Škodljiva programska koda XCSSET je bila pripravljena tako za namene kraje zaupnih podatkov kot tudi za šifriranje podatkov z namenom zahtevanja odkupnine.

Varnostni strokovnjaki podjetja Kaspersky pri tem opozarjajo, da gre tu po vsej verjetnosti šele za prvo različico izsiljevalske programske kode za računalnike Apple M1. To dejansko pomeni, da bomo v prihodnosti skoraj zagotovo dočakali še bolj nevarno različico tovrstne zlonamerne kode. Če torej razpolagate z osebnim računalnikom podjetja Apple vam priporočamo, da si nanj čimprej namestite protivirusno rešitev (v kolikor je še nimate) in da pogosto izdelujete varnostne kopije podatkov.


Prijavi napako v članku