Nekategorizirano
07.04.2021 16:03
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Izgubljamo zaupanje v tehnologijo – preverite zakaj?

Medtem ko se svet še vedno sooča s pandemijo, se je naš odnos do tehnologije precej zakompliciral. Po podatkih Edelmanove raziskave zaupanja je tehnološki sektor v zadnjem letu izgubil kar 6 odstotnih točk in dosegel najnižjo raven na kar 17-ih trgih sveta.

Od kar obstaja Edelmanov Trust Barometer, ki meri stopnjo zaupanja v različne gospodarske sektorje, je bila tehnologija vseskozi vodilni sektor z najvišjo stopnjo zaupanja. Od leta 2012 je bila razlika med tehnologijo in splošno poslovno ekonomijo celo 30 odstotnih točk (77 % proti 47 %). Od takrat naprej pa je zaupanje v tehnologijo padalo, medtem ko se je zaupanje v “business” večalo. Zdaj je ta razlika že manj kot deseti odstotnih točk (68 % proti 59 %) – rezultati, ki se ne skladajo z dih jemajočimi poslovnimi rezultati tehnoloških podjetij in našo kolektivno odvisnostjo od tehnologije, ki omogoča delo in izobraževanje na daljavo in spletno prodajo.

Po tem, ko je zaupanje v tehnološki sektor v spomladanskem “lockdownu” lani nekaj pridobilo, se je največji padec zgodil ravno v zadnjih šestih mesecih. Na zelo pomembnih trgih je bil padec največji: Kitajska (-16 %), Kanada (-15 %), ZDA (-13 %) in Velika Britanija (-12 %). Zaupanje v tehnologijo je doseglo najnižje ravni na 17-ih od 27-ih trgov. Gledano globalno je zaupanje v tehnologijo v 2020 padlo za 6 odstotnih točk, še vedno pa je tehnologija ostala na prvem mestu, vendar tik pred proizvodnjo in zdravstvom.

Lažne novice, zasebnost in pristranskost umetne inteligence

Podjetje Axios poroča, da so zgoraj našteti faktorji glavni pri padanju stopnje zaupanja v tehnologijo. Javno mnenje, ki je bilo dolgo časa naklonjeno tehnologiji in ki je ščitilo tehnološki sektor pred kritikami, ni več tako trdno, kot včasih.

Pri Edelmanu opažajo, da prihaja do velikih razlik v zaupanju v tehnologijo med razvitimi državami in državami v razvoju. Stopnja zaupanja v tehnologijo se je v ZDA, Franciji, na japonskem in v Veliki Britaniji prvič spustila pod 60 %. Istočasno pa ostaja stopnja zaupanja zelo visoka na trgih v razvoju, kot so Indonezija, Indija, Kitajska in Mehika.

V ZDA je tehnologija iz prvega mesta lani padla na deveto mesto najbolj zaupanja vrednih sektorjev gospodarstva. Na prvem mestu je letos sektor prehrane, na drugem pa zdravstvo.

Tudi zelo “tehnološke” ZDA sektorju ne zaupajo najbolj

Pomemben faktor pri tem padcu stopnje zaupanja v tehnologijo je odigral strah pred izgubo službe. Pandemija je vzela na milijone delovnih mest v storitvenem sektorju, še posebej v turizmu in gostinstvu. Glavno vprašanje pa je, ali se bodo ta delovna mesta kdaj vrnila? 48 % sodelujočih v Edelmanovi raziskavi pravi, da jih skrbi z njihovo službo, polovica pa jih pravi, da jih skrbi, da bodo njihovo mesto zasedli roboti ali umetna inteligenca. Skoraj polovica zaposlenih trdi, da je izobraževanje in usposabljanje zdaj bolj pomembno, kot je bilo na začetku leta.

Zaposleni v tehnološkem sektorju so med drugim zdaj bolj kot kdajkoli prej prepričani, da bi lahko spremenili korporativno strategijo v skladu z njihovimi vrednotami. 59 % jih namreč meni, da bi se zdaj z veliko večjo gotovostjo udeležili protesta delavcev, kot pa pred letom dni. Pojavila se je močna želja, da naj bo zaposlovalec zaupanja vreden vir informacij, kar pričakuje 68 % sodelujočih, prav tako pa se je med zaposlenimi v tehnološkem sektorju močno povečala želja po delu na daljavo (+42 %).

Tehnološka industrija je danes odgovorna za različne družbene probleme, od informacijskih zlorab, izgube služb, do človekovih pravic in velikih razrednih razlik. Pogosto se tudi dogaja, da se največje tehnološke korporacije morajo zagovarjati pred vladnimi organi.

Kako bo tehnologija reagirala?

Zelo operativno vprašanje, ki je povsem na mestu je, kako lahko sektor industrije sploh reagira in kako bi moral reagirati? Obstajajo seveda enostavne rešitve, kot so zavezanost k raznolikosti v vodstvenih ravneh podjetja, težje pa je prevzeti odgovornost za to, kar strankam sektor omogoča. Tukaj seveda mislimo na nadomeščanje ljudi s stroji in uporabo podatkov za spremembo obnašanja.

Celotno poročilo Edelmanov Trust Barometer je dostopno TUKAJ.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več