Prenosni računalniki
01.05.2012 17:30
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intel napada Raspberry Pi

Intel NUC: Strup v majhni flaški!
Intel NUC: Strup v majhni flaški!

Cenovno ugoden osebni računalnik Raspberry Pi je dobesedno obnorel računalničarje širom sveta. Takoj ko je zašel na prodajne police trgovin, je bil namreč razprodan. To niti ne preseneča, saj so računalničarji za preračunanih 25 evrov prejeli osebni računalnik, ki temelji na osnovi operacijskega sistema Linux in lahko brez težav poganja celo visokoločljive filmske posnetke formata 1.080p.

Ker grejo kompaktni in cenovno ugodni računalniki dobro v promet, se je za podobno potezo odločilo tudi podjetje Intel. To je pripravilo izjemno kompakten osebni računalnik, ki je znatno zmogljivejši in s tem tudi nekoliko dražji v primerjavi z računalnikom Raspberry Pi. Intelov kompaktni osebni računalnik Next Unit of Computing (NUC) meri 10 x 10 centimetrov in za preračunavanje podatkov uporablja zmogljive procesorje Sandy Bridge (Core i3 ali i5). Za grafiko skrbi v procesorju vgrajena grafična sredica Intel HD 3000. Tu sta na voljo še dve reži za sistemske pomnilnike, izhoda Thunderbolt in HDMI, priključek USB 3.0 in dve podatkovni reži mini PCIe.

Maloprodajna cena kompaktnega osebnega računalnika Intel NUC naj bi se gibala okoli preračunanih 75 evrov. Novost naj bi bila pisana na kožo predvsem ljubiteljem večpredstavnostnih vsebin za domači kino. Če bo šlo vse po sreči, bo Intelov osebni računalnik NUC onkraj luže na prodaj najkasneje do jeseni. Proti koncu leta naj bi zašel še na staro celino. Zanj bo potrebno odšteti nekaj več kot evrskega stotaka.


Prijavi napako v članku