Računalništvo, telefonija
20.06.2016 07:59

Deli z drugimi:

Share

Huda varnostna napaka v Intelovih procesorjih

Huda varnostna napaka v tehnologiji vPro bo marsikateremu posamezniku in podjetju povzročila nemalo težav.
Huda varnostna napaka v tehnologiji vPro bo marsikateremu posamezniku in podjetju povzročila nemalo težav.

Če uporabljate računalniški sistem, ki temelji na osnovi Intelove tehnologije vPro, potem je varnost vašega sistema izpostavljena resni varnostni ranljivosti. Težava se dejansko nahaja v sistemu oziroma tehnologiji Intel Active Management Technology (AMT), s katero so opremljeni Intelovi procesorji in osnovne plošče. Ta skrbnikom sistema sicer omogoča oddaljeno upravljanje nekaterih funkcij računalnikov in jo je mogoče uporabljati tudi v primeru, ko je računalniški sistem izključen.

Številni varnostni strokovnjaki so prepričani, da Intelova platforma AMT ima številne varnostne pomanjkljivosti, ki bi jih lahko s pridom izkoristili nepridipravi. Težava se dejansko nahaja v šifrirnem sistemu strojne kode, ki naj bi zaradi številnih pomanjkljivosti nepridipravom omogočila delni oddaljeni nadzor nad računalnikom. Med njimi najdemo celo možnost skritega poganjanja škodljivih programskih kod.

Pri tem velja še opozoriti, da vsi procesorji podjetja Intel ne podpirajo tehnologije vPro, zato njej niso izpostavljeni vsi sistemi, ki imajo vgrajen Intelov procesor. Če na primer razpolagate z novejšim procesorjem Intel z oznako »K« je vaš sistem varen, saj praviloma ne podpira tehnologije vPro. Pri podjetju Intel o novi varnostni pomanjkljivosti za zdaj molčijo, zato vsaj za zdaj še ni mogoče natančno oceniti, koliko računalniških sistemov je ranljivih na nov kibernetski napad.


Prijavi napako v članku