Telefoni
Telefonija
26.01.2022 16:12

Deli z drugimi:

Share

Huawei P50 Pro: Čudovit telefon z vsestranskim fotoaparatom!

Huawei nas je navadil, da z vsakim novim pametnim telefonom poleg izboljšav v goli moči, uvede občuten napredek v fotografskih zmogljivostih. Kljub težavam, s katerimi se podjetje sooča zadnja leta, se P50 Pro ni izneveril.

Prepoved uporabe ameriških tehnologij je imela posledice na več ravneh in spodbudila Huawei, da s svojim ekosistemom naprav postaja vse bolj močna tretja pot za vse, ki ne marajo bodisi Googla ali Appla. Uspelo jim je namreč ponuditi, koliko toliko dobre alternative Googlovim storitvam in aplikacijam, prepričati večino globalnih in lokalnih razvijalcev, da so aplikacije prilagodili trgovini AppGallery, medtem ko večina tistih, ki še vedno zahtevajo Googlovo podlago, deluje v navideznem okolju GSpace. Zadeve jim gredo manj na roko na področju polprevodnikov. Kot da globalno pomanjkanje ne bi bilo že samo po sebi dovolj velika težava, jim je zagodla ameriška blokada in omejila izdelavo procesorjev Kirin 9000, s katerimi so bili opremljeni prvi pametni telefoni P50 Pro. K nam zato prihaja različica z lani najbolj zmogljivim Qualcommovim procesorjem SnapDragon 888, toda brez vmesnika za mobilna omrežja pete generacije (5G). Omejitev, ki je bila ravno tako Huaweiu vsiljena.

Izostanek na strani povezljivosti, Huawei nadomesti na drugih področjih, estetiki naprave, hitrosti polnjenja in vsestranski mobilni fotografiji. Ohišje iz kombinacije aluminija in stekla sledi oblikovni zasnovi, ki je stalnica Huaweievih telefonov zadnjih nekaj let. Lahko, tanko in podrobno oblikovano ohišje odlikujeta dva velika kroga na hrbtišču naprave, v kateri se skrivajo fotografske komponente in spominjata na legendarni videz refleksnih fotoaparatov z dvema objektivoma. Zaobljeni robovi velikega zaslona in nadaljevanje krivulje proti hrbtišču v kombinaciji s pod zaslonom nameščenim optičnim tipalom prstnega odtisa in tankostjo naprave obetajo visoko udobje enoročne uporabe. Čistost oblikovanja niti ne malo ne motijo, nasprotno lepo so vanj vključene bočne tipke, linija luknjic spodaj in zgoraj, pod katerimi se skrivata solidna stereo zvočnika, reža s pladnjem za krtice in priključek USB-C. P50 Pro je v vseh pogledih kakovostno in iz dragih materialov izdelan premijski pametni telefon, ki pritegne poglede in se tozadevno zlahka kosa s tekmeci.

Kadar je procesor polno obremenjen, pri običajni uporabi je to malo verjetno, se občutnejše greje, zato je Huawei namesto točkovnega segrevanja uspelo toploto razpršiti po ohišju. Telefon pod polno obremenitvijo deluje dlje časa, predno sistem zmanjša hitrost procesorskih jeder, da bi preprečil pregrevanje. P50 Pro je opremljen še z 8 GB delovnega pomnilnika (RAM), medtem ko je shramba velika najmanj 128 GB. Zadošča, saj je na voljo ležišče za spominske kartice. Kapaciteta baterije (4360 mAh) ni ravno na strani velikih, toda zadostovala bo za najmanj celodnevno srednje zahtevno uporabo. Ker zadnje čase vse bolj sprejemamo načelo kratkotrajnih polnjenj in ohranjanja baterije med 40 in 80 odstotki napolnjenosti, kar je najprimernejše za njeno zdravje, je pohvalno 66-vatno hitro žično in kar 50-vatno brezžično polnjenje. Odličen je ravno tako 16,8-cm (6,6-palčni) zaslon OLED sposoben prikazati milijardo barv in s 120-herčnim osveževanjem, kar bodo znali ceniti predvsem ljubitelji zahtevnih mobilnih iger. Poleg tega je zaslon dovolj svetel za uporabo na prostem skoraj v vseh razmerah.

Posebnost telefona je njegov fotografski del, pri katerem posebej pride do izraza izboljšana kakovostno fotografij z 10-kratno hibridno povečavo ter ponovno vpeljava monokromatskega tokrat 40-milijonskega tipala za čudovite črno-bele. Glavna kamera se ponaša s 50-milijonskim, širokokotna kamera s 13-milijonskim in kamera s periskopskim objektivom in 3,5-kratno optično povečavo s 64-milijonskim tipalom. Napredek mobilne fotografije še najmanj očiten je na fotografijah s širokim pogledom, pa tokrat ni pogojen s strojnimi komponentami, temveč s programsko opremo in algoritmi, ki poskrbijo za manjšo izgubo podatkov med obdelavo fotografije. Rezultat so bogatejše podrobnosti, jasne fotografije in naravne barve. Naj bi bile natanko takšne, kot jih vidijo oči. Napredek je opazen tudi v nočnem načinu, v čemer Huaweievi telefoni blestijo že dolgo časa.

Huawei P50 Pro je še eden od njihovih odličnih naprav, kakovostno izdelan in z eno boljši, če ne morda najboljši fotografskih zmogljivosti. Samo zaradi izostanka Googla zato nima smisla takoj zavreči vsake misli o njem. Seveda ni primeren, če ste v celoti odvisni od storitev ameriškega tehnološkega podjetja, toda če sodite med tiste, ki uporablja omejen nabor aplikacij in so te ravno tako na voljo v trgovini AppGallery, potem zagotovo sodi v ožji izbor visoko zmogljivih pametnih telefonov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Huawei telefoni Huawei Huawei P50

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sidera logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.


Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Minifilm d.o.o.

Mala ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 730 865, 05 90 64 668
Pisarne brez papirja in digitalizacija dokumentov postajajo nekaj vsakdanjega za vse vrste poslovanja. Podjetja mrzlično iščejo enostavne načine za shranjevanje in zaščito kritičnih ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več
Bronasti partner

3BM d.o.o.

Cesta železarjev 7a, 4270 Jesenice, Tel: 04 583 64 44
Tehnološke servisne delavnice so bile v zadnjem letu eden izmed stebrov, ki so omogočali, da je lahko tehnologija poskrbela za karseda normalen potek življenja. Poraba in povpraševanje ... Več

Suhozemni terminal Sežana d.o.o.

Partizanska cesta 109, 6210 Sežana, Tel: 05 7390 100
Telekomunikacijske storitve so pomembno orodje tako za posameznika kot za podjetja, saj zagotavljajo učinkovito komunikacijo in možnost vzdrževanja visokih poslovnih standardov. ... Več