Računalništvo, telefonija
Telefonija
Slušalke
Triki in nasveti
28.07.2022 07:55

Deli z drugimi:

Share

Preizkusili smo brezžične slušalke Huawei FreeBuds Pro 2: težko jih bo prekositi

Huawei FreeBuds Pro 2 so nasledile zelo dobro sprejete slušalke iz 2020. Kakšni so rezultati dveh let razvoja?

Tegobe kitajskega podjetja zaradi ameriške blokade se ne čutijo izven trga pametnih telefonov. Huawei je izpopolnil recept, ko govorimo o pametnih urah, prenosnikih in tudi slušalkah. O tem smo se prepričali tudi sami. Huawei Matebook 14s je izjemen 14-palični prenosnik, Huawei Watch GT Runner udobna in inteligentna športna ura, Huawei Watch GT 3 Pro pa ura, ki se počuti kot doma tako v formalnih kot tudi športnih okoljih. Za nežnejši spol so pripravili edinstvene slušalke Huawei FreeBuds Lipstick, ki poleg dizajna impresionirajo tudi z zvokom.

Kot kaže, se vzorec vsaj na papirju nadaljuje tudi pri novih brezžičnih slušalkah Huawei FreeBuds Pro 2. V dveh letih od izdaje prvotnih FreeBuds Pro se dizajn ni bistveno spremenil, tehnična plat pa je v sodelovanju s francoskim avdio podjetjem Devialet doživela kar nekaj sprememb. Hi-Res dvojni zvočni sistem, trojno prilagodljiv EQ, trojni ANC mikrofon, »Ultra-Hearing True Sound Dual Driver … poglejmo si, kako se vsi ti tehnični izrazi izkažejo v praksi.

PrednostiSlabosti
🔊 Odličen zvok🔇 Premijska cena
🔊 Udobne tudi pri daljši uporabi🔇 Povprečna baterija
🔊 Inteligentno odpravljanje šuma 
🔊 Veliko možnosti za spreminjanje nastavitev 
🔊 USB-C in Qi polnjenje 

Huawei FreeBuds Pro 2 cena Slovenija in različice

  • Huawei FreeBuds Pro 2: 199,99 €

Huawei je bil za trg brezžičnih slušalk kar drzen pri izbiri barve. Na voljo je klasična bela (Ceramic White) in dve bolj izstopajoči barvi: srebrna (Silver Frost) in modra (Blue Frost). Huawei FreeBuds Pro 2 brezžične slušalke so združljive z Android in iOS napravami.

Huawei FreeBuds Pro 2: prepoznaven dizajn, ki temelji na udobju

Popolnoma brezžične slušalke (TWS) Huawei FreeBuds Pro 2 se kot rečeno vizualno niso drastično spremenile od predhodnice. Tako kot pred dvema letoma so se odločili za TWS dizajn – podolgovato steblo in ušesni čepek – in ga malenkost prilagodili. Osebno sta mi kakovost zvoka in udobna zasnova prioriteta pri izbiri slušalk. Morda celo večji poudarek dajem na udobje, saj slušalke vedno uporabljam za daljše obdobje in ne za kratke seanse. Huaweieva zasnova se zato odlično prilega mojemu okusu.

Stebli sta oglati, kar omogoča lažje upravljanje s kretnjami z manj nenamernimi sprožitvami, povrh pa poskrbijo za prepoznaven Huawei dizajn. Ušesni čepki z nežno silikonsko konico imajo dobro ergonomsko zasnovo, zaradi katere je nošenje (tudi dolgoročno) zelo prijetno. Za manjše in večje ušesne kanale so v škatli priloženi še S in L čepki (M velikost privzeto nameščena).

Nove Huawei brezžične slušalke so kljub večjemu naboru funkcij in izpopolnjeni strojni opremi postale lažje in manjše v primerjavi s predhodnico. Vsaka slušalka tehta 5,9 gramov, kar znatno pripomore k udobnemu dolgoročnemu nošenju. Slušalke se dobro »primejo« ušes. Ne preveč, da bi nošenje hitro postalo neznosno in ne premalo, da bi slušalke ob vsakem gibu in zavoju padle iz ušes. Pri teku in podobnih športnih aktivnostih so slušalke večino časa na svojem mestu, vsake toliko pa boste morali popraviti njihovo lego. Sam večkrat (vede in nevede) zaspim s slušalkami in lahko rečem, da so Huawei FreeBuds Pro 2 skorajda neopazne tudi med spanjem. K temu veliko prispeva lahka in kompaktna zasnova. Če podobno kot jaz radi zaspite s slušalkami, bodite pripravljeni, da boste zjutraj mrzlično iskali čepka (v aplikaciji na voljo funkcija za iskanje), za povrh pa bosta še izpraznjena, saj med funkcijami ni časovnika za avtomatski izklop. To ne predstavlja velike zoprnije, saj se slušalke zelo hitro polnijo, po želji tudi brezšivno s Qi polnilnikom.

Polnilna škatlica je prav tako zelo kompaktna in ploščata do te mere, da bi z njo lahko metali »žabice«. Dizajn je nevtralen, edini motiv sta logotipa Huawei in Devialet na zadnji strani. Na desni strani je gumb za seznanjanje, znotraj pa najdemo LED indikator in dve slušalki, vsaka v svoji »jamici«. Magnet je ravno dovolj močan, da so slušalke vedno na varnem in ne premočan, da bi uporabnika oviral pri prijemu slušalk. LED indikator vas bo s tremi barvami opozarjal na stanje baterije (zelena, oranžna in rdeča).

S slušalkami boste upravljali s stiskanjem in drsenjem po steblu. Zaradi njihove oglate oblike je to precej enostavno in intuitivno, izjema je drsenje gor in dol za nastavljanje glasnosti, kjer se lahko zgodi, da boste slušalke potisnili iz ušes. Morda bi si še želel, da bi bila stebla malenkost daljša za še lažje upravljanje. Na splošno pa je upravljanje zelo dobro. Kretnje lahko spreminjate znotraj aplikacije Huawei AI Life (več o tem kasneje).

Huawei FreeBuds Pro 2 imajo tudi odpornost proti škropljenju (IP54), kar pomeni, da dež in kapljice znoja ne bodo vplivale na njihovo zdravje.

Kakovost zvoka je odlična

Če slušalke ne zvenijo dobro oziroma vsaj spodobno, potem tudi najbolj udobne slušalke na svetu zame ne pridejo v poštev. Na srečo je Huawei mislil več kot le na udobje. Prvi vtis je odličen, z uporabo pa boste ugotovili, da vsi tehnični izrazi (trojni EQ in ANC mikrofon, LDAC …), ki so prepogosto uporabljeni le kot medijska atrakcija, v tem primeru pridejo do izraza med poslušanjem.

Huawei se je odločil za kombinacijo, ki jo v podjetju imenujejo »Ultra-hearing True Sound Dual Driver.« Ime ni ravno posrečeno, ne moremo pa oporekati rezultatom. Preprosto povedano gre za 11-milimetrski dinamični gonilnik in t. i. planarno membrano. Gonilnik s štirimi magneti skrbi za srednje in nizke frekvence, membrana pa je odgovorna za visoke tone. Na koncu dobimo širok frekvenčni razpon od nizkih basov 14 Hz do neverjetno visokih tonov 48 kHz. Pohvalijo se lahko še z globino odpravljanja hrupa 47 decibelov, kar je več, kot obljublja podobna konkurenca.

Huawei-brezžične-slušalke-Huawei-FreeBuds-Pro-2 (1)

Kaj pa sam zvok? Privzeta nastavitev izenačevalnika (EQ), ki jo je Huawei soustvaril s podjetjem Devialet, bo za večino poslušalcev ravno pravšnja. Visoki toni so jasni, vokal razločen, basi pa izredno močni in udarni. Če vam privzeti zvok slučajno ne bo ugajal, če bodo basi premočni ali premalo opazni, imate v aplikaciji Huawei AI Life možnost izbire med štirimi prednastavljenimi zvočnimi učinki: Privzeto, Ojačevalnik nizkih tonov, Ojačevalnik visokih tonov in Glasovi. Za bolj izkušene avdiofile, ki do potankosti poznajo svoj ušesni kanal, pa je na voljo še ročno prilagajanje 10-pasovnega izenačevalnika.

Huawei FreeBuds Pro 2 imajo tudi podporo za tehnologijo kodiranje zvoka LDAC, ki omogoča pretakanje zvoka visoke ločljivosti: 24 bitov, 96 kHz in 990 kb/s. Tehnologija deluje le, če imate napravo, ki podpira LDAC in skladbe visoke ločljivosti.

Tudi odpravljanje oziroma nadzor hrupa iz okolice (ANC) deluje zelo učinkovito. Raven lahko spreminjate v nastavitvah in s krajšim stiskom stebla slušalk. Izbirate lahko med transparentnim načinom, ki bo dovolil vstop zvokov iz okolice in načinom dušenja zvokov, kjer pa lahko izbirate med dodatnimi štirimi načini: zelo visoko, splošno, udobno in dinamično, kjer slušalke z umetno inteligenco prilagajajo dušenje glede na okolico, v kateri se nahajate. Večino časa sem imel vklopljeno ravno to funkcijo, saj deluje dobro. Ko stopiš na primer iz stanovanja v bolj hrupno ulico, se občuti premik ravni odpravljanje hrupa. Kako opazen je ta premik, pa je odvisno od situacije. Najbolj opazen premik boste občutili, ko boste izstopili iz zelo hrupnega okolja v bolj umirjeno.

Funkcije in spreminjanje nastavitev v aplikaciji

Vse nastavitve zvoka boste delali v aplikaciji AI Life, ki je na voljo v Google trgovini, vendar je bila zadnja posodobitev pred dvema letoma. Za dostop do vseh funkcij in najnovejših posodobitev aplikacijo raje naložite s spletne strani Huawei ali njihove trgovine AppGallery.

Katere nastavitve in funkcije so vam na voljo?

  • Preverjanje stanje baterije.
  • Izbiranje med shranjenimi napravami: Huawei brezžične slušalke se lahko povežejo z dvema napravama hkrati. V spomin lahko shranite do 10 naprav.
  • Nadzor hrupa: kot rečeno, lahko izbirate med različnimi ravni odpravljanje hrupa.
  • Možnost različnih zvočnih učinkov in ročno prilagajanje izenačevalnika (EQ).
  • Spreminjanje potez oziroma kretenj
  • Iskanje slušalk: predvaja se močan zvok za lažje iskanje.
  • Preskus prileganja ušesnega obročka: gre za test, ki naj bi določil optimalno postavitev slušalk. Funkcijo sem preizkusil in sledil popravkom, vendar nisem občutil razlike v zvoku.
  • Ostalo: zaznavanje nošenja (avtomatska pavza, ko slušalke niso v ušesih), dinamična zakasnitev (priročno za igranje iger), klici visoke ločljivosti (izboljšana jasnost pogovora) in LDAC kodek.

Baterija le povprečna

Nisem nezadovoljen z baterijo, po drugi strani pa me tudi ne navdušuje. Huawei oglašuje približno šest ur normalne uporabe brez vklopljenega odpravljanja hrupa, z odpravljanjem hrupa pa približno štiri ure. Sam sem med testom dosegel dobre tri ure delovanja, vendar ob polni glasnosti, vklopljenim ANC-jem (dinamično) in s klici visoke ločljivosti. Ob bolj varčni uporabi bi lahko iztržili dodatnih 30 minut več, brez odpravljanje hrupa pa bi zagotovo pridobili več kot eno uro.

Čeprav sem povprečno življenjsko dobo baterije označil kot pomanjkljivost, ni povzročala večjega nezadovoljstva, za kar se lahko zahvali polnjenju. Na voljo je polnjenje prek USB-C vmesnika –  v 15 minutah se slušalke napolnijo za uro ali dve poslušanja – ali pa preko brezžičnega standarda Qi, kjer je polnjenje počasnejše. Skupaj s polnilno škatlico premorejo do 18 ur (brez ANC) ali 30 ur (brez ANC) delovanja.

Končno mnenje

Huawei FreeBuds Pro 2 spadajo med najboljše brezžične slušalke na trgu. Imajo visoko ceno, vendar nič višje od konkurence. In povrh še več kot upravičijo premijsko ceno. So zelo udobne pri daljši uporabi, aplikacija omogoča veliko prilagajanje nastavitev zvoka, upravljanje je enostavno in hitro (izjema je spreminjanje glasnosti), odpravljanje hrupa deluje odlično in telefonski pogovori so razločni. In kar je najbolj pomembno, zvok je izjemen.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Cambium Networks

Unit B2, Linhay Business Park Eastern Road Ashburton, United Kingdom, , Tel: +44 1364 655500

Suhozemni terminal Sežana d.o.o.

Partizanska cesta 109, 6210 Sežana, Tel: 05 7390 100
Telekomunikacijske storitve so pomembno orodje tako za posameznika kot za podjetja, saj zagotavljajo učinkovito komunikacijo in možnost vzdrževanja visokih poslovnih standardov. ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več