Računalništvo, telefonija
Pametne ure
Telefonija
19.06.2022 14:37

Deli z drugimi:

Share

Huawei Watch GT 3 Pro recenzija: prava definicija luksuza, vendar z nekaj omejitvami

Kako bi najhitreje opisali novo pametno uro Huawei Watch GT 3 Pro? Zagotovo luksuzna, premijska, odzivna in seveda pametna, ampak ura, ki jo pestijo nekatere programske omejitve in za zdaj neizpolnjene obljube.

Huawei Watch GT 3 Pro je mešanica največjih hitov kitajskega podjetja. Je odgovor na manjkajoč člen v seriji pametnih ur Huawei Watch GT, kjer estetika ni bila vedno njihova najmočnejša točka. Nova članica si je veliko dizajnerskih elementov sposodila od predhodnice Watch GT 2 Pro, opremljena pa je tudi s pametnimi funkcijami, ki so nas navduševale v za športnike oblikovani uri Watch GT Runner.

Kaj je torej novega na tej uri? Je luksuzen občutek in videz dovolj, da bi prepričale številne uporabnike v nakup nove pametne ure? Ali je pametna ura prijazna tudi do uporabnikov, ki trenutno ne uporabljajo Huawei pametni telefon? Vse to in še več v nadaljevanju.

PrednostiSlabosti
👍 Premijski videz in materiali Poln potencial le v navezi s Huawei telefoni
👍 Odziven uporabniški vmesnik EKG funkcija trenutno ni na voljo
👍 Dolga življenjska doba baterijeOmejena programska izbira
👍 Zanesljiv GPS in obsežne športne funkcijePremijska cena

Cena in različice

  • Watch GT 3 Pro Titanium Edition (46 mm): 399 € (usnjen pašček), 499 € (pašček iz titana)
  • Watch GT 3 Pro Ceramic Edition (42 mm):  449 € (usnjen pašček), 549 € (keramičen pašček)

Različici se razlikujeta po izbranih materialih, velikosti zaslona in kapaciteti baterije.

V uredništvu smo imeli priložnost preizkusiti Titanium različico s paščkom iz titana, ki je zaradi velikosti namenjena predvsem moški ciljni publiki.

Huawei Watch GT 3 Pro: dizajn in kakovost izdelave

Posvetimo se najprej luksuzu. Ura je na prvi pogled osupljiva. Ohišje in pašček iz titana na glas kričita, da ne gre za dolgočasno pametno uro. Če ste tako kot jaz malo manj modno usmerjeni, bo pametna ura GT 3 Pro zagotovo dvignila nivo vaše elegance.

Ohišje iz titana pa skriva še eno dobrodošlo presenečenje. Huawei je številčnico izdelal iz drugega najtršega materiala na Zemlji – safirja. To pomeni, da se boste morali zelo potruditi oziroma kar namerno povzročati škodo, če boste želeli uničiti zunanji izgled nove Huawei pametne ure. Poleg safirja in titana pametna ura vsebuje še keramiko, ki se v celoti nahaja na zadnji strani. Prednost keramike je, da uri zagotavlja večjo udobje, sam material pa ostane hladen tudi, ko boste svoje telo preizkušali do meje.

Ura je zaradi izbira titana kot glavni material lahka (97 g s paščkom in 54 g brez), več kot očitno pa je, da je tudi ura delala na svoji telesni pripravljenosti. Namreč izgubila je nekaj milimetrov okoli »pasu« v primerjavi s predhodniki.

Čeprav je keramika prijetna na koži in ura ni pretirano težka,  nivo udobja vendarle niha glede na izbrano aktivnost. Pri vsakodnevnem nošenju je ura udobna in skorajda neopazna. Pri bolj športnih podvigih pa je udobje le povprečno. Pri fizičnih aktivnostih se zavedamo, da na zapestju nosimo uro, kar je lahko moteče pri daljših treningih. Pašček iz titana, čeprav lep in eleganten, bi po vsej verjetnosti za vadbo zamenjali za usnjenega ali silikonskega. Pašček je prav tako lahko nadležen za bolj kosmate roke. Večkrat se nam je zgodilo, da smo morali iz »čeljusti« paščka reševati pobeglo dlako ali dve.

Ponoči nas pametna ura ni motila, tudi zjutraj na zapestju nismo občutili neprijetnega občutka. Dolžino paščka lahko prilagajate, vendar boste ob prvih poskusih morda imeli nekoliko več težav, še posebej uporabniki, ki do sedaj še nikoli niste zamenjali paščka.

Na sprednji strani je oster, svetel in barvit 1,43-palični AMOLED zaslon z ločljivostjo 466 x 466 slikovnih točk. Zaslon je odziven (tudi ob stiku z vodo), dovolj svetel tudi pri bolj močnih svetlobnih pogojih, safirni zaključek pa je poskrbel, da smo ostali mirni ob nenamernih stikih z drugimi površinami.

Vrtljiva krona, s katero se lahko pomikamo po menijih in funkcijah, je prav tako izdelana iz titana. Namenski gumb pod krono vas privzeto pelje na športne funkcije, bližnjico pa lahko prilagodite v nastavitvah. Pod gumbom se skriva še senzor za potrebe funkcije EKG (več o tem v nadaljevanju).

Senzorji in športne funkcije

Prišli smo do Pro funkcij, ki jih je kar nekaj, veliko izmed njih pa vendarle le kopiranih od predhodnih Huawei ur.

Največjo spremembo prinaša senzor srčnega utripa, ki je bil nadgrajen na osem fotoelektričnih senzorjev in uporablja nadgrajeni sistem TruSeen 5.0+ z izboljšanim spremljanjem srčnega utripa. Uporabniki pametne ure Huawei Watch GT Runner ste že seznanjeni s tem sistemom in tudi sami smo se prepričali, da gre za pameten in natančen sistem. Podobno kot športna predhodnica Watch GT 3 Pro uporablja enako vgrajeno AI programsko opremo za pomoč pri odpravljanju motenj pri merjenju srčnega utripa med bolj napornimi opravili.

S predhodnicami si deli tudi več kot 100 športnih funkcij oziroma preprosto povedano ima vgrajeno funkcijo za skoraj vsak šport na svetu. Nastavite lahko samodejno prepoznavanje aktivnosti, ki pa ni popolna. S prepoznavanjem teka, hoje, plavanja Huawei ura ni imela težav. Pri romantičnem veslanju na Blejskem jezeru pa nismo dobili obvestila o naši aktivnosti. Ne gre za veliko pomanjkljivost, saj vam ročna nastavitev vadbe vzame le nekaj sekund.

Dodali so dva nova načina vadbe: golf in prosto potapljanje do 30 metrov. Pri golfu vam pametna ura po besedah kitajskega proizvajalca meri zamah, v načinu potapljanja pa vam meri hitrost, globino in trajanje potapljanja. Ura vas bo tudi opozorila, če se boste potapljali predolgo ali pregloboko. Na voljo je tudi način trening Apnea, ki beleži vaš srčni utrip, trajanje zadrževanje diha in začetni čas krčenja trebušne prepone.

Huawei Watch GT 3 Pro je prejela tudi nekaj ekskluzivnih številčnic, ki se dinamično spreminjajo glede na čas v dnevu. Od pametne ure Huawei GT Runner si je sposodila tudi dvopasovni, pet-sistemski GPS za natančno določanje lokacije. Preko GPS sistema imate na voljo tudi funkcijo »Vrni se nazaj«, s katero lahko sledite svojim stopinjam do začetne lokacije. Na voljo je še Bluetooth klicanje, predvajanje glasbe, IP68 in 5ATM vodoodpornost.

Kot rečeno si Watch GT 3 Pro svoje najboljše lastnosti sposodi od svojih predhodnic. Kaj je še novega na njej poleg novih športnih funkcij in izboljšanih senzorjev? Tisto, kar naj bi to uro naredilo res »Pro«, je funkcija EKG, ki pa še vsaj nekaj časa ne bo na voljo potrošnikom ob nakupu pametne ure. Huawei še čaka potrditev zdravstvenih regulatorjev za uporabo na evropskem trgu. Funkcija je na voljo na kitajskem trgu in tudi za namene preizkusa nam je Huawei omogočil to funkcijo.

EKG funkcija se vklopi na aplikaciji Zdravje, preko katere imate dostop do vseh zdravstvenih podatkov. Po vklopu položite prst na namenski gumb, pod kateri se skriva senzor. Merjenje traja 20 sekund in po vsej verjetnosti boste potrebovali nekaj poskusov, preden boste dobili zadovoljiv rezultat. Senzor je zelo občutljiv in vsakršen premik pomeni, da boste morali ponoviti merjenje. Na koncu boste v aplikaciji Zdravje dobili vašo EKG krivuljo. Potrebno je poudariti, da se podatki ne morejo primerjati z EKG-jem, ki ga opravite pri zdravniku. Ko bo funkcija na voljo (po vsej verjetnosti čez nekaj mesecev), vam lahko služi kot le osnoven vpogled in ne kot orodje za postavljanje diagnoze.

Kako natančna je pri meritvah?

Podobno kot pri predhodnicah je na voljo je več kot sto različnih aktivnosti. S pametno uro GT Runner si deli način sledenja aktivnostim, kateri se je že predhodno izkazal za zanesljivega. Pridobivanje signala GPS je hitro in natančno, enako velja za štetje korakov. Velik zaslon predstavlja prednost, saj lahko med samo vadbo lažje spremljate svoj napredek.

Po vadbi so kot običajno na uri na voljo le nekateri podatki, za popolno razčlenitev boste morali odpreti na telefonu aplikacijo Zdravje. Izobilje senzorjev pomeni, da boste v aplikaciji lahko dalj časa pregledovali grafe, krivulje vašega srčnega utripa, porabljenih kalorij, stresa, temperaturo kože, raven Sp02 in še več. Ponoči bo pametna ura spremljala vaše cikle spanja in zjutraj boste lahko ob kavici pregledali, kako in koliko ste ponoči dejansko spali.

Programske omejitve

Huawei Watch GT 3 Pro deluje na HarmonyOS, ki je odziven vmesnik s pregledno postavitvijo in gladkimi animacijami ter prehodi. Ura je prav tako združljiva s Huawei, Android in iOS napravami. Čeprav je Huawei skozi leta občutno izboljšal programsko funkcionalnost, novo pametno uro še vedno pestijo nekatere omejitve. Odgovarjanje na SMS sporočila je še vedno omejeno na izbrane odgovore. Tehnologija NFC je vključena, vendar (za zdaj) nefunkcionalna, kar pomeni, da s to pametno uro še vsaj nekaj časa ne boste plačevali rogljičkov in kavo. Huawei App Gallery ima možnost namestitve aplikacij tretjih ponudnikov, ki pa niso številčne in tudi njihov doprinos k večji funkcionalnosti pametne ure je vprašljiv.

Baterija

Huawei pametne ure slovijo po dolgi življenjski dobi. Kljub večjemu zaslonu in dodatnimi funkcijami je Huawei življenjsko dobo baterije ocenil na 14 dni (7 dni za keramično različico). Med našim preizkusom je ura zdržala približno 9 dni, vendar smo pri tem imeli vklopljene prav vse funkcije, ki so nam bile na voljo, kar je še vedno izjemen dosežek.

Končno mnenje

Huawei Watch GT 3 Pro je izjemna pametna ura. Dizajn navdušuje z izborom najboljših materialov, ki obenem vpliva na samo trpežnost ure. Ura sije na številnih področjih: senzorji oziroma merjenje je natančno, po končani vadbi je na voljo kopica podatkov za spremljanje zdravja, življenjska doba je odlična, AMOLED zaslon pa je barvit in odziven.

Naša edina pripomba je visoka cena in dokaj okrnjena programska izbira, vključno s trenutno nedelujočim EKG-jem, kateri pa lahko postane velik adut, ko bo Huawei dobil vsa potrebna dovoljenja


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Zlati partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več