Računalništvo, telefonija
Pametne ure
Telefonija
25.03.2022 14:31
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.
Peter Čebron

Deli z drugimi:

Share

Huawei Watch GT Runner recenzija: športna ura za tekače, ki je sposobna odvreči športno podobo

Teci, Forrest, teci. Vsi se spominjamo tega kultnega filma, vendar nikoli nismo izvedeli, koliko kilometrov je Forrest dejansko pretekel. To pa zato, ker ni imel na voljo pametne ure Huawei Watch GT Runner.

Huawei je v zadnjih letih predstavil kar nekaj pametnih ur: Huawei Watch Fit, Huawei Watch GT 2 (Pro), Huawei Watch 3 (Pro), Huawei Watch GT 3 in sedaj še Huawei Watch GT Runner. Zelo bogata zbirka, kjer se za vsakega tipa uporabnika najde primerna pametna ura.

Najnovejša dodatka Huawei nosljivega ekosistema, Watch GT 3 in Watch GT Runner, si delita nekaj podobnosti, vendar GT Runner že v imenu nakazuje, da gre za pametno uro, ki obljublja poglobljeno tekaško uporabniško izkušnjo. V nadaljevanju smo si podrobneje ogledali, katere funkcije naj bi zagotovile to izkušnjo, kakšna je splošna uporabniška izkušnja, katere funkcije so na voljo in kako se obnese kot vsakodnevni spremljevalec.

PrednostiSlabosti
✔ Dinamičen AMOLED❌ Samo ena velikost
✔ Dolga avtonomija delovanja❌ Omejena izbira aplikacij
✔ Natančne zdravstvene in športne meritve❌ Zahtevna prva seznanitev
✔ Zanesljiv GPS 

Cena in različice?

Na voljo sta samo dve barvi (črna ali siva z rumenimi detajli) in samo ena velikost (46 mm).

Huawei Watch GT Runner: oblika in ključne lastnosti

Naj vas ime ne zavede. Čeprav je pametna ura Huawei Watch GT Runner namenjena predvsem tekačem, rekreativcem in oboževalcem fitnesa, so obenem na razpolago vse osnovne in tudi nekaj naprednih funkcij klasičnih pametnih ur.

Pametna ura Huawei Watch GT Runner nas je navdušila s športnim, visokokakovostnim ohišjem, ki pa se vseeno lahko preobrazi v elegantnega spremljevalca za formalne dogodke ali druženja. Velik del ohišja je izdelan iz polimernih vlaken z matirano teksturo, ki je zelo prijetna na dotik. Na luneti (obroč okoli stekla) in na hrbtni strani najdemo še keramične zaključke, krona (okrogli fizični gumb) pa je izdelana iz titana.

Zapestje objema silikonski pašček, ki je izredno udoben ob vadbi in dnevnem nošenju. Med enotedenskim preizkusom v nobenem primeru nismo občutili nelagodja ali dobili občutek, da nam je pametna ura v napoto. Z bolj športno obliko so poskrbeli tudi za boljše prezračevanje zapestja. Ob bolj intenzivni rabi boste vseeno »premočili« športni pašček, vendar je Huawei v ta namen pašček dodatno zaščitil z antibakterijsko prevleko, ki naj bi odvrnila pretirano nabiranje umazanije.

Na športnem paščku je na voljo veliko lukenj v tesnem razmaku, tako da boste zagotovo našli sebi primerno širino. GT Runner spada med večje ure, na voljo pa je samo ena velikost (46 mm). Zaradi lepega števila lukenj na paščku lahko pametno uro nosi tudi nežnejši spol (preverjeno), vendar na majhnem zapestju ura izgleda naravnost gromozanska in se vseeno ne prilega tako udobno kot na večjih zapestjih. Na voljo sta tudi samo dve barvi: črna in siva z rumeni detajli na paščku.

Dobra novica je, da širina paščka (22 mm) ustreza standardu večini paščkov na trgu, zato ga boste po želji lahko kadarkoli zamenjali. Zamenjava je možna brez dodatnih orodij po zaslugi majhnega vzvoda na »štiftu«. V priloženi škatli pa boste že privzeto našli rezervni pašček.

Sodeč po uradnih specifikacijah je teža Huawei Watch GT Runner 38,5 gramov brez paščka, s paščkom pa 55 gramov. Prevod: teža ure zagotovo ne bo moteč faktor. Po enem tednu uporabe razumljivo nismo opazili znakov obrabe. Tudi na splošno pa že izbrani materiali in kvaliteta izdelave obljubljata dolgoročno nošenje brez strahu večjih kozmetičnih znakov obrabe.

Živahen AMOLED zaslon in napreden biometrični senzor

Na zapestju boste vsak dan občudovali prefinjeni 1,43-palčni (3,6 centimetrov) AMOLED zaslon z ločljivostjo 466 x 466 slikovnih točk. Huawei se je s svojo zaslonsko tehnologijo izkazal že pri pametnih telefonih in zgodba tukaj ni nič drugačna. AMOLED zaslon je oster, odziven na dotik, pregleden in premore dovolj svetilnosti za uporabo v močnejših svetlobnih pogojih. Na voljo je seveda funkcija »Vedno vklopljen zaslon«, če želite, da se ves čas prikazuje ura. V našem preizkusu smo funkcijo le testirali, nismo pa je imeli vklopljeno, saj smo bili zadovoljni, kako hitro se zaslon ure vklopi glede na gibanje zapestja.

Pod zaslonom oziroma na hrbtni strani pametne ure se nahaja najnovejši biometrični senzor TruSeen 5.0, ki meri srčni utrip in kisik v krvi. Antena za zajemanje satelitskih signalov se spretno skriva v »štiftu« (zatič za pripenjanje paščka) ure GT Runner, s čimer so zmanjšali motnje in zagotovili natančnejše beleženje lokacije.

Huawei obljublja 14-dnevno avtonomijo delovanja, ki pa je pri naši intenzivni uporabi ne bi mogli doseči. Po tednu dni uporabe z vsemi vključenimi funkcijami (razen vedno vklopljenega zaslona) in rednimi vadbami nam je preostalo okoli 15-20 % baterije, kar bi zadoščalo še za nekaj dni uporabe. Ura se polni brezžično s priloženim polnilnikom (adapter ni priložen), na voljo pa je tudi podpora za obratno polnjenje s primernim pametnim telefonom. Za polnjenje od 10 do 100 % smo potrebovali približno 90 minut.

Za nastavitev boste potrebovali aplikacijo Huawei Health

Huaweijev športnik deluje na operacijskem sistemu HarmonyOS in je združljiv z iOS, Android in seveda Huawei napravami.

Ure ni mogoče nastaviti brez povezave s Huawei aplikacijo Zdravje (Huawei Health). Aplikacijo Android uporabniki lahko najdete v trgovini Google Play, vendar je bila zadnja posodobitev leta 2020. Aplikacijo Zdravje raje namestite s pomočjo QR kode, ki se vam bo na začetku prikazala na zaslonu ure. QR kodo najdete tudi v navodilih za uporabo znotraj embalaže.

Morali boste sprejeti nameščanje z neznanih virov (brez skrbi, ne gre za nič zlonamernega) in odobriti kar nekaj dovoljenj, če želite, da Huawei Watch GT Runner karseda natančno meri podatke in pošilja obvestila. Prva seznanitev ne spada med najbolj prijazne, izkušnja pa se po tem občutno izboljša.

Če boste želeli prejemati obvestila za Messenger, WhatsApp in podobne aplikacije, boste morali najprej v aplikaciji vklopiti obvestila za vsako posamično aplikacijo. Pojdite v razdelek Naprave, izberite Watch GT Runner, nato Obvestila in vklopite obvestila pri želenih aplikacijah.

Za vsakodnevno uporabo v večini primerov ne boste potrebovali aplikacije, saj je veliko funkcij in podatkov na voljo na sami uri, na primer začetek in izbira vadbe, nastavitev alarma, predvajanje glasbe, stanje srčnega utripa in kisika v krvi, zapisi o vadbah, indeks telesne pripravljenost in še več. Za bolj podrobne podatke in poročila, kot na primer kakovost spanca, podrobnejši zapisi o vadbah, ustvarjanje prilagojenih načrtov vadb in treningov … pa se boste zanašali na aplikacijo.

 Če boste želeli poslušati glasbo na uri ali preko povezanih slušalk, boste morali najprej svoj seznam skladb dodati preko aplikacije. Z dodajanjem smo imeli kar nekaj težav. Težava se je po vsej verjetnosti skrivala v bitni hitrosti skladb. Ko smo ponovno prenesli želene skladbe v 44 kHz bitni hitrosti, je težava izginila.

Seznanjanje Huawei pametne ure z drugimi napravami, v našem primeru s slušalkami, je potekalo brez težav in neposredno v nastavitvah ure. Preko Bluetooth povezave lahko povežete še pašček za merjenje srčnega utripa, tipalo hitrosti, merilnik moči in podobno.

Številčnice lahko spreminjate v nastavitvah ure, kjer lahko prilagajate tudi funkcije vsake številčnice. Če vam privzete številčnice niso po godu, lahko v aplikaciji najdete pestro zbirko brezplačnih in plačljivih številčnic. Dodatne aplikacije prav tako dodajate preko aplikacije oziroma preko trgovine Huawei App Gallery, kjer pa je izbira dokaj omejena. Na žalost nismo imeli na voljo Huawei telefona, da bi preizkusili, ali je nabor aplikacij povezan z modelom telefona.

Ura ima dva fizična gumba. Z vrtljivo krono se pomikate po menijih. S pritiskom na krono se vam bodo pojavile vse funkcije (v obliki seznama ali mreže, določite v nastavitvah). S pritiskom se boste prav tako vrnili na začetni zaslon iz odprte aplikacije. Drugo funkcijsko tipko lahko spreminjate po želji. Privzeto se vam bo odprla aplikacija za začetek vadbe.

Huawei Watch GT Runner ima tudi zvočnik in mikrofon, katera lahko uporabite za pogovor. Potrebna je seznanitev s telefonom, saj ni na voljo reže za kartico SIM ali eSIM. Kakovost pogovora je presenetljivo spodobna, obenem pa boste poskrbeli za kar nekaj čudnih pogledov mimoidočih. Klice lahko začnete tudi na uri preko seznama zadnjih klicev ali priljubljenih stikov, ki jih dodate v aplikaciji Zdravje.

Obvestila po vklopu vseh dovoljenj prihajajo dosledno in so pregledno prikazana. Na žalost se vam bo prikazal le besedilo sporočila, emojiji (všečkoti) in slike niso podprti, prav tako ne predvajanje glasovnih sporočil. Nekoliko čudno pa lahko za hitri odgovor uporabite emojije. Za hitri odgovor imate na voljo nekaj vnaprej sestavljenih sporočil (Hvala, Čudovito …), lahko pa jih ročno dodajate znotraj aplikacije.

Čeprav lahko v aplikaciji izberete Huawei denarnico, le-te pametna ura (za zdaj) ne podpira.

Huawei Watch GT Runner pomete s tekaško konkurenco

Kot rečeno, Watch GT Runner je zasnovana za športnike, predvsem za tekače in v tem pogledu ura navdušuje. Po prvi vadbi oziroma teku vam pametna ura samodejno izračuna indeks tekaških zmogljivosti, na podlagi katerega izračuna še potencialne čase za 5, 10, 20 (polmaraton) in 42 (maraton) kilometrov teka. Izračuni so seveda le teoretični in obenem zelo optimistični.

Med zajeto statistiko je tudi vadbena obremenitev v zadnjem tednu, indeks vadbe, stanje regeneracije in VO2Max (največja porabljena količina kisika v eni minuti).

V aplikaciji si lahko izdelate sebi ustrezne načrte vadbe, pametna ura pa vas redno opominja, da si vzamete odmor za počitek. Poleg prilagojenih načrtov vadb lahko že na samem začetku izberete prednastavljene treninge različnih stopenj intenzivnosti. Trenutno so načrti za tek na voljo samo v angleščini, enako velja za glasovna obvestila med samo vadbo.

Po vsakem opravljenem kilometru vas GT Runner obvesti o pretečenem času, čas zadnjega kilometra in trenutni srčni utrip. Pametna ura tudi redno zagotavlja informacije o tem, ali je vaš trenutni tempo teka bolj za regeneracijo, vzdrževanje telesne kondicije ali povečanje zmogljivosti.

V aplikaciji si lahko nastavite osebnostne cilje za vzdrževanje zdravega življenja, kot na primer čas vstajanja, redno pitje vode, dnevni nasmeh😊, dihalne vaje, števec korakov in čas odhoda v posteljo. Vsak cilj lahko po želji prilagodite.

Merjenje kakovosti spanca

Vgrajena funkcija za sledenje kakovosti spanca je izredno natančna in podrobna. Faze budnosti so zabeležene do skoraj minuto natančno. Zabeležene so tudi različne faze spanja – globok, rahel in REM spanec – ki so prikazani grafično in točkovno v aplikaciji. Na uri pa so prikazani le podatki o skupnem času spanja.

GPS in navigacija

Navigacija je po zaslugi dvopasovnega GPS sistema zelo natančna in za to ne potrebujete povezavo s telefonom. Pred začetkom vadbe vas bo ura opozorila, da morate za vzpostavitev GPS signala stopiti na odprto območje, nakar je za vzpostavitev potrebnih le nekaj sekund. Izredno smo bili zadovoljni z natančnostjo meritve. Tudi med gorskim pohodom je GPS povezava zanesljivo držala stik z našo lokacijo. Zbrani podatki pametna ura uporabi za izračun prehojene razdalje, lahko pa jih uporabite tudi za vrnitev domov. Povlecite zaslon na levo in kliknite na »Pot nazaj«.

Zaključek

Huawei Watch GT Runner je pametna ura za začetnike in profesionalne športnike. Obenem pa po želji odvrže svoje športne okvirje in se spremeni v elegantnega spremljevalca. Ne gre za najpametnejšo uro na trgu (okrnjena obvestila in izbira aplikacij), vendar razpoložljive pametne funkcije ponujajo dovolj funkcionalnosti za večino uporabnikov. Največja prednost Huaweijevega tekača na dolge proge so natančni senzorji in poglobljene zdravstvene in športne meritve. V ospredju so seveda tekaške funkcije in meritve: tempo, porabljene kalorije, števec korakov, indeks zmogljivosti, stres in še več. Vse skupaj pa začini še dinamičen AMOLED zaslon in dolga življenjska doba baterije.

Za nakup in dodatne informacije obiščite spletno stran consumer.huawei.com.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Huawei
Za več informacij so vam na voljo pri Huawei
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Huawei? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Računalniki so postali ključno poslovno orodje. Uporabljajo se pri vseh vidikih delovanja podjetja, vključno z ustvarjanjem in prodajanjem izdelkov, trženjem, računovodstvo, administracijo ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več