Računalništvo, telefonija
27.05.2011 08:00
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Hibridni superračunalnik Cray XK6

Ena računalniška omara (v primeru vodnega hlajenja) tehta 907 kilogramov in porabi "samo" 54,1 kW goriva.
Ena računalniška omara (v primeru vodnega hlajenja) tehta 907 kilogramov in porabi "samo" 54,1 kW goriva.

Podjetje Cray je predstavilo novo super računalo s kodnim nazivom XK6, za katero trdi, da je prvi superračunalnik za splošne namene na svetu, ki v celoti uporablja GPU tehnologijo. Gre za hibridni sistem, sestavljen iz AMD Opteronov 6200 in Nvidijinih Tesla 20 grafičnih kartic, ki so povezane preko super hitre mreže Cray Gemini.

GPU del sistema Cray XK6 sestavljajo Nvidiine grafične kartice Tesla X2090, medtem ko je klasični procesorski del komponiran s 16-jedrnih AMD Opteronov 6200, s kodnim nazivom Interlagos. Eno samo vozlišče podpira do 32 GB DDR3 spomina, medtem ko je v omaro možno vgraditi do 96 klasičnih procesorjev in prav toliko GPU enot. Sam sistem bazira na operacijskem sistemu Cray Linux Environment, družba pa v paketu nudi tudi vso ostalo programsko opremo, vključno z različnimi podatkovnimi knjižnicami, compileri in drugimi orodji.

Z nadgradnjo in skrbnim načrtovanjem sistema je iz superračunalnika XK6 možno izvleči hitrosti, ki segajo čez 50 petaflopsov. Eden od prvih kupcev sistema je švicarski Swiss National Supercomputing Centre, ki že uporablja Crayove superračunalnike za vremenske prognoze, klimatologijo, kemijo, fiziko, biologijo, genetiko, astronomijo, medicino in ostala podobna področja, kjer je velika procesorska moč ključnega pomena.


Prijavi napako v članku