Strojna oprema
03.03.2021 08:34
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Hekerji na temnem spletu objavili informacije o vohunskem letalu Bombardier Globaleye

Hekerji so na temnem spletu objavili podrobne diagrame letala Bombardier Globaleye.
Hekerji so na temnem spletu objavili podrobne diagrame letala Bombardier Globaleye.

Spletni kriminalci nikoli ne počivajo. Tega se zavedajo tudi pri kanadskem proizvajalcu letal Bombardier, saj je bil ti nedavno tarča nadvse resnega hekerskega napada. Nepridipravom je namreč uspelo vdreti v njihov računalniški sistem in odtujiti pomembne podatke. Kot je za sodobne čase običajno, so nepridipravi po uspešno izveden napadu poslali zahtevo za plačilo odkupnine. Ker pa so pri podjetju Bombardier zavrnili plačilo zahtevanega zneska, so hekerji takoj za tem objavili njihove občutljive podatke na temnem spletu.

Varnostni strokovnjaki so dejansko na temnem spletu odkrili, da so hekerji objavili podrobnosti o vohunskem letalu Bombardier Globaleye, ki je nastal kot plod sodelovanja med podjetjema Bombardier in Saab. Nepridipravi so dejansko objavili informacije, ki vključujejo podrobne diagrame omenjenega modela letala ter dokumente, povezane z njegovo zasnovo in sestavnimi deli. Tu gre za razmeroma nov model vohunskega letala, ki je bil širši javnosti predstavljen leta 2018. Edini kupci tega modela so trenutno Združeni arabski emirati, ki so naročili pet letal Bombardier Globaleye, o nakupu tovrstnih letal pa trenutno razmišlja le še Finska.

Trenutno še ni znano, kakšne posledice bodo doletele podjetje Bombardier zaradi objave njihovih občutljivih podatkov na temnem spletu. Mnogi strokovnjaki so sicer prepričani, da bi lahko podjetje doletelo zmanjšanje povpraševanja po njegovih izdelkih. Po vsej verjetnosti podjetju Bombardier ne bo preostalo drugega, kot da upokoji vohunsko letalo Globaleye in se usmeri v razvoj novega leta.


Prijavi napako v članku