Strojna oprema
13.05.2021 05:32

Deli z drugimi:

Share

Heker uspel vdreti v sledilno napravo Apple AirTag

Apple AirTag se lahko prelevi tudi v prisluškovalno napravo.
Apple AirTag se lahko prelevi tudi v prisluškovalno napravo.

Podjetje Apple je na spletu še vedno v središču pozornosti zaradi priprave nadvse nenavadnega izdelka. Govorimo seveda o napravi AirTag, ki je namenjena iskanju izgubljenih predmetov. Pokaže nam točno lokacijo predmeta z navodili, kako do njega pridemo. Naprava Apple AirTag je namreč vključena v Applovo omrežje “Find My”, kar še dodatno olajša iskanje preko ostalih Applovih uporabnikov, ki se morda gibljejo v bližini predmeta. Zanj je treba odšteti zgolj preračunanih 24 evrov.

Sledilna naprava Apple AirTag pa je pritegnila tudi pozornost hekerja s psevdonimom Stacksmashing. Računalniškemu mojstru je dejansko uspelo »vdreti« v mikrokrmilnik Applove naprave ter mu je uspelo prenesti celotno vdelano programsko opremo. To mu je dejansko omogočilo, da je nadomestiti dele originalne programske kode s svojo kodo. S tem je strokovnjak dejansko dokazal, da je mogoče spremeniti način, kako sledilna naprava Apple AirTag pridobiva podatke.

Varnostni strokovnjaki so prepričani, da gre tu za potencialno grožnjo zasebnosti, saj bi lahko s spreminjanjem programske opreme ta obesek postal tajna sledilna naprava. V naprednejšem scenariju bi hekerji lahko izkoristili sledilno napravo Apple AirTag celo za namene prisluškovanja, saj ima vgrajen tudi zvočnik. Trenutno je to sicer mogoče le s fizičnim dostopom do sledilne naprave Apple AirTag. Upajmo le, da se to v bližnji prihodnosti ne bo spremenilo, saj bi to pomenilo grob poseg v zasebnost uporabnikov sicer zelo uporabnega izdelka podjetja Apple.


Prijavi napako v članku