Programska in razvojna orodja
18.07.2011 16:15

Deli z drugimi:

Share

Google vpliva na sposobnost pomnjenja

Računalničarji vse informacije dobijo na internetu.
Računalničarji vse informacije dobijo na internetu.

Na svetu bomo le stežka našli računalničarja, ki še ni slišal za spletni iskalnik Google. Tega namreč širom sveta uporablja na stotine milijonov uporabnikov. Iskalnik podjetja Google je v zadnjem času priljubljen predvsem zaradi funkcionalnosti Instant, saj spletnim deskarjem zagotavlja občutno hitrejše, boljše in zanesljivejše iskanje vsebin na »neskončnem« internetu. Ker so želene informacije pogosto le en miškin klik stran, so si raziskovalci kolumbijske univerze (Columbia University) postavili vprašanje, v kolikšni meri nas spletni iskalniki, ko so Google, Yahoo, Bing in drugi, poneumljajo.

Izsledki raziskave so nadvse zanimivi. Ti so namreč pokazali, da je »pojav« svetovnega spleta dejansko spremenil tako naš način pomnjenja kot priklica informacij. Zaradi razmaha interneta si računalničarji informacij preprosto ne zapomnijo več. Ti v možganih pogosto hranijo le podatke o tem, kje se informacije nahajajo in na kakšen način lahko pridejo do njih. Če določene informacije na svetovnem spletu niso dostopne oziroma je napor za njihovo iskanje izjemno velik ali jih ni mogoče priklicati iz zunanjih nosilcev podatkov, si računalničarji take informacije raje zapomnijo.

Čeprav je pri računalničarjih prisoten tako imenovan transaktivni spomin (ti internet uporabljajo, da si stvari zapomni namesto njih), ti zaradi tega niso bolj »neumni« od starejše generacije. Trendi kažejo, da so ti celo pametnejši. Dejstvo je, da je danes informacij preveč, da bi si jih lahko zapomnili. Poleg tega se te spreminjajo tako rekoč s svetlobno hitrostjo in prav tako hitro zastarajo. Poleg tega človek že od nekdaj informacije shranjuje na zunanje »možgane«. V dobi interneta to seveda ni mogoče, saj zaradi količine informacij potrebujemo zmogljiv medij za njihovo iskanje, razvrščanje, posodabljanje in prikazovanje.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku