Računalništvo, telefonija
08.06.2019 09:21

Deli z drugimi:

Share

Google razkril seznam kitajskih telefonov s prednameščeno zlonamerno kodo

Ob nakupu pametnega mobilnega telefona Android lahko prejmemo tudi prednameščeno zlonamerno kodo.
Ob nakupu pametnega mobilnega telefona Android lahko prejmemo tudi prednameščeno zlonamerno kodo.

Kitajski proizvajalci pametnih mobilnih telefonov z vse bolj pospešenim tempom lovijo razvita podjetja z inovativnimi izdelki, ki so pogosto boljši od izvirnikov, hkrati pa tudi precej cenejši. Nedavno raziskava opravljena s strani podjetja Google pa je žal pokazala, da so lahko ti pametni mobilni telefoni celo okuženi z zlonamerno programsko kodo. Tokrat je šlo za škodljivo kodo Triada, ki je uporabnikom »dostavljala« neželene reklamne oglase.

Z zlonamerno škodljivo programsko kodo Triada so bili okuženi pametni mobilni telefoni Leagoo M5 Plus, Leagoo M8, Nomu S10 in Nomu S20, povsem mogoče pa je, da je z omenjeno zlonamerno kodo okuženih še več mobilnih naprav Android. Pri tem velja omeniti, da omenjene mobilne naprave niso bile namerno okužene z zlonamerno kodo s strani proizvajalca, ampak s strani zunanjega izvajalca, kateremu je bil zaupan razvoj dodatnih možnosti oziroma funkcij za specifične model pametnega mobilnega telefona Android.

Ker številni proizvajalci mobilnih telefonov Android razvoj dodatnih možnosti zanj zaupajo zunanjim izvajalcem, vedno obstaja možnost, da bodo ti sistem okužili z zlonamerno kodo. Zaradi tega podjejte Google podjetjem priporoča uporabo testne platforme “Build Test Suite”, saj ta omogoča preizkus programske opreme še preden je nameščena na mobilno napravo Android. Več informacij o zlonamerni kodi Triada pa je na voljo na spletni povezavi https://security.googleblog.com/2019/06/pha-family-highlights-triada.html.


Prijavi napako v članku