Aplikacije in dodatni programi
03.04.2014 18:43
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Gmail, vse najboljše!

Gmail, vse najboljše!
Gmail, vse najboljše!

Kar se je mnogim zdelo kot prvoaprilska šala, je bil začetek najboljše e-poštne storitve do danes. Google je namreč 1. aprila 2004 na trgu predstavil Gmail. Po iskalniku je to drugi najbolj priljubljeni produkt podjetja iz Mountain Viewa. Danes ga uporablja že več kot 400 milijonov uporabnikov po vsem svetu.

Google je z uvedbo Gmaila postavil dva mejnika. Prvič je uporabnikom ponudil 1 GB prostora na strežniku brezplačno. V času, ko je konkurenca ponujala manj kot 5 MB, je to bil velik preskok. Kot druga zanimivost Gmaila je bila njegova ekskluzivnost. Vse do začetka leta 2007 namreč ni bilo možno ustvariti računa brez predhodno prejetega vabila s strani prijatelja. Na ta način je uporabniški račun bil še mnogo bolj zaželen.


V primerjavi s takrat najbolj priljubljenimi konkurenčnimi storitvami, kot sta bila Hotmail in Yahoo, je Gmail že takoj na začetku ponujal boljšo uporabniško izkušnjo. Iskalnik je omogočal enostavno brskanje po vsebini in naslovih prejete e-pošte, organizacija predalov pa je bila, podobno kot danes, preglednejša in enostavnejša za uporabo.


Začetki razvoja so bili manj povezani z razvojem e-poštne storitve in bolj z Googlovim osnovnim produktom, to je iskalnikom. Eden izmed inženirjev si je namreč vzpostavil lasten iskalnik po e-pošti, da bi hitreje poiskal želeno informacijo. Šele nato so se postopoma tudi vodilni v podjetju odločili, da bodo produkt razvijali naprej v okviru Gmaila, kot ga poznamo danes.


Vas zanima več iz te teme?
Gmail pošta

Prijavi napako v članku