Računalništvo, telefonija
05.08.2020 12:32

Deli z drugimi:

Share

Garmin naj bi hekerjem izplačal več milijonov odkupnine za šifrirane podatke

Garmin naj bi za povračilo podatkov hekerjem izplačal več milijonov evrov odkupnine.
Garmin naj bi za povračilo podatkov hekerjem izplačal več milijonov evrov odkupnine.

Da bi se na enostaven način dokopali do vaših kreditnih kartic, osebnih podatkov in ostalih občutljivih podatkov, spletni kriminalci ne poznajo meja pri izbiri načinov. Najprej skušajo pridobiti vaše zaupanje, ko vas imajo v pesti, pa vam z namenom lastne finančne koristi ukradejo še vse mogoče podatke. Pred njimi pa seveda niso varna niti podjetja, kar je nedavno na lastni koži občutilo podjetje Garmin, saj je bilo deležno napada z izsiljevalsko škodljivo kodo WastedLocker.

Zaradi zašifriranih podatkov je med drugim prenehala delovati tako spletna stran kot storitev za sinhronizacijo uporabniških podatkov Garmin Connect. Poleg tega je prenehala delovati tudi storitev flyGarmin, ki jo piloti uporabljajo za prenos letalske baze podatkov v Garminove letalske navigacijske sisteme. To je seveda med uporabniki povzročilo veliko nejevolje, saj so pri podjetju Garmin potrebovali kar nekaj dni, da so obnovili ključne storitve za njihove uporabnike.

Zanesenjaki portala Bleeping Computer so pred kratkim razkrili, da naj bi podjetje Garmin za dešifriranje podatkov hekerjem izplačalo odškodnino. Tu naj bi šlo za več milijonov evrov težko odkupnino, sporazum o plačilu pa naj bi bil dosežen že nekaj dni po izvedenem napadu. Čeprav so uporabniki s tem pridobili dostop do njihovih podatkov in storitev, so hekerji s prejemom odkupnine dobili še dodaten zagon za izvajanje napadov na druga podjetja. Podjetje Garmin uradne izjave glede plačila odkupnine še ni podalo, upajmo pa, da se bo to zgodilo v prihodnjih nekaj dnevih.


Prijavi napako v članku