Računalništvo, telefonija
25.10.2019 17:30

Deli z drugimi:

Share

Fitbit bo zmožen detektirati prve znake atrijske fibrilacije

Fitbit bo zmožen detektirati prve znake atrijske fibrilacije
Fitbit bo zmožen detektirati prve znake atrijske fibrilacije

Fitbit se povezuje s farmacevtskimi velikani v obliki združenja Bristol-Myers Squibb-Pfizer, in sicer s ciljem podrobne obravnave atrijske fibrilacije. Gre za popolnoma nepravilno krčenje preddvorov (atrijev), ki se pokaže kot neredni srčni utrip s spreminjajočo se, ponavadi povišano frekvenco. Nastane zaradi nenormalnega načina prevajanja električnega impulza v zgornji polovici srca (preddvorih), zaradi česar krčenje zgornje in spodnje polovice srca ni več usklajeno.


Fitbitovo naznanilo se sklada s srečanjem Time 100 Health Summit v New Yorku, Fitbit pa podobno kot Apple resno vstopa na področje zdravja. S svojimi pametnimi urami in merilniki aktivnosti si želijo svojim uporabnikom priskrbeti dodatno orodje, s katerim bodo spremljali zdravstvene kazalce.


Do zdaj nekateri Fitbiti merilniki aktivnosti, med drugim tudi recimo Versa 2, niso bili spodobni sami detektirati nepravilnosti v srčnem utripu. Uporabniki so bili primorani uporabljati »third-party« aplikacijo Fibricheck, s katero so potem spremljali te kazalce. Fitbit se je ravno zato odločil, da svoje naprave opremi tako, da bodo imele že vgrajeno to lastnost.


Fitbit bo zdaj zadevo poslal v obravnavo na FDA, in sicer potrebujejo potrdilo, da lahko svoje naprave opremijo z lastno AFib detekcijsko programsko opremo. S tem, ko bo Fitbit opremil naprave z novo programsko opremo, pa stvari še ne bo rešil do konca. Po njihovih podatkih je največja težava v tem, da tudi tisti uporabniki, ki uporabljajo bolj napredne nosljive naprave, v večini primerov ne znajo pravilno uporabiti podatke, ki jih dobijo iz merilnikov srčnega utripa.


Ravno zato so v to zgodbo vključili združenje Bristol-Myers Squibb-Pfizer, s katerimi bodo producirali izobraževalno vsebino in navodila za svoje uporabnike. Preko njih bodo uporabniki lahko potegnili prave odločitve in morda obiskali zdravnika preden pride do večjih zdravstvenih težav, kot je recimo kap in podobno.


Fitbit zelo aktivno dela na področju zdravja – kar je verjetno najboljša odločitev, glede na to, da Apple prav tako zelo intenzivno dela na razvoju lastnih zdravstvenih lastnosti. Apple se sicer že ukvarja z različnimi zdravstvenimi študijami, vendar bo odslej imel močnega konkurenta, kar pomeni, da lahko pričakujemo zanimive novosti.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več
Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več