Računalništvo, telefonija
14.09.2019 13:32

Deli z drugimi:

Share

Firefox bo zagotavljal nov nivo zasebnosti!

Omrežje Firefox Private Network je zaenkrat na voljo le uporabnikom, ki živijo v Združenih državah Amerike.
Omrežje Firefox Private Network je zaenkrat na voljo le uporabnikom, ki živijo v Združenih državah Amerike.

Čeprav bi moral biti svetovni splet glede na številne resolucije prosto dostopen vsem, številna podjetja omejujejo njihove spletne storitve zgolj na določene države ali skupine držav. Ker je večina izjemno priljubljenih storitev omejena zgolj na območja večjih držav, se na spletu vse bolj množično pojavljajo programi, s pomočjo katerih lahko te omejitve odpravimo. To gre za programe, ki vzpostavijo omrežje VPN (navidezno zasebno omrežje). Povezava VPN pa ne le prikrije našo identiteto, ampak nam zagotavlja varnejšo povezavo z omrežjem v podjetju in internetom (na primer v kavarni).

To je tudi razlog, zakaj so se pri organizaciji Mozilla odločili, da njihov spletni brskalnik opremijo z brezplačnim dostopom do omrežja VPN. Tu gre za omrežje Firefox Private Network, ki bo uporabnikom zagotavljal varen in šifriran dostop do svetovnega spleta. Novost je dejansko namenjena tistim uporabnikom, ki želijo iz takšnih in drugačnih razlogov zakriti svojo pravo lokacijo in ki želijo varno uporabljati javno dostopna brezžična omrežja. Tu seveda velja še omeniti, da je organizacija Mozilla Foundation novo zaščitno komponento brskalnika razvila v sodelovanju s podjetjem Cloudflare, ki skrbi za varnost spletnih domen pred množičnimi napadi z namenom zavračanja storitev. Omrežje Firefox Private Network bo torej temeljilo na storitvah strežnikov podjetja Cloudflare.

Novost je trenutno še vedno v poskusni fazi in je zaenkrat na voljo le uporabnikom, ki živijo v Združenih državah Amerike. Postopek namestitve vtiča Firefox Private Network je enak kot za vse ostale razširitve. Kot že omenjeno je storitev brezplačna, ta pa naj bi bila kmalu na voljo tudi nam.


Prijavi napako v članku