Računalništvo, telefonija
24.03.2007 11:23

Deli z drugimi:

Share

Filmi v 3D-tehniki ekskluzivno v XPAND

V XPANDu, prvem slovenskem digitalnem in 3D kinu, ki ga je Kolosej odprl lani v Ljubljani in Mariboru, bodo 29. marca začeli predvajati posebno različico Disneyeve animirane družinske pustolovščine – Spoznajte Robinsonove 3D. To različico filma, ki bo prvi hollywoodski film, v Sloveniji predvajan v digitalni tehnologiji, in hkrati prvi hollywoodski 3D film pri nas, bodo lahko videli obiskovalci približno 650 digitalnih 3D kinematografov po vsem svetu, Slovenija pa je ena od redkih držav v Evropi, kjer bo to mogoče.

V nasprotju z običajno različico filma si bo 3D različico mogoče ogledati le v XPANDu v Ljubljani in Mariboru: to sta v Sloveniji edina kinematografa, ki sta opremljena z digitalno kino tehnologijo. Oprema teh dveh dvoran ustreza visokim standardom, kakršne za dovoljenje za predvajanje digitalne kopije zahtevajo največji studii iz Hollywooda, kot v tem primeru Disney Enterprises Inc.
Film, ki je sinhroniziran v slovenščino, pripoveduje zgodbo o 12-letni siroti Luku, ki je navdušen izumitelj. Da bi se spomnil obraza svoje prave mame in jo tako lažje našel, ustvari čitalnik spominov, toda fantastično napravo mu ukrade čemerni zlobnež Klobučnik. Luku pomoč nepričakovano ponudi Vilbur, ki ga s pomočjo časovnega stroja odpelje v prihodnost, polno neverjetnih naprav in čudaških bitij, prav tako nevsakdanja pa je tudi Vilburjeva družina – Robinsonovi. Izkaže se, da ključ do vseh Lukovih vprašanj tiči prav pri njih, a zlobni Klobučnik še ni rekel zadnje besede.

V 3D različici filma, ki bo na ogled ekskluzivno v XPANDu v Ljubljani in Mariboru, bomo še od bliže doživeli prelepi svet najsodobnejše računalniške animacije in stopili korak bliže prihodnosti kino zabave. V 3D verziji bodo liki iz filma namreč dobesedno oživeli pred našimi očmi – doživeli jih bomo lahko skoraj na otip: Luka, Vilbur, Klobučnik in cela družina Robinsonovih se bodo skoraj kot pravi ljudje sprehodili pred gledalčevimi očmi. Disneyevi mojstri animacije so poskrbeli, da bomo Robinsonove videli tako, kot bi pred nami res nastopali v živo. Oživljanje likov v 3D je s filmom Spoznajte Robinsonove preseglo tisto, česar smo bili vajeni doslej, saj je z mislijo na različico v 3D film začel že nastajati: to pomeni, da je 3D različici prilagojena tako zgodba kakor tudi vizualna podoba filma.
Sergej Racman, predsednik uprave Koloseja, je navdušen: “Izjemno smo veseli, da lahko slovenskemu občinstvu ponudimo edinstveno izkušnjo 3D kina, o katerem v kinematografski srenji vlada prepričanje, da je prihodnost kina. V tem, da so nam pri Disneyju dovolili predvajati digitalno kopijo njihovega filma, vidimo veliko priznanje za naše delo in dokaz, da smo z odprtjem dvoran XPAND ubrali pravo pot v digitalno filmsko prihodnost. Pri distribuciji digitalnih filmskih kopij mora namreč prikazovalec zadostiti strogim tehnično-varnostnim merilom glede reproduktivne tehnologije, ki jih postavljajo največji studii v Hollywoodu. XPAND tem merilom popolnoma ustreza.”
Lylle Breier, pri Disneyju odgovorna za posebne dogodke, pravi: “Spoznajte Robinsonove je film o prihodnosti, zato je za tako, čisto novo doživetje filma, pričakovano, da te popolnoma potegne v animirani svet in ti da občutek, kot da ga dejansko zares doživljaš. To je prihodnost, kakršno si lahko zamislimo samo pri Disneyu – in dandanašnje sodobno občinstvo pričakuje, da lahko zgodbe doživi čisto od blizu na zelo prepričljiv način.”
Kino gledalci so imeli vedno radi 3D, a tehnologija doslej ni bila zmožna pričarati popolnosti 3D iluzije. Zdaj, ko tehnoloških omejitev ni več, je 3D popolnoma zaživel. 3D, ki mu strokovno rečemo stereoskopija, je način snemanja in predvajanja filmov, ki ustavarja iluzijo, da liki prihajajo iz platna. Tehnologija ni tako nova, saj so prve 3D filme predvajali že v 50-ih letih prejšnjega stoletja, vendar šele digitalna kinematografija prinaša pomemben korak k razširitvi možnosti ustvarjanja in predvajanja 3D filmov. Iluzijo globine filma omogočata poseben način snemanja in projekcije ter uporaba posebnih 3D očal.
Rezultat filma, posnetega in projiciranega v 3D tehniki, so t.i. stereopodobe. Izraz stereo poznamo iz avdio področja – podobno kot je tam govora o dveh zvočnih signalih, ki ustvarjata vtis globine zvočnega prostora, gre pri 3D tehniki za dva nekoliko različna svetlobna, vidna signala. Posebna 3D očala delujejo tako, da v vsako oko pošljejo le eno od teh t.i. polpodob, možgani pa na podlagi sprejetih informacij ustvarijo globoko prepričljiv vtis 3D sveta, kot bi nekaj ali nekdo resnično prihajal ven iz platna.
3D različica filma Spoznajte Robinsonove se bo po svetu predvajala zgolj tam, kjer so na voljo kinodvorane, opremljene z digitalnimi projektorji, in v katerih se za učinek 3D podob uporablja t.i. polarizacijska metoda : v navadnih kinematografih pa bo na ogled samo navadna, “ploska”, 2D verzija filma. V Sloveniji, eni od redkih evropskih držav, kjer si bomo sploh lahko ogledali tudi 3D različico, bo to mogoče ekskluzivno v dvoranah XPAND v Ljubljani in Mariboru.
Film Spoznajte Robinsonove je nastal v času, ko je tehnologija že tako razvita, da tehnološke možnosti lahko že vplivajo na sam kreativni proces. Phil McNally, ki so mu zaradi izkušenj pri snemanju 3D filmov nadeli vzdevek “Kapitan 3D” in ki je pri filmu Spoznajte Robinsonove skrbel za stereoskopske učinke, pravi: “Že ob začetku nastajanja filma smo napisali t.i. “globinski scenarij” za celotno zgodbo. V tem scenariju smo določili, koliko globine želimo pričarati v posameznem delu zgodbe. To je bila naša velika prednost, saj smo lahko soustvarjali zgodbo in ji dali nove poudarke z uporabo 3D učinkov.”
McNally in njegova kreativna skupina so, na primer, namenoma ohranili nekoliko plitvejši občutek v prvem delu filma, ko pa se Luka odpelje v prihodnost, se svet iz platna dobesedno razcveti in nas potegne vase. Pri določanju 3D učinkov so želeli biti tudi nadvse natančni – le to lahko zagotovi prepričljivost v očeh gledalca. Like so dejansko merili, določali, kako obli ali oglati morajo biti, kako so videti s strani itd.
Vsi ti tehnološki prijemi prispevajo k temu, da je 3D različica filma Spoznajte Robinsonove fantastično prepričljivo doživetje. Tehnologija, ki jo pri ustvarjanju 3D učinkov uporabljajo pri Disneyju, je popolnoma odpravila vse stare težave in omejitve snemanja 3D filmov: zdaj je vse mogoče!


Prijavi napako v članku